Karo muziejuje – filmo „Mokytojas. Adolfas Ramanauskas–Vanagas“ premjera

  • Teksto dydis:

Spalio 29 d., 15 val., Vytauto Didžiojo karo muziejuje vyks dokumentinio-vaidybinio filmo „Mokytojas. Adolfas Ramanauskas-Vanagas" pristatymas.

Renginyje dalyvaus filmo režisierius Arvydas Kinderis ir Lietuvos partizanų vado, brigados generolo Adolfo Ramanausko-Vanago  anūkė, Lietuvos kariuomenės  Daktaro Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Medicininės paramos vienetų valdymo grupės vadė plk. ltn. Inga Jancevičienė.

2018-uosius metus  Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaracijos signataro, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio ginkluotųjų pajėgų vado Adolfo Ramanausko-Vanago metais. Šia proga Vytauto Didžiojo karo muziejus parengė elektroninę knygą-parodą, skirtą pristatyti šiai reikšmingai asmenybei (parodą rasite čia – https://bit.ly/2DqyQ0l). Šiemet kviečiame ir vėl prisiminti A. Ramanauską–Vanagą ir sudalyvauti dokumentinio-vaidybinio filmo „Mokytojas. Adolfas Ramanauskas-Vanagas" pristatyme.

Filmo anonsas:

Šis filmas – tai istorija apie kartą, kuri gimė ir augo nepriklausomoje Lietuvoje 1918-1939 m. Vadinamajai „Nepriklausomybės kartai“, kurios vertybės formavosi veikiamos lietuvių kalbos, istorijos puoselėjimo, patriotiškumo idėjų, priklausė ir Adolfas Ramanauskas. Filme iš nuotraukų, poetinių tekstų, vaidybinių rekonstrukcijų, gyvų liudytojų prisiminimų atskleidžiama kita, nežinoma Adolfo Ramanausko asmenybės pusė. Šis filmas gilinasi į Adolfo Ramanausko-Vanago likimą, tikėjimą pačiomis įvairiausiomis prisiimto žemiškojo gyvenimo formomis –mokytojo, kario, laisvės šauklio, tautos gynėjo, vienytojo. Šviesa, lydėjusi šią asmenybę, buvo jaučiama visame jo nueito kelio gyvenimo ir kančios kelyje – jį lydėjo meilė, pašaukimas, tikėjimas ir kūryba.

Šiame dokumentinio-vaidybinio filmo „Mokytojas. Adolfas Ramanauskas-Vanagas" etape daug dėmesio skiriama ankstyvąjam Adolfo Ramanausko asmenybės periodui. Vyko filmavimai Lazdijų r. Bielėnų kaime, kuriame vaikystę ir jaunystę praleido jaunasis Adolfas. Filmuota Lazdijų „Žiburio" gimnazijoje, Lazdijų krašto muziejuje, partizano Juozo Jakavonio sodyboje ir jame esančiame bunkeryje Kaščiūnų kaime.  Savo mintimis apie drauge praleistus metus dalinosi partizanas Juozas Jakavonis- Tigras, brolis Albinas Ramanauskas ir kt.

Renginys nemokamas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Kudai su dydvyriais klumpakojyne, kad reikia banditus traukti is uzmarsties ir garbinti ir deti aureoles.Dar yra gyvu liudininku, ne visi praplautom smegeninem..

niki

niki portretas
bandytai jie visi buvo

Auka

Auka portretas
O kada bus sukurtas filmas,apie tų "didvyrių' piktadarybes?Juk režisieriams būtų daug lengviau,tokį filmą sukurti.Nereiktų kurti pasakų,apie tą,ko nebuvo.Parodytumėte bent vienos šeimos išžudymą.O tokių nužudymų buvo dešimtys tūkstančių.Režisieriai,pamastykite.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių