Ko gero išaiškėjo, kur palaidota iškiliausio Osmanų valdovo širdis

  • Teksto dydis:

Seniai dingęs kapas, kuriame, kaip manoma, yra palaidota Osmanų imperijos sultono Siuleimano I Puikiojo širdis, „beveik neabejotinai“ buvo iš naujo surastas Vengrijoje, trečiadienį pranešė vienas tyrėjas, pristatęs kasinėjimų rezultatus.

Tas sultonas, istorikų laikomas iškiliausiu osmanų valdovu, mirė 1566 metais, kai jo armija buvo apsiautusi Sigetvaro pilį už 190 km į pietus nuo Budapešto, netoli dabartinės Vengrijos sienos su Kroatija.

„Galima lažintis, kad ten yra būtent tai; tai beveik neabejotina“, – naujienų agentūrai AFP sakė Norbertas Papas, vadovaujantis tyrėjų komandai, kuri spalį pradėjo kasinėti toje vietoje.

Dabar kasinėjimuose buvo padaryta pertrauka prieš artėjančią žiemą. Jie bus atnaujinti balandį ir turėtų patvirtinti preliminarias išvadas, mokslininkas sakė AFP.

Siuleimano palaikai buvo pargabenti ir palaidoti Konstantinopolyje – dabartiniame Stambule – tačiau jo širdis ir vidaus organai, kaip byloja legenda, buvo pašalinti ir palaidoti sultono mirties vietoje, aiškino N.Papas.

Iki šiol rasti objektai ir išlikusių sienų fragmentų papuošimai atitinka esančius sultono kape Stambule, o to statinio vieta atitinka istorinių piešinių informaciją.

N.Papo komanda tą vietą tyrinėjo nuo 2013 metų, o spalį pradėjo kasinėjimus toje pačioje vietoje, kur, kaip manoma, Siuleimanas mirė 1566-ųjų rugsėjo pradžioje, būdamas 71 metų.

Mokslininkai aptiko ne vien numanomas kapo liekanas, bet ir mečetės, vienuolyno ir kitų pastatų griuvėsius. Tų pastatų išsidėstymas atitinka viename viduramžių Prancūzijoje nubraižytame žemėlapyje, kuriame vaizduojamas osmanų miestas Tiurkbekas ir yra užrašas „Čia palaidotas Siuleimanas“.

„Šis radinys ypatingas, nes šis miestas unikalus osmanų Vengrijoje“, – pabrėžė N.Papas, dirbantis geografijos profesoriumi Pečo universitete pietų Vengrijoje.

Šis mokslininkas surado Tiurkbeko griuvėsius 2013 metais.

„Osmanai paprastai užimdavo esamus miestus savo užkariautose teritorijose, o ne statydavo naujus“, – sakė jis.

Kai austrų Habsburgų imperija išvijo turkus iš Vengrijos XVII amžiaus pabaigoje, tas miestas ir sultono kapas buvo sugriauti.

Siuleimanas, gimęs 1494-aisiais, valdė 1520–1566 metais, ilgiau negu bet kuris kitas osmanų sultonas. Jis smarkiai išplėtė Osmanų imperiją, prijungdamas dideles teritorijas Balkanuose, Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

Per kasinėjimus, kuriuos finansuoja Vengrijos ir Turkijos vyriausybės, bus nustatyta tiksli kiekvieno statinio vieta, taip pat bus ieškoma kitų pastatų didesnėje teritorijoje.

„Visiems Turkijoje rūpi, kur yra tas kapas, – Turkijos ambasadorius Budapešte Sakiras Fakili (Šakiras Fakilis) sakė AFP. – Dabar pagaliau artėjame prie atsakymo.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių