Jaunimo teatro festivalyje „Išeities taškas“ numatomos dvi premjeros

  • Teksto dydis:

Nuo šio antradienio iki rugsėjo 26 dienos žiūrovus kvies Kauno miesto kamerinio teatro surengtas šeštasis jaunimo teatro festivalis „Išeities taškas“. Kasmet festivalis, anot organizatorių, scenoje nagrinėja aktualius visuomenei klausimus ar socialines problemas bei skiria dėmesį jaunųjų menininkų kūrybai.

Primindamas, jog scenos menai drauge su visais kitais išgyveno nelengvus metus, šįsyk festivalis nagrinėja itin aktualia tapusią atstumų temą. Programai atrinkti kūriniai kalbės tiek apie fizinį atstumą, kuris yra daugumos kasdienybės dalis, tiek ir apie socialinį ar net vidinį, nagrinėjant, kokius atstumus žmogus kuria tarp savo žodžių ir veiksmų.

Kaip teigiama Kauno kamerinio teatro pranešime, festivalio programoje šiemet vyks dvi premjeros. Kauno miesto kamerinis teatras šį antradienį pristatys interaktyvią premjerą paaugliams „2-osios laiptinės respublika“ (rež. Sigita Pikturnaitė). Jos metu jaunieji žiūrovai dalyvaus valstybės kūrimo simuliacijoje, patirs politinių režimų kaitas, ieškos problemų sprendimų ir bus skatinami išsakyti savo nuomonę.

Teatro trupė „Teatronas“ rugsėjo 17 d. kurs komišką pasakojimą apie sunkumus, su kuriais susiduria kiekvienas individualiai dirbantis žmogus – „Sodra“ ir jai skiriami mokesčiai. Surinktos tikros istorijos atgys tragikomiškoje dramoje „Sodra, mon amour“ (rež. Gildas Aleksa).

Festivalio programoje gausu jaunųjų kūrėjų darbų. Dramaturgė ir režisierė Goda Simonaitytė rugsėjo 18 d. kvies į jos kūrybos pjesės „Gyvuliai“ skaitymą. Pjesė sukurta pernai festivalyje vykusio jaunųjų dramaturgų konkurso bei užsiėmimų kūrybinėse dirbtuvėse metu. Dramaturgė ir debiutuojanti režisierė Teklė Kavtaradzė rugsėjo 19 d. pristatys atvirai apie paauglystės laikotarpį kalbantį spektaklį „KISSMAS“.

Organizatorių nuotr.

Jaunasis režisierius Aivaras Micius rugsėjo 21 d. pristatys pagal Pilgrim/Majewski pjesę pastatytą spektaklį „Juodi bateliai“, kuriame per istorinių įvykių perspektyvą bus nagrinėjami atstumai tarp asmeninės moralės, atsakomybės ir istorinio laiko bei sistemų primestų elgesio ir tikėjimo reikalavimų. Pažymėtina, kad T. Kavtaradzės ir A. Miciaus kūriniai laimėjo Menų spaustuvės rengiamą jaunųjų menininkų konkursą „Atvira erdvė“.

Rugsėjo 22 d. antrąjį savo kūrybos monospektaklį „Jau geriau būčiau negimęs“ pristatys aktorius Raimondas Klezys. Komiškame, stand-up žanro kūrinyje bus gvildenamos temos, kurios įkvėpė jaunąjį kūrėją karantino metu, – tai nedarbas, religija ir santykiai. Lietuvos muzikos ir teatro akademiją baigęs jaunasis aktorius Motiejus Ivanauskas rugsėjo 24 d. pristatys savo kurtą ir režisuotą spektaklį „Užšalimas“, kuris kvies žiūrovus pasinerti į pokalbį, kuriame išsakomos svarbios „mintys“ sukurs absurdišką ir komišką mišinį ir privers pažvelgti į „problemas“ šiek tiek kitu kampu.

Jaunieji žiūrovai dalyvaus valstybės kūrimo simuliacijoje, patirs politinių režimų kaitas.

Festivalio programa praturtinta nestandartiniais scenos meno kūriniais, šokio spektakliais, bus galima ir pasiklausyti gyvos muzikos.

Rugsėjo 26 d. festivalio uždarymas vyks su Panevėžio teatro „Menas“ kūriniu „ANTI“ (aut. ir rež. Aleksandr Špilevoj). Tai – spektaklis, paremtas antikine Sofoklio pjese „Antigonė“ ir keturių aktorių pasakojamais asmeniniais išgyvenimais.

Vienas svarbiausių festivalio „Išeities taškas“ akcentų – kasmet vykstantis konkursas jauniesiems menininkams. Konkurso finale – keturi kūriniai, kuriuos festivalio žiūrovai galės išvysti nemokamai. Šį trečiadienį režisierius Augustas Gornatkevičius pristatys muzikinę ekstravaganza „MU.DU“, o aktorius ir režisierius Gabrielius Zapalskis – tragikomiškus teatrinius nardymus „Paskutinis spektaklis“. Ketvirtadienį šokėjai Arūnas Mozūraitis bei Adrian Carlo Bibiano pristatys šokio eskizą „Pakankamas atstumas“, o režisierius Rokas Lažaunykas – spektaklio „Gedulas“ eskizą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių