Pažaislio muzikos festivalyje – šeimos ansamblis iš Vengrijos

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Pažaislio muzikos festivalio garsai kvies muzikos mėgėjus į Babtyno-Žemaitkiemio dvarą, Birštoną, Raudondvarį ir Kauno valstybinę filharmoniją.

Muzika – visas gyvenimas

Liepos 17 d. Babtyno-Žemaitkiemio dvare ir liepos 19 d. Birštono kultūros centre Pažaislio muzikos festivalio publika turės išskirtinę galimybę susitikti su prieš dešimtmetį festivalyje viešėjusiais atlikėjais, šeimos ansambliu iš Vengrijos "Karavan Familia".

Unikaliame romų šeimos ansamblyje, kurio muzikoje puikiai dera senosios tradicijos ir naujos patirtys, etnomuzikos harmonijos ir popmuzikos atgarsiai, muzikuoja šeimos galva Istvánas Nagy, dainuojantis ir grojantis gitara, Istvánas Nagy jaunesnysis, kuriam paklūsta bosinė gitara ir iš Peru kildinamas ritminis instrumentas cajón, skamba Ilonos Farkas ir Niki Nagy balsai, o klausytojų akims malonumą teikia Vandos Csámpai šokio judesiai.

Šeimos karavanu kolektyvas pasivadino neatsitiktinai: po pasaulį Vengrijos romų muzikavimo tradicijas skleidžiantys jo nariai save vadina klajokliais. "Mūsų muzika – visas gyvenimas. Kai ji ir artimieji šalia, galime būti bet kur", – teigia atlikėjai.

"Karavan Familia" repertuarą sudaro romų tautinės muzikos kūriniai, aranžuoti pačių ansamblio narių ir kitų autorių. Ansambliui vadovaujantis I.Nagy sako: "Mes grojame romų, gyvenančių nuo Vengrijos iki Balkanų šalių, nuo Rusijos iki Ispanijos, liaudies dainas ir melodijas. Tik jas atliekame savais žodžiais. Tačiau mums svarbu, kad aranžuojama daina ar melodija, įgaudama ansambliui būdingą koloritą, išlaikytų originalų turinį, manierą ir nuotaiką." Koncertų metu muzikantai nevengia įpinti ir kitų muzikos stilių kūrinių: atlieka bliuzą, flamenką, rytietiškų motyvų turinčias dainas ir šokius. Tai galima suprasti klausantis prieš penkerius metus įrašyto ansamblio albumo, kuris yra tarsi intymi šeimos išpažintis apie meilę, rūpesčius, tradicijas ir taiką. Šis kompaktinė plokštelė buvo išrinkta vienu geriausių tų metų Pasaulio etninės muzikos stiliaus albumų.

Pažaislio muzikos festivalio koncerte Babtyno-Žemaitkiemio dvare veiks vaikų kūrybinės dirbtuvės, kur mažieji galės užsiimti įvairiais darbeliais. Nuostabi muzika visada įkvepia kažką kurti, todėl su vaikais atvykę klausytojai po gražaus vakaro gamtos ir muzikos apsuptyje namo parsineš ne tik gerą nuotaiką, bet ir tos muzikos bei gryno oro įkvėptą meno kūrinį. Dirbtuvėlėse vaikai ne tik smagiai leis laiką, bet ir susipažins su aplinką tausojančio gyvenimo principais ir praplės savo kūrybinio mąstymo ribas.

Rytų Paganini

Liepos 19 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje Pažaislio muzikos festivalio klausytojams koncertuos smuikininkas iš Kinijos, Paganini konkurso laureatas Mengla Huangas ir Čiurlionio styginių kvartetas. Publika galės mėgautis išskirtinio virtuoziškumo ir atlikėjų susiklausymo reikalaujančiais kūriniais: Johanno Sebastiano Bacho Koncertais smuikui a-moll ir E-dur bei Niccolò Paganini Koncertu smuikui D-dur.

"Žiniasklaida mėgsta mane įvardyti Rytų Paganini. Toks titulas – didelė garbė, tačiau dar didesnė atsakomybė", – sako pirmą kartą į Lietuvą atvykstantis M.Huangas.

Vienas ryškiausių Kinijos smuikininkų Europos publikos dėmesį atkreipė būdamas 22 metų. Tuomet jis laimėjo Paganini smuikininkų konkurso aukso medalį ir specialųjį prizą už geriausią interpretaciją. Kritikai pažymi įspūdingą M.Huango techniką, leidžiančią atskleisti sudėtingiausių partitūrų grožį, o publika – nuo Pekino iki Kopenhagos – atlikėją palydi palaikymo šūksniais ir ovacijomis. Smuikininkas yra grojęs su žinomiausiais pasaulio orkestrais, kuriems dirigavo pasaulinio lygio dirigentai.

Prieš dvylika metų atlikėjas debiutavo Niujorke ir Bostone, gastroliavo Azijoje ir Italijoje, kiti sezonai buvo nužymėti debiutais Paganini festivalyje Taivane, pasirodymais su Hamburgo, Makao ir Šanchajaus simfoniniais orkestrais, gastrolėmis Japonijoje, Meksikoje, Europoje ir kitose pasaulio šalyse. Smuikininkas bendradarbiauja su prestižinėmis įrašų kompanijomis "Deutsche Grammophon" ir "Universal Music", kurios leidžia jo solines kompaktines plokšteles.

Muzika yra gyvenimo kelias, kuris nors ir reikalauja daug ryžto ir jėgų, tačiau yra pats tikriausias.

Pakeri publiką

Čiurlionio kvartetas, kuriame groja smuikininkai Jonas Tankevičius ir Darius Dikšaitis, altininkas Gediminas Dačinskas ir ilgametį kvarteto violončelininką Saulių Lipčių neseniai pakeitęs Glebas Pyšniakas, dažnai sulaukia panašių muzikos kritikų epitetų: "Publika buvo pakerėta idealiai tolygaus visų instrumentų skambesio. Temos kontūrai, veržli linija, gajus ritmas ir tempas, garso efektai – visa tai buvo ekspresyviai perteikta skoningu stiliumi. Mes tiesiog stebėjomės garso spalvų prabanga. Tokius subtilius atspalvius gali išgauti tik talentingų artistų rankos!"

Susibūręs 1968 m. ansamblis tebegarsėja kaip išradingas ir techniškai pažangus kolektyvas. Po jų debiuto garsiojoje Londono "Royal Festival Hall" kultūros žurnalas "Musical Opinion" rašė apie nuostabią, tiesiog genialią kūrinių interpretaciją, kuri Londono kamerinės muzikos mėgėjams priminė, kaip turi būti atliekama kvarteto muzika.

Pastaraisiais metais ansamblis inicijuoja originalius klasikos ir džiazo projektus, dalyvauja plataus žanrinio konteksto koncertuose. Kvarteto nariai dažnai pasirodo kaip solistai, dalyvauja įvairiuose ansambliuose ir kūrybiniuose projektuose, tarptautinių konkursų vertinimo komisijose, veda meistriškumo kursus. Čiurlionio kvartetas groja unikaliais XVIII a. italų meistrų instrumentais.

Išsiilgusiems romantikos

Liepos 21 d. Raudondvario pilyje į romantišką koncertą, pavadintą "Rapsodija dviem", Pažaislio muzikos festivalio klausytojus kviečia altininkės Gretos Staponkutės ir akordeonisto Augustino Rakausko duetas "Tutto a Dio".

Pasauliniuose konkursuose laurus skinantis ansamblis yra vertinamas už charizmatišką ir sielos gelmes paliečiantį atlikimą, nuspalvintą profesionaliu ir kūrybišku muzikalumu. "Tutto a Dio" tapo pirmaisiais Lietuvos atstovais prestižiniame konkurse "Trophée Mondial 2017" Prancūzijoje, pelniusiais pirmąją vietą. Duetas yra pelnęs pirmąsias vietas tarptautiniuose konkursuose "Premio Internazionale di Castelfidardo 2017", "Coupe Mondiale 2018", o Šveicarijoje vykusiame konkurse "Sion-2014" jie laimėjo aukščiausią apdovanojimą – Grand Prix.

Atlikėjų keliai susipynė prieš septynerius metus, viešint Didžiojoje Britanijoje, kur kartu keliaudami, kurdami ir įgyvendindami bendras muzikines idėjas muzikantai ėmėsi koncertinės veiklos. Neįprasta alto ir akordeono kombinacija – unikalus ir žavingas išskirtinumas Lietuvos ir pasaulio scenose. "Tutto a Dio" savo atliekama muzika pakerėjo klausytojus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje: JAV, Šveicarijoje, Latvijoje, Liuksemburge, Italijoje, Bulgarijoje, Graikijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje. Duetas kviečiamas dalyvauti įvairiuose tarptautiniuose renginiuose, o pernai jie laimėjo Kultūros tarybos stipendiją Lietuvos 100-mečio koncertiniam turui, kurio metu buvo pristatytas 20 koncertų ciklas Europoje ir JAV.

Smalsumas ir nuolatinis siekis tobulėti – tai dar vienas ryškus "Tutto a Dio" narių bruožas: baigę mokslus Lietuvoje jie tobulinosi Lozanos muzikos universitete Šveicarijoje, kur abu baigė dvejas magistro laipsnio studijas. Duetas nuolat tobulinasi pas geriausius pedagogus ir teigia, kad labai svarbu mokytis ir nenustoti kelti sau aukštų reikalavimų: "Tobulėjimo kelias padeda ugdyti ne tik meistriškumą, bet ir valią. Aukšti reikalavimai sau ugdo užsispyrimą, pasitikėjimą, duoda idėjų ateičiai. Pagaliau tikslo siekimas tobulina asmenybę ne tik konkurse, bet ir gyvenime", – įsitikinę muzikantai.

Iš tiesų Greta ir Augustinas – partneriai ne tik scenoje. Neseniai sukūrę šeimą jie kartu planuoja ne tik muzikinius tikslus ir siekius, bet ir bendrą ateitį. "Mums muzika yra gyvenimo kelias, kuris nors ir reikalauja daug ryžto ir jėgų, tačiau yra pats tikriausias, labiausiai įtraukiantis ir giliai prasmingas", – tvirtina šeimos duetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių