Baigti restauruoti Kauno rajone prieš metus rasti partizanų dokumentai

Baigti restauruoti prieš metus Kauno rajone rasti partizanų dokumentai, trečiadienį pranešė Lietuvos ypatingasis archyvas.

Šie Lietuvos partizanų Tauro apygardos Žalgirio rinktinės S. Dariaus ir S. Girėno tėvūnijos dokumentai po žeme išbuvo beveik 70 metų.

Jie rasti pernai balandžio 10 dienos rytą, kai Šališkių girininko pavaduotojas Juozas Genevičius, atlikdamas sklypų ribų žymėjimo darbus miške ties Kauno rajono Girininkų I kaimu, pastebėjo žemės paviršiuje kyšančio metalinio bidono viršų.

Atidarius bidoną buvo rasti permirkę dokumentai ir rankinė granata. Taip pat netoliese rasta keptuvė.

Į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai granatą perdavė kariuomenės išminuotojams, o bidoną su dokumentais bei keptuvę perdavė Lietuvos ypatingajam archyvui. 

Lietuvos kultūros tarybai skyrus dalinį finansavimą, 589 lapai Lietuvos partizanų dokumentų buvo restauruojami Lietuvos centriniame valstybės archyve.

Paaiškėjo, kad dalį restauruotų dokumentų sudaro Pietų Lietuvos srities štabo leisto laikraščio „Partizanas“ 1951 m. balandžio, gegužės ir liepos mėnesių numeriai.

Taip pat tarp dokumentų rasti S. Dariaus ir S. Girėno tėvūnijos raportai apie partizanų žūtį, pranešimai apie žūties aplinkybes, žuvusių partizanų ir partizanų rėmėjų sąrašai, pranešimai apie kolaboruojančius asmenis, karo lauko teismo nutarimai, rekvizavimo, konfiskavimo ir prekių pardavimo aktai, ūkinių gėrybių apyskaitos ir kiti dokumentai.

Dauguma dokumentų sudaryti 1951–1952 metų balandį.

2020 metų pradžioje aprašius ir sutvarkius restauruotus dokumentus, jie bus suskaitmeninti bei mikrofilmuoti, taip apsaugant originalus nuo neigiamo aplinkos ir naudojimo poveikio.

Restauruotų dokumentų skaitmeniniai vaizdai taip pat bus paskelbti Lietuvos ypatingojo archyvo sukurtoje interneto svetainėje.

Archyvo specialistai įspėja gyventojus, kad radus Lietuvos partizanų dokumentus nereikėtų bandyti jų ardyti, atskirti lapus ir jokiu būdu dokumentų nedžiovinti.

Apie radinį reikia pranešti Lietuvos ypatingajam archyvui, o iki kol atvyks archyvo atstovai, radinį sudėti į plastikinį maišą ir laikyti jį vėsioje, nuo saulės spindulių apsaugotoje vietoje arba šaldytuve.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
Amžina šlovė ir atmintis kovojusiems už Lietuvos nepriklausomybę!...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių