- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Apdairios šeimininkės jau seniai sukasi savo virtuvėse, pačios marinuodamos ar kitu būdu ruošdamos daržoves žiemai. Šį kartą siūlome kelis paprikų paruošimo žiemai receptus, kuriuos pasiūlė skaitytoja Dalia G. ir Geležinkelio stoties turguje paprikomis prekiavusi Veronika S.
Su vaisiais
1 kg slyvų,
1 kg paprikų,
1 kg obuolių,
300 g svogūnų ropelių,
50 g cukraus,
40 g druskos,
0,5 stiklinės aliejaus,
0,5 nugriebto šaukštelio juodųjų pipirų.
Vaisius bei daržoves išvalyti, susmulkinti (obuolius – skiltelėmis, slyvas – puselėmis, papriką – juostelėmis, svogūnus – grežinėliais) ir sudėti į puodą. Virti 10 min., sudėti į stiklainius ir užsukti.
Su žalumynais
Tokiu būdu žiemai paruošta paprika laikoma moliniame ar emaliuotame inde, šaltame rūsyje.
Marinatui:
0,5 l acto (9 proc.),
1 stiklinė vandens,
1 stiklinė cukraus,
1 stiklinė aliejaus,
1 šaukštelis druskos.
Įdarui:
300 g salierų lapų,
300 g susmulkintų krapų šakelių,
2 didelių galvučių česnako.
Visam tam įdaryti prireiks 5 kg paprikų (recepto sudėtines dalis galite sumažinti perpus).
Užvirinti marinatą. Nupjauti paprikų viršų ir išvalyti jų vidų. Tada sudėti jas į marinatą ir virti 7 min. Išimant po vieną papriką, dėti į kiekvienos vidų po šaukštą susmulkintų prieskonių. Prikimštas paprikas dėti į talpą, kuri bus laikoma šaltame rūsyje. Sudėtas paprikas reikia užpilti karštu marinatu, paslėgti. Verta prieš paslegiant pridengti marle.
Su česnakais
2 kg įvairių spalvų paprikų,
1 stiklinė aliejaus,
1 stiklinė acto (9 proc.),
1 degtukų dėžutė rupios druskos,
9 šaukštai cukraus,
3–4 juodieji pipirai,
3–4 kvepiantys pipirai,
10 lauro lapų,
300 g česnakų skiltelių,
1 didelė sauja petražolių šaknų arba salierų lapų (gali būti su koteliais).
Viską, išskyrus paprikas, česnakus ir salierus ar petražoles, supilti bei sudėti į didelį emaliuotą puodą. Kai skystis su visais priedais užvirs, virti 2 min. Po to sudėti išvalytą ir juostelėmis supjaustytą papriką, virti dar 3 min.
Į stiklainius (geriau puslitrinius) dėti česnakų skiltelių ir smulkiai supjaustytų salierų lapelių ar petražolių šaknų. Ant viršaus dėti, vis pagrūdant, išimtas iš verdančio puodo paprikos juosteles. Užpilti karštu skysčiu. Prieš užsakant dangteliais stiklainius, verta juos įstatyti į iš anksto pasiruoštą talpą su verdančiu vandeniu ir pakaitinti tame vandenyje dar 15 min. Tai nepaprastai gero skonio paprikos – gailėsitės, jei konservuosite mažiau kaip 5 kg.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...