Pažintis su modernizmo architektūra – nuo medinių kaladėlių

A. ir P.Galaunių namuose pristatoma paroda „Moder…kas? Modernizmas ir architekto profesija” suteikia išskirtinę galimybę supažindinti mažuosius kauniečius ne tik su modernizmo paminklais mieste, bet ir su architekto profesija.

Vertinti nuo mažų dienų

Parodos iniciatorė ir kūrėja architektė Eglė Januškienė sako, kad vaikams skirtomis architektūrinėmis veiklomis ir žaidimais susidomėjo gimus pirmajam sūnui. „Pirmiausia gimė idėja sukurti Kauno miesto modernizmo pastatų išklotines, kurias vaikai gali lankstyti ir taip susipažinti su šia architektūra. Ieškant informacijos, braižant brėžinius kilo mintis sukurti ir parodą. Kreipiausi į Lietuvos architektų sąjungos organizuojamą laboratoriją ir gavau finansavimą parodai rengti“, – pasakojo E.Januškienė.

Kiekvienas kaunietis žino, koks svarbus Kauno urbanistinio landšafto formavimuisi modernizmo laikotarpis. Tapęs laikinąja sostine, miestas pasikeitė neatpažįstamai: per ganėtinai trumpą laiką iškilo apie 6 tūkst. naujų pastatų – pradedant visuomeninės paskirties pastatais, baigiant gyvenamaisiais namais. Vyravusiam architektūros stiliui būdingas funkcionalumas, suderintas su estetika, išgrynintos, minimalistinės ir ritmiškai pasikartojančios formos. Daug dėmesio skirta geometrinių formų žaismui, fasadų dermei ir vertikalioms linijoms – ne atsitiktinai ir dažno visuomeninio pastato langai yra siauri, ilgi.

„Tai unikalūs architektūrinės, urbanistinės ir istorinės raidos pavyzdžiai išsiskiria iš visų pasaulio modernizmo pastatų. Norisi, kad žmonės suprastų šios architektūros vertę, negriautų jų, – edukacijos galią akcentuoja E.Januškienė. – Tikiu, kad jei apie šiuos svarbius dalykus pradėsime mokyti vaikus nuo mažens, jie užaugs savą kraštą mylinčiais ir puoselėjančiais, saugančiais žmonėmis.“

Žaidimas: susipažinę su modernizmo pastatais, mažieji lankytojai gali paragauti ir architekto duonos. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Ypač aktualu apie tai kalbėti dabar, kai siekiama Kauno modernizmo architektūrą įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Kuo anksčiau vaikai prisilies prie architektūros, tuo labiau jie šią sritį supras, mėgs ir vertins, o užaugę prisidės prie kokybiškos aplinkos kūrimo, įsitikinusi parodos iniciatorė.

Durys į istoriją

Su žymiausiais Kauno modernizmo architektūros objektais mažieji parodos lankytojai susipažįsta jau pirmajame parodos edukacijų kambaryje. Pastatų maketai yra interaktyvūs, tad į juos vaikai gali įeiti, liesti, čiupinėti, durys ir langai atsidaro – užuot nuobodžiai apžiūrinėję jie gali dalyvauti istorijoje.

Štai Jono Jablonskio gimnazija (architektas Antanas Jokimas), Žaliakalnio funikulierius, kurio valdymas yra atvaizduotas ne tik vizualiai – jį galima pačiam valdyti. Kambaryje išvysime ir „Pienocentro“ rūmus (architektai Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, Karolis Reisonas), kuriuose kadaise buvo gaminami bene skaniausi ledai Kaune. Žinoma, vaikai gali patekti ir į šio pastato vidų, pasigaminti „ledų“ ar jais prekiauti.

Parodoje pristatoma ir daugiau garsių pastatų: pvz., J. ir A.Iljinų namas (architektas Arnas Funkas), laikomas vienu geriausių modernizmo laikotarpio pavyzdžių. Originalas pastatytas itin sparčiai – tik per septynis mėnesius. Žinoma, parodos lankytojai gali patekti ir į mažosios kopijos vidų, gali atidaryti langus, duris. Autentiškiausi pastato bruožai puikiai atvaizduoti makete: apvalus erkerio langas, kampiniai langai, vertikalios formos.

Arti: jaunieji architektai gali patyrinėti ir garsųjį Iljinų namą. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kuo anksčiau vaikai prisilies prie architektūros, tuo labiau jie šią sritį supras, mylės ir vertins, o užaugę prisidės prie kokybiškos aplinkos kūrimo.

Šalia Iljinų namo pastatytas dar vienas labai svarbus eksponatas – Ugniagesių rūmai (architektas Edmundas Alfonsas Frykas). Čia mažieji lankytojai gali tapti tikrais gaisrininkais, važiuoti medinėmis gaisrininkų mašinėlėmis, valdyti pastato duris.

Pažinti ir patirti

Žinoma, paroda neapsiriboja vien tik pastatais, kūrėja akcentuoja ir tai, kad modernizmo laikotarpiu labai didelę svarbą turėjo infrastruktūros atnaujinimas: buvo tiesiami šaligatviai, keičiamas kelių grindinys. Čia vaikai turi galimybę iš specialių detalių tiesti kelius nuo vieno pastato iki kito, pridėti keliuose mašinėlių. Ant sienos galima rasti miesto žemėlapį su svarbiausiais miesto objektais, parkais, kuriuose vaikai galės sodinti magnetinius medelius.

Ant sienų eksponuojami žinomų Kauno pastatų maketai taip pat interaktyvūs: pažvelgus į vidų, išvysime jų ankstesnių atvaizdų. Susipažinę su Prisikėlimo bažnyčios projektais, vaikai gali balsuoti už jiems labiausiai patinkantį, o prie Centrinio pašto instaliacijos – išsiųsti laišką architektui, į kurį vaikai būtinai gaus atsakymą.

Žaidimas: susipažinę su modernizmo pastatais, mažieji lankytojai gali paragauti ir architekto duonos. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Smalsiausieji dar daugiau žinių ras į lietuvių kalbą išverstose užsienio autorių knygose apie modernizmo architektūrą, meną, parašytose mažiesiems skaitytojams, todėl gausiose paveikslėlių ir suprantamų paaiškinimų.

Paragauti profesionalo duonos

Antroji parodos erdvė – Architekto darbo kambarys, kuriame vaikai gali patys kurti ir piešti savo svajonių namą. Jame gausu būtiniausių architekto darbo priemonių: spalvų paletės, liniuotės, skriestuvai, pieštukai, braižybos popierius. Atsisėdę prie tikro architekto darbo stalo, jaunieji pastatų kūrėjai gali leistis savo vaizduotės keliais, o vėliau savąjį pastatą eksponuoti tame pačiame kambaryje padarytoje darbų parodoje.

Paskutinis, trečiasis, ekspozicijos kambarys – tikras maketų cechas. Viena iš svarbiausių architekto užduočių – įsivaizduoti ir įsitikinti, kaip pastatas atrodys kitų miesto objektų kontekste. Iš medinių lentelių, kaladėlių, medelių, netgi mažų žmogeliukų vaikai gali sukurti savo svajonių pastato maketą. Dar labiau įsijausti į architekto vaidmenį padės pateikti įvairių fasado medžiagų pavyzdžiai.

Parodoje taip pat galima susipažinti su vaikams skirta architektės Eglės Januškienės kuriama knyga „Moder... Kas? Kauno modernizmas! Išlankstyk Kauno modernizmą“. Joje mažasis architektas Ąžuolas pasakoja vaikams apie architekto specialybę, svarbiausius modernizmo bruožus, raidą Lietuvoje ir pasaulyje, pristato žymiausius architektus ir jų kurtus pastatus. Knyga interaktyvi, joje vaikai ras žymiausių Kauno modernizmo objektų maketų ir galės juos patys išlankstyti.

Smaližiams: Pienocentras ir kadaise skaniausi visame mieste ledai. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Anot parodos iniciatorės, vyresni vaikai ilgiausiai būna maketų kambaryje: jie noriai piešia, iš kaladėlių ir fibrocementinių plokščių stato namus ar ištisus miestus. Mažiausieji mėgsta žaisti pirmajame „Modernizmo miestelio”“kambaryje – tiesia kelią, žaidžia su ledais ir gaisrinėmis.

Šią parodą galima aplankyti tiek individualiai, tiek sudalyvauti joje vykstančiose edukacijose.


Kas? Paroda „Moder…kas? Modernizmas ir architekto profesija“.

Kur? A. ir P.Galaunių namuose – muziejuje (Vydūno al. 2).

Kada? veikia iki liepos 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių