Pasaulinė džiazo žvaigždė Kaune surengs išskirtinį pasirodymą

Išskirtinis bus didžiausio Lietuvoje džiazo festivalio „Kaunas Jazz“ jubiliejinis, 30-asis, sezonas. Pagal festivalio organizatorių jau sudėliotus planus, 30-ojo festivalio proga kitąmet Kauną aplankys ir publiką sveikins populiariausias pasaulyje džiazo vokalistas Gregory'is Porteris, surengsiantis išskirtinį pasirodymą su Algimanto Treikausko vadovaujamu Kauno miesto simfoniniu orkestru. Nuo šio ketvirtadienio jau platinami bilietai į šį džiazo žvaigždės pasirodymą.

Pasak festivalio atstovės Evelinos Baltuškaitės, ne sykį „Kaunas Jazz“ scenoje jau žibėjęs vokalistas į Kauną sugrįš po penkerių metų pertraukos. Grįš į „Žalgirio“ areną, kurioje minią džiazo gerbėjų svaigino 2015-aisiais. Šįkart jo pasirodymas, vyksiantis kitąmet balandžio 14 d., bus ypatingas. Ryškiausius savo repertuaro kūrinius G. Porteris atliks su savo grupe ir „Grammy“ nominuotu Kauno miesto simfoniniu orkestru, diriguojant Vilmantui Kaliūnui.

Tokius pasirodymus G. Porteris rengia nedažnai, – pavyzdžiui, 2018-aisiais su orkestru koncertavo prestižinėje Londono salėje „Royal Albert Hall“. Pasirodymo įrašas vėliau tapo koncertiniu albumu. Beje, į „Royal Albert Hall“ dainininkas sugrįš pavasarį – nesustabdomai augantį jo populiarumą liudija tai, kad šioje salėje jis surengs net keturis pasirodymus iš eilės.

„Dėl Gregory'io koncerto Lietuvoje teko derėtis ilgiau nei metus. Jo padėtis džiazo pasaulyje dabar tokia, jog dainininkas labai atidžiai renkasi, kur ir su kuo pasirodyti. Galiausiai nulėmė ilgametė jo draugystė su „Kaunas Jazz“ festivaliu ir meilė Lietuvos publikai. Tai, kad G. Porteris pasirodys su mūsų miesto orkestru, – didelė sėkmė festivaliui ir publikai. Neabejojame, šis koncertas taps vienu ryškiausių džiazo įvykių Lietuvoje 2020-aisiais. G. Porteris labai reiklus vietiniams muzikantams, su kuriais pasirodo, tad jo sutikimą surengti šį bendrą koncertą jau dabar galima vadinti Kauno orkestro laimėjimu. Beje, koncertas Kaune vyks iškart po Velykų – jas dainininkas nusprendė švęsti Lietuvoje“, – pasakoja „Kaunas Jazz“ meno vadovė Indrė Jučaitė-Sarneckienė.

Šio dešimtmečio pradžioje išgarsėjęs G. Porteris – vienas ryškiausių šių dienų muzikos fenomenų. Jo balsas spindi ne tik džiazo, bet ir popmuzikos scenoje. 2010-aisiais išleistas debiutinis G. Porterio albumas „Water“ buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui, o už trečiąjį, 2013-aisiais išleistą „Liquid Spirit“, dainininkas pelnė išsvajotą statulėlę. Šiandien jo kolekcijoje – jau du „Grammy“ apdovanojimai. Tarp G. Porterio gerbėjų – ir elektroninės šokių muzikos duetas „Disclosure“, su kuriuo dainininkas įrašė hitą „Holding On“, ir airių muzikos legenda Vanas Morrisonas, ir net seras Eltonas Johnas, negailintis komplimentų amerikiečių dainininkui.

Į muzikos elitą galingai įsiveržęs G. Porteris vadinamas viena svarbiausių priežasčių, dėl kurių džiazas šiandien atranda naują, jaunesnę auditoriją. Ir jo populiarumas su kasmet auga – atlikėjas vis dažniau turi ištarti „ne“, nes tiesiog nespėtų į visus miestus ir sales, kuriose yra laukiamas. Tačiau „Kaunas Jazz“ G. Porterio širdyje užima ypatingą vietą – dar 2013-aisiais festivalyje pirmą kartą apsilankęs atlikėjas iškart pelnė publikos simpatijų prizą, pamėgo šio renginio atmosferą ir nuo to laiko visada džiaugiasi kvietimais sugrįžti į Lietuvą, kurią, beje, šįmet netikėtai aplankė ir kaip turistas.

Šiltas balso tembras, virtuoziškas vokalo valdymas, elegancija ir džentelmeniškumas scenoje, nuostabus muzikos pojūtis ir kepuraitė, jau tapusi vizitine kortele, – tai tik keletas dalykų, dėl kurių G. Porteris tapo viena ryškiausių džiazo žvaigždžių pasaulyje. Tie, kurie jau lankėsi jo ankstesniuose koncertuose „Kaunas Jazz“, puikiai žino – jubiliejinio festivalio koncertas bus kupinas muzikinės romantikos ir šiltų emocijų, kurias sukurti padės ir Lietuvos muzikantai.

Festivalio atstovė E. Baltuškaitė priminė, kad, prasidėjus šiemetiniam rudeniui, „Kaunas Jazz“ gerbėjų laukia dar vienas koncertas, kuriame pasirodys garsus dainininkas iš užsienio. Rugsėjo 22-ąją į festivalinę sceną „Žalgirio“ arenoje kils jausmingas Portugalijos dainininkas, „Eurovizijos“ laimėtojas Salvadoras Sobralis, po pernykščių ovacijų Vilniuje nekantraujantis pirmą kartą pasisveikinti su Kauno publika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a

a portretas
tai cia tas kur medyje gyvena

Lukaa

Lukaa portretas
Nesupratau, tai vėl Žalgirio arenoj per kauno Jazz bus Porteris?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių