Kaune varžosi robotikos entuziastai

Aštuoniolika komandų Kauno technologijos universiteto (KTU) Santakos slėnyje šeštadienį varžosi tarptautinėse „First Lego League“ (FLL) robotikos varžybose.

Vaizdelis Santakos slėnyje atrodo taip: pagal tam tikras komandas važiuojantys ir kitas užduotis atliekantys robotai bei aplink juos susispietę suaugusieji ir vaikai. Varžybose dalyvaujančių Kauno regiono komandų nariai – vaikai nuo septynerių metų – robotus valdo pulteliu arba patys juos perkelia, pataiso, pastato nuvirtus. Robotai turi išrūšiuoti atliekas, nuvežti jas iš taško A į tašką B, išpilti. Varžybų teisėjai per kompiuterinę programą planšetėse tikrina, kaip tiksliai robotai atliko užduotį.

Viena užduočių – robotas turi paspausti mygtuką. „Mums šį kartą nepasisekė – robotas nepaspaudė mygtuko. Kodėl? Ne visai tiesiai paleidom robotą ir jis nukrypo iš kelio. Kol kas nežinom, ar išeisim į kitą etapą – bus dar du važiavimai, gal per juos atsigriebsim“, – vylėsi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) gimnazijos penktokų komanda. Šioms varžyboms penktokai ruošėsi robotikos būrelyje.

Gimnazistai prisipažino namie tokių žaislų neturintys. Tai – ne tik išmanūs, bet ir brangiai kainuojantys žaislai, todėl tėvai jų neperka. „Bet galima gimnazijoj pažaisti“, – užsiminė penktokai.

„Šiųmečių varžybų tema – atliekų rūšiavimas. Varžybų užduotyse buvo suprojektuota situacija, kad objekte yra stiklo, plastiko, metalo. Šias skirtingas medžiagas robotas turi išrūšiuoti“, – sakė viešosios įstaigos „Robotikos akademija“ Kauno regiono kuratorius Vytautas Barzdaitis.

Iš lego kaladėlių konstruojami, kompiuterinėmis programomis valdomi robotai lavina konstravimo, projektavimo ir programavimo įgūdžius. Pašnekovo žodžiais, lego robotas gali padaryti viską, ką leidžia vaiko fantaziją: „Jutikliai reaguoja į aplinką, motorui perduodama, ką reikia daryti. Jis gali padėti neįgaliesiems, būti kelrodžiu renginyje, kažką paimti, paduoti. Kitas klausimas, kiek laiko užims visa tai užprogramuoti.“

Pasak jo, ateityje tokių intelektualių žaislų daugės. Vis dėlto pašnekovas įsitikinęs, kad pasaulio robotai nevaldys. „Visokių kalbų yra, bet robotai visko tikrai nepakeis. O geras robotas gali sukurti 100 darbo vietų papildomai“, – tvirtino V.Barzdaitis.

Regioniniai FLL turnyrai šeštadienį vyksta penkiuose Lietuvos miestuose – Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose. Kovo 19 d. Vilniuje vyks nacionalinis  FLL turnyras.

FLL – pasaulinis lego robotikos konkursas, kuriame dalyvauja daugiau nei 29 tūkst. komandų iš 80 šalių. Tai – vienos populiariausių robotikos varžybų visame pasaulyje.

„Robotikos akademija“ FLL varžybas organizuoja kartu su Kauno mokslų ir technologijų parku, Kauno technologijos universitetu, Vytauto Didžiojo universitetu ir privačiomis kompanijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RoboKodas

RoboKodas portretas
Laimejom 1 vieta. Kaune. prima mums nesiseke mes ir davem ta interviu. bet veliau pradejo sektis ir mes issikovojome pergale

Laima

Laima portretas
Robotai programuojami, o ne su pulteliu. Mes einam i bureli, tai zinom. Neklaidinkit zmoniu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių