Kūnas kaip sielos buveinė ir priemonė

  • Teksto dydis:

Šiandien žmogus skiria ypatingą dėmesį savo fizinei būsenai, tačiau anaiptol ne visada jo santykis su savo kūnu pagrįstas sąmoningais pasirinkimais. Tyrinėjimams, kaip žmonės naudojasi savo kūnais įvairiose situacijose ir skirtingose aplinkose, savo kūrybą skiria menininkė Saulė Noreikaitė.

Giliu žvilgsniu

Vizualiojo meno ir šiuolaikinio šokio laukuose kurianti menininkė pagrindinį dėmesį skiria (socio)kultūrinėms žmonių kūno sampratoms ir jų priklausymo tam tikrai aplinkai tyrinėti.

Menininkės performansai, vaizdo kūriniai, instaliacijos, objektai-skulptūros ar instrukcijos žiūrovui, kaip reikėtų atlikti kūrinį, pasižymi noru linksmiau ir dėmesingiau pažvelgti į tai, kaip mes suvokiame, naudojamės ir rūpinamės savo fiziniu kūnu šiandien, kaip požiūris į kūną kinta dėl įvairių aplinkos ir visuomenės veiksnių.

Šokti pradėjusi nuo mažens, 2018 m. Hagos karališkojoje meno akademijoje įgijusi vizualiųjų menų bakalauro laipsnį, prieš dvejus metus Vytauto Didžiojo universitete menininkė įgijo socialinės antropologijos magistro laipsnį. Visos šios skirtingos sritys kartu susipina jos kūrybinėje praktikoje.

S. Noreikaitė ne tik kuria, bet yra ir profesionali atlikėja, dalyvauja kitų menininkų performansuose ir spektakliuose, reguliariai veda šokio pamokas ir dirbtuves. Savo kūrybą yra pristačiusi Nyderlanduose, Suomijoje, Italijoje ir Latvijoje, Islandijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ir Lietuvoje – Šiuolaikinio meno centre, Nacionalinėje dailės galerijoje, Kauno menininkų namuose, galerijoje „Atletika“ ir kitur.

S. Noreikaitės asmeninio archyvo nuotr.

Detalės ir visuma

S. Noreikaitei kūnai įdomūs ir svarbūs įvairiais aspektais – tiek pačia kūno fiziologija, kūno architektūra-anatomija, tiek socialinėmis prasmėmis, sąveikoje su aplinka ir kitais objektais ir kūnais.

Menininkės projektas „Žaismingi kūnai: apgaulės kodai ir kūnų architektūra“ bus pristatomas pagal pop-up modelį veikiančioje eksperimentinėje architektūros galerijoje A-XY.

Naujojo projekto žiūrovams bus pristatyta interaktyvi situacija: skulptūriniai objektai kvies lankytojus jais naudotis, o vaizdo kūriniai siūlys sekti instrukcijas ir judėti kartu.

Paroda ir su ja susiję renginiai tyrinės kūnų sąveiką su skulptūriniais ir architektūriniais objektais, aplinka ir kūno galimybėmis judėti susitelkiant į vieną kūno dalį ar judant su grupe, kai jos nariai tampa vienas kito atrama.

Anot menininkės, sutelkdami dėmesį į vieną dalį, galime pamiršti bendrą vaizdą ir sąsajas su kitomis dalimis, tačiau kartais, sutelkę dėmesį tik į vieną dalį, galime pamatyti visą pasaulį ir jo skalsą.

Žiūrovai taps tyrėjais

Per parodos atidarymą vyks performatyvaus videokūrinio cheat sheet gyvas atkūrimas, į kurį bus kviečiami įsitraukti visi lankytojai.

S. Noreikaitei kūnai įdomūs ir svarbūs įvairiais aspektais – tiek pačia kūno fiziologija, kūno architektūra-anatomija, tiek socialinėmis prasmėmis.

Antrąją parodos dieną, rugsėjo 6 d., 18 val. vyks pokalbis-dirbtuvės, kurių metu menininkė plačiau papasakos apie savo kūrybinę praktiką, kūrinių struktūras, performatyvumo aspektus kūriniuose ir kvies diskutuoti apie įtraukimą šiuolaikinio meno kūriniuose, pasidalys savo įgytomis žiniomis šią vasarą PAF (Performing Arts Forum) Prancūzijoje.

Rugsėjo 8-osios vidurdienį S. Noreikaitė kviečia prisijungti prie performatyvios judesio mankštos-ekskursijos „kartu klysti teisingai“ po Nemuno salą.

Susitikę galerijoje ir pasiruošę žiūrovai kartu su menininke iškeliaus judėti kartu, pasitelkdami somatines praktikas, kvėpavimo pratimus ir kūną stiprinančius pratimus. Juos ritmiškai kartodama visa grupė bandys kreipti dėmesį ne tik į savo kūną, bet ir į supančią aplinką. Veiksmo bus, žada menininkė. Rekomenduodama atvykti su sportine apranga ar atsinešti drabužių persirengti.


Kur? Galerijoje A-XY (Maironio g. 2)

Kas? S. Noreikaitės projektas „Žaismingi kūnai: apgaulės kodai ir kūnų architektūra“

Kada? Pristatymas rugsėjo 5 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių