Ligoninės direktorius: sunkių koronaviruso atvejų gali atsirasti po kelių savaičių

Kauno klinikinės ligoninės atstovai teigia, kad koronavirusu užsikrėtusi kauniečių šeima jaučiasi gerai, tačiau kartu ir įspėja, kad jau artimiausiu metu dėl iš kelionių grįžusių piliečių gali atsirasti ir sunkių šios virusinės ligos atvejų.

Jaučiasi gerai

Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėja Estela Tamašauskienė trečiadienio popietę plačiau pakomentavo iš Italijos grįžusios kauniečių šeimos, kuriai antradienio vakarą buvo nustatytas koronavirusas, sveikatos būklę.

„Mūsų pacientai jaučiasi gerai, jie nekarščiuoja, didesnių nusiskundimų šiuo metu neturi. Liga vertinama kaip nesunki, ir gydymas yra tik simptominis – šiuo metu kažkokių sudėtingesnių gydymo procedūrų pacientai nereikalauja. Daugiau vyksta stebėjimas“, – žurnalistams sakė E. Tamašauskienė. Jos teigimu, kol kas pacientų būklė nereikalauja intensyvaus, griežtomis rekomendacijomis paremto gydymo.

„Gydymo, kuris remtųsi stipriomis rekomendacijomis, kol kas nėra“, – sakė Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėja.

Pasak jos, po savaitės abiem pacientams bus pakartoti tyrimai. Tuomet ir bus sprendžiama dėl tolesnių procedūrų.

„Jeigu viskas klostysis sėkmingai ir neatsiras naujų simptomų, galbūt kitos savaitės pradžioje kartosime tyrimus ir spręsime pagal jų rezultatus“, – pridūrė ji.

Gydymo, kuris remtųsi stipriomis rekomendacijomis, kol kas nėra.

Infekcinių ligų skyriaus vadovė užsiminė, kad pirmieji požymiai, kuriuos pajuto koronavirusu užsikrėtę kauniečiai, buvo gerklės skausmas ir sausas kosulys. Vėliau, teigė E. Tamašauskienė, jie sukarščiavo ir pajautė nedidelį raumenų skausmą.

„Dėl to jie ir sunerimo, ir kreipėsi“, – pridūrė ji.

Kaip jau buvo skelbta, du naujai koronavirusu diagnozuoti lietuviai – vyras ir žmona yra izoliuoti Kauno klinikinėje ligoninėje.

Tai trečiadienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje patvirtino Valstybės lygio ekstremalios situacijos operacijos centro vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos duomenimis, kauniečiai į Lietuvą grįžo kovo 7 dieną automobiliu.

Kovo 9 dieną jiems pradėjo skaudėti gerklę, kovo 10 dieną pakilo temperatūra, jie atvežti į ligoninę, jų būklė gera.

Ligoninės duomenimis, šie asmenys gyvena dvibučiame name.

Su infekuotais kauniečiais kontaktavę du asmenys izoliuoti namuose.

E. Tamašauskienės duomenimis, keturių iš šių asmenų tyrimai dėl koronaviruso yra neigiami.

„Visi pacientai, kurie pakliuvę, yra keliautojai. Daugelis iš tų, kurie pas mus buvo tirti – ilgųjų reisų vairuotojai, net ir ne Lietuvos piliečiai buvo ištirti. Kitokių atvejų kol kas neturėjome“, – sakė ji.

Sunkių koronaviruso atvejų gali atsirasti po kelių savaičių

Kauno klinikinės ligoninės direktorius prognozuoja, kad po kelių savaičių Lietuvoje gali pasireikšti sunkesni koronaviruso atvejai, kai iš protrūkio zonų grįžę stiprūs žmonės užkrės vyresnio amžiaus lietuvius.

„Dabar į Lietuvą ir kitas Rytų Europos šalis yra atvežtiniai atvejai, ne visuomenėje plintantys, o atvežtiniai. Kada žmonių mūsų daugiau nei 5 tūkstančiai ten ir jie grįš, tų atvežtinių atvejų vis daugės“, – trečiadienį sakė Kauno klinikinės ligoninės direktorius Albinas Naudžiūnas.

Prof. Albinas Naudžiūnas. D. Labučio / ELTA nuotr.

„Paprastai grįš jauni, stiprūs žmonės, slidininkai, sportiški, ir jie prasirgs lengvai ta liga. Vieni kreipsis, kiti galbūt nesikreips, tačiau po savaitės ar dviejų nuo jų užsikrėtę jų seneliai, jų tėvai jau atvyks į ligoninę su visuomenėje įgyta infekcija ir greičiausiai tai bus sunkūs ligoniai“, – kalbėjo jis.

„Žmonės labai blogai daro, kad nusiperka kelionę ir jos neatideda“, – sakė ligoninės vadovas.

Jis ragino susilaikyti nuo išvykų bent jau kovo mėnesį.

Medikai teigia, kad, jų vertinimu, jau reikėjo pradėti drausti ir masinius renginius.

„Mes rekomenduojame. Nes tie žmonės, kurie grįžę, pradės aktyviai visur eiti, dalyvauti. Kol kas nerekomenduojama, bet jeigu būtų draudimas, medikai tikrai labai apsidžiaugtų“, – sakė A. Naudžiūnas.

Kauno klinikinėje ligoninėje gydomi du koronavirusu užsikrėtę asmenys, vasario 29 – kovo 6 dienomis lankęsi Šiaurės Italijoje.

Ligoninė turi vienuolika boksų, kuriuose galėtų izoliuoti ligonius. Jiems užsipildžius, jie būtų guldomi infekcinių ligų skyriuje, kur galėtų būti gydoma dar 50 pacientų. Pacientų daugėjant, Infekcinėje ligoninėje tilptų apie 100 pacientų.

„Bet jeigu prognozuoja, kad bus dūstantys, reikės deguonies, tai bus nemenkas iššūkis. Ir, žinoma, apsaugos priemonės: kiekvienam pacientui per dieną, kad jį aplankytų gydytojas, seselė ir taip toliau, turi dėtis apsaugos priemones, kurios yra nepigios ir jos rinkoje brangsta. Kol dar galime nusipirkti, mes perkame“, – sakė A. Naudžiūnas.

 

Naujų atvejų dėl koronaviruso nėra, laukiama 8 mėginių rezultatų

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad, 13 val. duomenimis, ištyrus dar 11 ėminių dėl galimo užsikrėtimo koronavirusu, naujų atvejų nėra.

Iki šiol iš viso atliktas 301 tyrimas dėl įtariamo koronaviruso.

Lietuvoje patvirtinti trys užsikrėtimo koronavirusu atvejai.

Pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis Lietuvoje nustatytas vasario 28 dieną. Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta iš Veronos (Italija) vasario 24 d. grįžusiai pacientei.

Dar du koronaviruso atvejai nustatyti kovo 10 d. Infekuoti pacientai yra kovo 7 d. iš Italijos grįžusi šeima. Vyras ir žmona Italijoje slidinėjo. Šioje šalyje užfiksuota daugiausiai koronaviruso atvejų iš visų Europos šalių.

Dabar laukiama 8 mėginių rezultatų.

Savivaldybės nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Naudžiūnai, žinokite gali būti pasaulio pabaiga. Prieš sakant, reikia gerai pasverti, o dar profesorius...

Rimas

Rimas portretas
Liūdna kad mūsų tauta yra tokia, kokia yra...Gobšumas, godumas,, egoizmas, arogancija ir t.t. Todėl taip "puikiai" ir gyvename (egzistuojame). Reikia saugotis kažkaiptai ir jokiu būdu nepanikuoti.

Jo

Jo portretas
Taigi jau 75 metai po karo. Reikia kažkaip išsinaikinti ..tai ir paleido virusą....Jauni keliauja iš anksto išsipirkę keliones, o ką jiems daryt jei pinigų negrąžina? Belieka rizikuoti... O dėl senyvo amžiaus žmonių jei ir kuris numirs, tai valstybei tik į naudą -juk nereikės pensijų mokėti, be to vis vien kažkada reikės mirti. Todėl reikia būt pasiruošus... ...
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių