Mirė vertėjas, medicinos mokslų daktaras J. Čeponis

  • Teksto dydis:

Eidamas 86-uosius metus ketvirtadienį mirė vertėjas, medicinos mokslų daktaras Jonas Čeponis, pranešė Lietuvos rašytojų sąjunga.

J. Čeponis gimė 1935 metais Klaipėdoje, mokėsi Kauno „Aušros“ berniukų gimnazijoje, baigė studijas Kauno medicinos institute.

Vėliau dirbo šio instituto Patologinės anatomijos katedros asistentu, docentu, apgynė medicinos daktaro disertaciją.

J. Čeponis yra paskelbęs per 70 mokslinių publikacijų, medicininių tyrinėjimų.

Jis taip pat buvo anglų ir prancūzų kalbų žinovas, 1990 metais pradėjo versti nedidelės apimties kūrinius, nuo 2000-ųjų dirbo literatūros vertėju, išvertė daugybę užsienio klasikų ir dabartinių autorių prozos bei dramos kūrinių, taip pats surasdavo savitų, originalių, Lietuvos skaitytojui dar nežinomų rašytojų.

J. Čeponis iš viso išvertė per 120 veikalų, tarp kurių – anglų autorių E. Segalo, J. Grisham, S. Kingo kūriniai, iš prancūzų kalbos išversti A. Kamiu, A. Diuma kūriniai, taip pat Larousse enciklopedijos „Jie kūrė pasaulio istoriją“ du tomai.

Taip pat jis išvertė ir J. Potockio „Rankraštis, rastas Saragosoje“.

Rašytojų sąjungos teigimu, J. Čeponio vertimams būdingas meistriškumas, gilus ir atsakingas kalbos jausmas, tinkamos išraiškos ir subtilių niuansų paieška.

„Jo reiklumas, darbštumas, gilinimasis į skirtingų autorių stilių, tinkamiausių atitikmenų suradimas, išlaikant kūrinio esmę ir prasmingumą – bene svarbiausi jo verstų kūrinių bruožai. Jonas Čeponis, be abejonės, buvo vienas profesionaliausių mūsų vertėjų, savo darbo pasišventėlis, Rašytojų sąjungos ir Literatūros vertėjų sąjungos narys“, – rašoma pranešime.

„Kolegos prisimins jį kaip ypatingai kuklų, niekada savo pasiekimais nesigiriantį bičiulį, visada pasidžiaugiantį kitų darbais ir sumanymais. Užjaučiame velionio žmoną Niną, dukras Ingridą, Euriką ir Rūtą su šeimomis, artimuosius, kolegas ir bičiulius“, – teigiama jame.

J. Čeponis bus laidojamas Kauno Romainių pirmosiose kapinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidmantas

Vidmantas portretas
Su liūdesiu ir gerais prisiminimais kaip apie dėstytoją ir grupės vadovą. Ilsėkis ramybėje

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Užuojauta artimiesiems.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių