Festivalis „Musica sacra“: stotelė apmąstymams

  • Teksto dydis:

Į Kauną sugrįžta tarptautinis festivalis „Musica sacra“. Po Šv. Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos skliautais, Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčioje skambės instrumentinė, vokalinė muzika.

Nenuostabu, kad iš karo siaubiamos Ukrainos atvyks tik atlikėjos – charizmatiškos, aukščiausio lygio savo srities profesionalės.

Festivalyje dalyvaus žymūs atlikėjai iš Prancūzijos, Vokietijos, Lenkijos, Lietuvos. Didžioji svečių dalis – profesionalūs atlikėjai iš Ukrainos. Jie Kauno klausytojams pristatys mažai girdėtus, bet įstabaus grožio savo šalies kompozitorių kūrinius. Nenuostabu, kad iš karo siaubiamos Ukrainos atvyks tik atlikėjos – charizmatiškos, aukščiausio lygio savo srities profesionalės. Daugelis jų yra tarptautinių konkursų laureatės, koncertuojančios ne tik savo didelėje šalyje, bet ir Europos ir JAV koncertų salėse. Valeriia Balakhovska, Iryna Kalynovska, Nadiya Velychko – nacionalinių vargonų ir kamerinės muzikos rūmų solistės iš Kyjivo. Olena Matselyukh yra Lvovo nacionalinės filharmonijos, Rivnės filharmonijos, taip pat Lvovo vargonų ir kamerinės muzikos namų solistė.

Dainininkės Ivana Pliš (sopranas) ir Yuliya Ryssak-Tkachenko (koloratūrinis sopranas) taip pat yra Nacionalinių vargonų ir kamerinės muzikos rūmų solistės iš Kyivo. Į Kauną atvyks ir jauna, bet jau turinti didelės atlikėjos patirties fleitininkė Anna Serohina. Myroslava Kotorovych – neeilinio ryškumo smuikininkė. Kaip ir daugelis nūdienos atlikėjų iš Ukrainos, ji šiuo metu pasitraukusi į Vakarų Europą.

Festivalyje dalyvaus ir du vargonų virtuozai iš Prancūzijos. Šiais metais sukanka 200 metų, kai gimė didysis prancūzų vargonų romantinės muzikos kūrėjas Cesaris Franckas. Jau beveik du šimtmečius po bažnyčių skliautais skamba jo didingieji choralai, „Simfoninė pjesė“ ir kiti kūriniai vargonams.

Festivalį rugpjūčio 21 d. pradės vargonininkė Karolina Juodelytė, laimėjusi įvairius tarptautinius konkursus, tarp jų – Tarptautinį M.K.Čiurlionio vargonininkų konkursą (2011 m., 1-oji vieta). Atlikėja yra pelniusi prizines vietas L.Janačeko vargonininkų konkurse Brno, Čekijoje, Detmoldo aukštojoje muzikos mokykloje, J.P.Sweelincko vargonininkų konkurse Gdanske, Lenkijoje, konkurse Šanchajuje, Kinijoje, F.Schmidto konkurse Vienoje, Austrijoje, tapo pusfinalininke 8-ajame tarptautiniame vargonininkų konkurse Tokijuje, Japonijoje.

Tarptautinį festivalį „Musica sacra“ užbaigs vargonininkas iš Lenkijos Piotras Rojekas, kurio gyvenimo filosofijoje vyrauja požiūris apie muzikos galią žmogui. „Nenoriu sudvasinti kiekvieno klausytojo. Tai būtų sunku pasaulyje, kuriame kone kiekvieną minutę mus užpuola garsų, pojūčių ir nebūtinai geros informacijos kakofonija“, – sako jis. Tačiau, pasak P.Rojako, kiekvienas, kad ir ko klausytų, – Ludwigo van Bethoveno ar liaudies dainos, pripažins, kad muzika jame išjudina kažkokią paslėptą stygą. „Šio prisilietimo poveikis tampa intymia patirtimi, kuri gali būti atspirties taškas apmąstymams. Kodėl einame į koncertą? Tam, kad atitrūktume nuo skubančios ir slegiančios kasdienybės, kad ir kokios būsenos būtume. Koncertas – tai stotelė, kurioje galime apmąstyti kažką svarbaus. Galbūt ši akimirka padės tapti geresniems, tobulesniems?“ – sako profesorius.


Kas? Tarptautinis festivalis „Musica sacra“.

Kur? Šv. Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje.

Kada? Rugpjūčio 21 d. 16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
Tikrai ukrai namo jus ne europiečiai čia nepageidaujami

VILNIUS

VILNIUS portretas
PAGROSIT IR VAŽIUOKIT NAMOLEI KUO GREIČIAU ATIA
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių