Iš Kauno paveikslų galerijos – su savo sukurtomis prakartėlėmis

Kauno paveikslų galerijoje šeštadienį rinkosi šeimos, norinčios pasigaminti prakartėlių. Iš pradžių kai kurios jautėsi nedrąsiai, tačiau galutinis rezultatas, kaip apibūdino gamybos dirbtuvėms vadovavusi edukatorė, tapytoja Eglė Velaniškytė: „Puikus!“

E.Velaniškytė adventą, laukimo laikotarpį, likusį iki Kalėdų, kvietė ir tebekviečia išnaudoti kūrybai, kuria būtų galima pradžiuginti, nustebinti ir save, ir artimuosius.

„Sukūrė nuostabius darbus. Medžiagas naudojo ekologiškas, kaip ir prašiau. Svarbiausia – visi dalyviai patikėjo savo gebėjimais ir puikiai praleido laiką“, – reziumavo edukatorė, pridūrusi, kad ne veltui šiuolaikiniame pasaulyje brangiausiai vertinami rankų darbo gaminiai.

Svarbiausia – visi dalyviai patikėjo savo gebėjimais ir puikiai praleido laiką.

Žvelgiant į per porą valandų gimusias prakartėles, sunku patikėti, kad joms pagaminti pakanka tokių paprastų priemonių kaip popieriaus. Tiesa, reikėjo atsinešti norą kitaip papuošti namus, išlaisvinti savo kūrybines galias ir pasikliauti profesionalia menininke, jos parūpintomis priemonėmis.

Kitą šeštadienį ji dirbtuvių dalyvius nudangins į fliuksiškų eglutės žaisliukų gamybos, kūrimo idėjų pasaulį, iš kurio sugrįžtama su neabejotinai išskirtiniais papuošimais savo namams.

E.Velaniškytė, profesionali pripažinta tapytoja, dirbdama edukatore neretai susiduria su dalyvių pasiaiškinimu: „Aš nemoku piešti.“ Jos reakcija būna: „Kas ir kada jums tai pasakė, ir kodėl jūs tuo patikėjote?“ Menininkė atkreipė dėmesį, kad žmogus piešti pradeda pirmiau, nei išmoksta kalbėti, rašyti, skaityti.

Rengdamasi pirmosioms šių metų kalėdinėms dirbtuvėms tapytoja „Kauno dienai“ pasakojo besivadovaujanti meno pasaulio mohikano Jurgio Mačiūno, „Fluxus“ judėjimo pradininko, filosofija. J.Mačiūnas ir „Fluxus“ vadinami savotišku priešnuodžiu nuo gyvenimo pilkumo.

 

Dirbtuvėse svarbiausia buvo noras kurti. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Edukacijas menininkė vadina prasminga veikla ir sau pačiai, ne tik edukacijų dalyviams. Įvairūs meno, kūrybiniai užsiėmimai padeda auginti muziejų lankytojus, padeda grąžinti meną į namus, į šeimą. „Mano vizija yra tokia: muziejus, galerija yra meno, dvasios, sielos, būties šventykla. Jeigu nori pamaitinti savo sielą, ateini į muziejų ir jame randi pačių įvairiausių dalykų, ir ne tik tai, kas kabo ant sienų. Muziejus turi būti traukos centru, kur žmogus galėtų ateiti su pačiomis įvairiausiomis temomis ir progomis“, – sakė pašnekovė.

Ji išreiškė nuomonę, kad pirktinis, dėl masinės gamybos įmantriausių dekoracijų pasaulis tampa plokščias. „Plokšti eglutės žaisliukai, plokščios prakartėlės pasauliui padės suapvalėti“, – pokštaudama argumentavo E.Velaniškytė.

Kalėdinės kūrybinės dirbtuvės, kaip minėjome, bus rengiamos ir ateinantį bei dar kitą šeštadienį nuo 12 val. Jos skirtos visai šeimai.

Gruodžio 11-oji bus skirta netradicinių žaisliukų gamybai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių