Džiovinti bobausiai iš Lietuvos ispanams nesaugūs. Tokį pranešimą Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo iš Europos Komisijos.
Ispanijos atsakingos institucijos uždraudė prekiauti džiovintais grybais bobausiais (lot. Gyromitra esculenta) iš Lietuvos. Toks sprendimas priimtas dėl to, kad Ispanijoje bobausiai laikomi nuodingais.
Lietuvoje šiais grybais prekiauti galima. Patyrę grybautojai bobausius laiko delikatesu. Tačiau mokslininkai perspėja, kad bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautriems asmenims gali sukelti stiprų apsinuodijimą. Todėl kai kurie mokslininkai nerekomenduoja šių grybų valgyti, o vartojant – būtinai specialiai juos paruošti ir valgyti nedideliais kiekiais.
Siekiant išvengti neigiamo bobausių poveikio, specialistai pataria surinktus grybus apdoroti tą pačią dieną, nevalgyti, neragauti nevirtų bobausių, prieš vartojimą ne mažiau kaip tris kartus po 15 minučių pavirti keičiant vandenį. Nuovirą būtina nupilti, jo negalima naudoti sriuboms, padažams ruošti. Verdant bobausius patariama vėdinti patalpą, nes nuodai labai lakūs ir galima apsinuodyti prisikvėpavus garų. Grįžus iš miško ir sutvarkius grybus, būtina nusiplauti rankas.
Džiovinant bobausius, juose esantis giromitrinas suyra ir išgaruoja, tad po 2 mėnesių džiovintus grybus galima vartoti maistui.
Naujausi komentarai