Kauno lėlių teatras atsiveria platesnei auditorijai

Daugeliu aspektų atsinaujinęs Kauno valstybinis lėlių teatras pasitiko 63-ąjį kūrybinį sezoną, kuriame laukia ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems skirtų spektaklių premjeros. Taip pat po į pabaigą einančių remonto darbų duris atvers teatro lankytojų stipriai išsiilgtos neatpažįstamai atsinaujinusios teatro muziejaus ir kavinės erdvės.

Naujos erdvės

Kauno valstybiniame lėlių teatre pučia stiprūs permainų vėjai. Pavasarį pasitraukus ilgamečiui teatro vadovui Sigitui Klibavičiui, šias pareigas perėmė teatro aktorė ir režisierė Rasa Bartninkaitė. Naujoji vadovė ne tik tęsia anksčiau pradėtus remonto ir kūrybinių projektų darbus, bet ir siekia įgyvendinti naujus uždavinius, leidžiančius siekti pagrindinio tikslo – lėlių teatrą paversti patraukliu ir aktualiu platesnei auditorijai.

"Pradėjusi dirbti teatro vadovės pareigose išsikėliau sau tikslą, kad teatras turėtų išplėsti savo auditoriją. Kaip žinia, pasaulyje lėlių teatras nėra skirtas vien tik vaikams, norime perimti šią pasaulinę tendenciją. Daug metų kūrėme vaikams ir toliau tęsime šią tradiciją, tačiau kursime spektaklius ir kitoms amžiaus grupėms. Jau praeitais metais teatro repertuare atsirado kūdikiams skirtas spektaklis "Pasaulėliai", o naujame sezone įvyks jaunimui ir suaugusiesiems skirtų spektaklių premjeros", – kūrybiniais planais dalijosi R.Bartninkaitė.

Kad teatro naujasis kūrybinis sezonas bus kupinas netikėtų staigmenų, įspūdį buvo galima susidaryti paskutinį vasaros sekmadienį vykusioje naujojo sezono atidarymo šventėje "Į Pasakų šalį!". Šventė vyko teatro prieigose, kur vaikai ir tėveliai galėjo nusifotografuoti kartu su žinomų pasakų veikėjais ir lėlėmis. Teatro erdvėse vaikams surengtos partnerių "Aromama", "Stiklo namų" ir origamio kūrybinės dirbtuvės.

Šventės metu nufilmuotas Pelenės sveikinimas, jos kalbinti kiti „Pasakų šalies“ dalyviai ir personažai. Šventinis reportažas parodytas rugsėjo 1-ąją, sveikinant visus vaikus su Mokslo metų pradžia. Sveikinimas išsiųstas ir JAV gyvenantiems mažiesiems lietuvaičiams (Lietuvių mokykla Vašingtone). Šiuo metu šį vaizdinį sveikinimą galima pamatyti teatro interneto puslapyje.

Šventės akcentu tapo prie įeigos į teatrą atidengta skulptoriaus Luko Šiupšinsko sukurta bronzinė marionetės daktaro Kripštuko skulptūra (projekto "Kauno akcentai" dalis), kurią galima aplankyti kasdien, teatro kasoje perkant bilietus, einant pro šalį ar prisėdant šalia šio kruasaną valgančio personažo.

Pasmaguriauti sveikais patiekalais pakvies žiemą atsidarysianti labai išsiilgta teatro kavinė "Asiliuko sapnas". Tiesa, po rekonstrukcijos ji turės naują pavadinimą. Kartu atsinaujins visas teatro kiemas, jau įrengta prieiga ir negalią turintiems žmonėms.

Pasitinkant Naujuosius metus po renovacijos bus galima apsilankyti ir teatro įkūrėjų Valerijos ir Stasio Ratkevičių muziejuje. Čia lankytojų lauks daug veiklų ir paslapčių. Pasak teatro vadovės, tai būsiąs tikras siurprizas, ypač tiems, kurie muziejuje lankėsi anksčiau, kadangi jis įgis visiškai naują formą. Muziejuje eksponuojama per 60 metų teatro spektakliuose vaidinusių lėlių ekspozicija, atrinkta iš 2 eksponatų kolekcijos. lėlės apsigyvens ne vienoje ir ne vieno aukšto erdvėje, kaip kad buvo iki šiol.

Nauja energija

Teatre vykstantys pokyčiai neatsiejami nuo naujos kūrybinės energijos, kurios kupini teatro aktorių trupės gretas papildę VDU Vaidybos studijų programos absolventai. Kartu su kitais jaunosios kartos menininkais aktoriai intensyviai dirba ir ruošiasi pirmajai sezono premjerai – jaunimui skirtam spektakliui "Aš – Romeo, tu – Džuljeta".

Teatre vykstantys pokyčiai neatsiejami nuo naujos kūrybinės energijos, kurios kupini teatro aktorių trupės gretas papildę VDU Vaidybos studijų programos absolventai.

Jaunieji kūrėjai kviečia jaunimą atrasti lėlių teatrą, kuris, anot jų, gali būti toks pats šiuolaikiškas ir drąsus. Novatoriškoje žinomos Williamo Shakespeare'o tragedijos interpretacijoje meilė palies šių dienų jaunimo stovykloje susipažinusių jaunuolių širdis. Spektaklio režisierius – Rokas Lažaunykas, dramaturgė – Sandra Bernotaitė, dailininkė – Silvija Puodžiūnaitė, kompozitorius – Nojus Bartaška, medijų menininkas – Titas Jurjonas. Spektaklis skiriamas jaunimui nuo 14 m. Premjera – rugsėjo 26 d.

Antroji premjera "Dantukų troliai" skirta mažiesiems žiūrovams. Spektaklio pjesės autorė – rašytoja, dramaturgė Daiva Čepauskaitė. Likusi kūrėjų komanda – tarptautinė. Spektaklį kurs teatro žiūrovų puikiai pažįstamas jau nemažai teatre spektaklių pastatęs režisierius Olegas Žiugžda, gyvenantis Baltarusijoje. Dailininkė – Anastasia Kardaš (Rusija), kompozitorius – Bogdanas Ščepanskis (Lenkija). Dėl koronaviruso šiuo metu kūrėjai dirba nuotoliniu būdu.

Kauno lėlių teatras unikalus ir tuo, kad Lietuvoje vienintelis kuria spektaklius specialiai Kalėdų laikotarpiui. Šventinis spektaklis lauks ir šiemet. Išlydint senuosius metus vaikų laukia susitikimas su Kalėdų Seneliu atnaujintame A.Žiurausko spektaklyje "Dovana Kalėdų Seneliui".

Lėlių galia

Perlipus Naujųjų metų slenkstį lauks dar dvi premjeros. Pirmoji skirta Kauno mitiniam Žvėriui, kuriama bendradarbiaujant su kitais Kauno miesto kūrėjais, kartu įgyvendinant projektą "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022". Spektaklis paremtas "Kaunas 2022" Mitinio Žvėries programos kuratoriaus Ryčio Zemkausko šių metų pavasarį išleista "Kauno Žvėries pasakų knyga". Spektaklio personažai žaismingai ir šmaikščiai pasakos apie tai, iš kur kyla Kauno galia ir kas joje slypi.

Pavasariop lauks išskirtinė premjera, skirta suaugusiųjų auditorijai. Balio Sruogos knyga "Dievų miškas" paremtą spektaklį režisuos Agnė Sunklodaitė. Spektaklis turėtų sudominti tiek suaugusių žiūrovų auditoriją, tiek vyresniųjų klasių moksleivius, galėsiančius pamatyti atgijusį šią privalomą perskaityti lietuvių literatūros klasiką. Pasak kūrėjų, scenoje perteikti B.Sruogos tragizmą ir sarkazmą – būsiąs sunkus iššūkis, tačiau be galo įdomus ir lėlėms suteiksiantis naujų galių.

Be spektaklių premjerų naujajame sezone teatras aktyviai tęs ir edukacines veiklas. Kaip ir kasmet, teatras lankys regionų vaikus, megs naujas pažintis su kultūros centrais ir mokyklomis. Kultūros paso programoje numatyta net dešimt skirtingų spektaklių ir edukacijų pavadinimų:"Baldis ir Vivaldis", "Elniuko išpažintis", "Žalias žalias obuoliukas", "Užburtas kalnas", naujausia premjera "M♥Š", Lietuvos istorijos atminčiai skirti spektakliai "Žiogas Zigmas Žalgirio mūšyje", "Molinis sapnas", "Kudlius ir miško broliai" ir trys edukacijai pritaikyti spektakliai, po kurių vaikai bus kviečiami į diskusiją apie patyčias (spektaklis "Žirafa su kojinėmis"), lėlių teatrą (spektaklis "Peliuko pasakų dirbtuvėlė") ir šešėlių teatrą (spektaklis "Gulbė – karaliaus pati").

Taip pat pedagogai turės galimybę parinkti ir pristatyti vaikams dvi edukacines programas: "Kas slepiasi už lėlių teatro širmos?" ir "Konstruoju lėlių teatrą". Šią naują edukaciją sukūrė pedagogo išsilavinimą ir patirtį turintis teatro lėlių konstruktorius, kuris atskleis paslaptį, kaip galima namuose susikurti lėlių teatrą. Ši programa turėtų sudominti ir mergaites, ir berniukus.

Ateityje numatyti ir specialiai išvykoms kuriami pastatymai. Daugės ir sumanymų lėlių teatro pasirodymus rengti netradicinėse, viešose miesto erdvėse.

Per daugelį metų Kauno valstybinis lėlių teatras užmezgė draugystę su užsienyje gyvenančių lietuvių bendruomenėmis, tad ir toliau ketina palaikyti glaudų ryšį su ten gyvenančiais vaikais. Atsinaujinusios teatro komandos planuose – virtualiosios spektaklių premjeros ir internetinės laidos, kurios, pasitelkus lėles, leis drąsiau ir efektyviau mokytis lietuvių kalbos.

"Labai tikimės likimo palankumo, kad mums pavyks tęsti veiklą šiuo sudėtingu laikotarpiu ir įgyvendinti numatytą planą. Labai norėtųsi, kad teatrai liktų atviri, kad žiūrovai drąsiai eitų pas mus. Mes tarpusavyje pajuokaujame, kad esame saugiausias teatras visame Kaune, nes visuomet vaidiname su kaukėmis. Esame pasirūpinę visomis saugos priemonėmis, tad žiūrovai gali drąsiai ateiti. Norėčiau palinkėti vaikams ir tėveliams nebijoti. Visos pasakos yra apie tai, kad laimi tie, kurie suranda drąsos ir kurie turi gerą širdį. Su meile dirbdami savo darbą, nesvarbu, kas beatsitiktų, rasime pačius geriausius sprendimus ir pasieksime vieni kitų širdis", – kvietimu dalijosi teatro vadovė R.Bartninkaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių