Stebinantys prietarai: buvo tikima, kad vampyrų skiriamasis bruožas – tuberkuliozė

Artėjant Helovinui, vampyrų tema – viena populiariausių. Dar ne taip seniai nuoširdžiai tikėta, kad jie tikrai egzistuoja, maža to, buvo įtikėta, kad vampyrų skiriamasis bruožas – tuberkuliozė.

Folkloristas Michaelas Bellas savo gyvenimą paskyrė vampyrams. Jis užsifiksavo 86 "vampyrų" skrodimus Jungtinėse Valstijose nuo 1784 m.

Manoma, kad prietarų atsiradimas apie vampyrus sutapo su tuberkuliozės protrūkiais.

1800-aisiais nuo šios ligos Amerikoje mirė kas ketvirtas žmogus, tad prietarai plito ir ilgam įsišaknijo.

Tokių "tyrimų" apogėjus pasiektas XIX a. pabaigoje.

Vieną 1892-ųjų žiemos rytą keli vyrai, tarp jų medicinos ekspertas Haroldas Metcalfas, atvyko į Rod Ailendo kaimo kapines iškasti "vampyrų" šeimos. Jie norėjo įsitikinti, kad vampyrai egzistuoja.

Pirmiausia vyrai ekshumavo moterį – Mary Elizą Brown, kuri prieš aštuonerius metus mirė nuo džiovos, po to atkasė vyresniąją jos dukrą Mary Olive, mirusią nuo tos pačios ligos. Iš moterų kūnų nieko nebuvo likę – tik kaulai ir plaukai.

Tačiau iškasę jauniausios dukters Mercy, kuri savo gyvybę prarado irgi dėl džiovos, palaikus, vyrai pamatė, kad 19-metės kūnas buvo nepaprastai gerai išsilaikęs, būtent tai ir buvo laikoma vampyrizmo ženklu.

Ekspertas "vampyrės" skrodimą atliko čia pat, kapinėse. Jis išpjovė Mercy širdį bei kepenis, ir įsitikino, kad jos organai niekuo nesiskiria nuo žmogaus, kaip ir visas kūnas.

Jis suvokė, kad natūralius kūno irimo procesus sulėtino šaltas Naujosios Anglijos klimatas.

Tada H.Metcalfas smeigė kuolą į Mercy širdį ir iš jos pradėjo trykšti kraujas. Ekspertas žinojo, kad taip nutiks.

Tą dieną jis buvo kapinėse ne tam, kad rastų vampyrizmo įrodymų, o norėdamas paneigti prietarą, kuris gyvavo Rod Ailende.

Nors XIX a. pab. mokslininkai išaiškino tuberkuliozės, vadinamos džiova, bakterinę kilmę, vis dėlto buvo tikima, kad miręs nuo šios ligos asmuo gali atimti gyvybę ir iš giminaičių.

Eksperto įrodymai, kad Mercy nebuvo vampyrė, nepatenkino tų, kurie tikėjo dvasiomis ir demonais.

Tad tęsiant jos skrodimą, kapinėse buvo padegta Mercy širdis tikintis, kad ją sunaikinus bus išgelbėtas velionės brolis Edvinas, kuris tuo metu sunkiai sirgo tuberkulioze. Bet tai nepadėjo, jis po šešių savaičių mirė.

Paskutinis žinomas tariamo vampyro ekshumavimas įvyko Pensilvanijoje 1949 m., po dar vienos mirties nuo tuberkuliozės.


Šiame straipsnyje: vampyraituberkuliozėprietarai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių