Prie Britanijos krantų surastos istorijai svarbaus nuskendusio laivo liekanos

Britų karo burlaivis, nuskendęs 1682 metais, kai juo plaukė būsimasis karalius, buvo surastas prie Anglijos rytinių krantų, o šis pasiekimas buvo apibūdintas kaip „reikšmingiausias istorinis jūrinis atradimas nuo „Mary Rose“ iškėlimo 1982-aisiais“.

Pranešimas buvo paskelbtas po 15 metų trukusių pastangų patvirtinti, kad surastas būtent šis laivas. Didelio slaptumo buvo laikomasi siekiant apsaugoti trapias laivo liekanas.

Laivas „Gloucester“ gulėjo jūros dugne pusiau užneštas nuosėdomis iki 2007-ųjų, kai broliai Julianas ir Lincolnas Barnwellai (Džulianas ir Linkolnas Barnvelai) bei jų draugas James'as Little'as (Džeismas Litlas) atrado šias liekanas po ketverius metus trukusių paieškų Norfolko pakrantėje.

1682 metų gegužės 6-ąją šis Karališkojo laivyno laivas užplaukė ant seklumos. Tuo metu jame buvo Jorko kunigaikštis Jamesas Stuartas (Džeimsas Stiuartas), būsimasis Anglijos karalius Jokūbas II.

Laivas nuskendo kilus ginčui tarp kunigaikščio, buvusio Anglijos vyriausiojo admirolo, ir locmano dėl laivo kurso, šiam plaukiant tarp pavojingų Norfolko pakrantės smėlio seklumų.

Rytų Anglijos universiteto jūrų istorijos ekspertė Claire Jowitt (Kler Džovit) pažymėjo, kad radinys yra itin svarbus dėl laivo amžiaus ir žinomumo, nuolaužų būklės, jau iškeltų dirbinių ir šio nelaimingo atsitikimo politinio konteksto.

„Atradimas žada iš pagrindų pakeisti supratimą apie XVII amžiaus visuomenės, jūrų ir politinę istoriją“, – sakė ji.

Per šią katastrofą žuvo apie 120 įgulos narių ir keleivių. Pats Jamesas Stuartas, iki paskutinės minutės delsęs palikti laivą, irgi vos išsigelbėjo.

„Dėl nuskendimo aplinkybių [„Gloucester“] suradimas gali būti laikomas reikšmingiausiu jūrų istorijos atradimu nuo „Mary Rose“ iškėlimo 1982 metais“, – pridūrė C. Jowitt.

„Mary Rose“, vienas iš Henriko VIII karo laivų, nuskendo 1545 metais. Jo liekanų iškėlimas 1982 metais buvo vienas reikšmingiausių jūrinės archeologijos pasiekimų ir suteikė daug informacijos apie gyvenimą Tiudorų laikais.

Paruošiamieji darbai truko ne vienus metus, o įspūdingą laivo iškėlimo operaciją per televiziją tiesiogiai stebėjo milijonai žmonių.

Išliko apie trečdalis šio medinio burlaivio, kuris gulėjo jūros dugne beveik visiškai užneštas nuosėdomis. Virš dugno kyšojusios „Mary Rose“ dalys ilgainiui suiro.

Iškelti mediniai patrankų vežimėliai, virtuvės rykai, skalpeliai, odiniai knygų viršeliai, fleitos, dūdelės švilpukai, ginklai, navigacijos prietaisai, baldai  ir kiti daiktai suteikė istorikams didžiausią originalių Tiudorų laikų dirbinių kolekciją.

„Gloucester“ atstovauja svarbiam Britanijos politinės istorijos „beveik“ momentui – karališkojo laivo sudužimas, vos nenulėmęs kataliko įpėdinio į protestantų sostą žūties didelės politinės ir religinės įtampos laikotarpiu“, – pridūrė universitetas.

Planuojama, kad 2023 metais Noridžo pilies muziejuje ir meno galerijoje bus atidaryta paroda, kurioje bus eksponuojami iš „Glouster“ sudužimo vietos iškelti daiktai, įskaitant laivo varpą, padėjusį patvirtinti radinio autentiškumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių