Šviesos ir garso instaliacija ant Kauno rotušės fasado

Šį sekmadienį, liepos 28 d., miestiečiai kviečiami drauge švęsti Kauno rotušės gimtadienį. Sutemus, apie 22.30 val. ant rotušės pastato fasado bus demonstruojama šviesos ir graso instaliacija, vyks gatvės šokių pasirodymas, į šventę atvykę svečiai bus pavaišinti Baltosios gulbės tortu.

Sumanymas švęsti rotušės pastato jubiliejų kilo Rotušės aikštės draugijai, kurios nariai rūpinasi aikštės ir senamiesčio reikalais ir kuria naujas tradicijas mieste. Pagrindinis šventės idėjos iniciatorius – rotušės ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius įsitikinęs, kad pačių miestiečių sumanytos ir įgyvendintos šventės tampa tikrąją miesto istorija, nes ją kuria čia gyvenantys ir veiklą vykdantys žmonės.

Baltosios gulbės šventė – Rotušės gimtadienis – šiemet bus švenčiamas jau trečius metus iš eilės. Pernai buvo minimas rotušės pastato 470 metų jubiliejus. Centrinis senamiesčio pastatas – Kauno rotušė – per daugelį metų tapo miesto simboliu, šio pastato atvaizdai dedami į visus Kauno leidinius, puošia miesto suvenyrus.

IŠ KAUNO ROTUŠĖS ISTORIJOS:

Istorija mena, kad kertinis senosios Kauno rotušės akmuo buvo padėtas 1542 m. liepos mėn. 28 d. Šiuo metu Kauno rotušėje tuokiamos poros, priimami garbingi miesto svečiai, pasirašomos sutartys, vyksta oficialūs renginiai. Per ilgą gyvavimo istoriją Rotušės pastate buvo įsikūrusi Kauno miesto valdžia – miesto magistratas, suolininkų teismas. Rekonstruojant senąją Kauno Rotušę, pastato priegose po grindiniu buvo rastos devynios vaško lydymo krosnys. XV-XVI amžiuje vaškas sudarė didžiausią Kauno eksporto dalį. Jis buvo surenkamas iš Kauno apylinkių bitininkų ir parduodamas lietuvišką vašką dėl geros kokybės itin vertinusiems Nemunu į Kauną atplaukiantiems pirkliams iš Vakarų. 2002 metais privačios iniciatyvos pastangomis viena iš krosnių buvo parengta eksponavimui Rotušės aikštėje. Tapo taip populiaru mesti monetas į krosnies vidų, kad buvo pradėta galvoti apie sukauptų monetų panaudojimą. Prieš porą metų Rotušės aikštės draugija sukūrė tradiciją iš krosnies surinktas monetas per šv. Mikalojaus – Kauno miesto globėjo – dieną (gruodžio 6-ąją) įteikti senamiestyje veikiančioms labdaros organizacijoms. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

sStanislovas Jakas

sStanislovas  Jakas portretas
LABAI MALONU KAD PONAS IGNATAVICIUS PALAIKO ROTUSES ISTORIJU MINEJIMUS IR KURIA SVENTES , NESIR TAIP TAUTINIU SVENCIU TURIME MAZAI , BAIGIA JOS ISNYKTI .PAGARBA IGNATAVICIUI.

sStanislovas Jakas

sStanislovas  Jakas portretas
LABAI MALONU KAD PONAS IGNATAVICIUS PALAIKO ROTUSES ISTORIJU MINEJIMUS IR KURIA SVENTES , NESIR TAIP TAUTINIU SVENCIU TURIME MAZAI , BAIGIA JOS ISNYKTI .PAGARBA IGNATAVICIUI.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių