- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pasigaminti gaivių vaisių salotų vasarą labai paprasta – tereikia gabalėliais supjaustytų mėgstamų vaisių (mangų, persikų, abrikosų, kriaušių, melionų, bananų, kt.), uogų ir užpilo. Būtent nuo pastarojo priklauso salotų skonio niuansai. Užpilai labai pagerina vaisių salotų skonį. Renkantis vaisius salotoms reikia pasitikėti savo skoniu. Geriausia maišyti švelnaus skonio vaisius su rūgščiais, pavyzdžiui, ananasus su braškėmis, melionus su apelsinais, vynuoges su kiviais ir bananais, obuolius su razinomis, kriaušes ir slyvas gardinti cinamonu.
Citrinų arba žaliųjų citrinų sultys
Šias sultis reikia sumaišyti su cukrumi ar medumi (kiekis – pagal skonį). Tai paprasčiausias ir tinkamiausias visų salotų užpilas. Jis padeda išsaugoti natūralią vaisių spalvą. Yra vaisių, kurie nuo oro tamsėja ir atrodo nepatraukliai. Ypač tai pasakytina apie obuolius, kriaušes, bananus, šviesiuosius kaulavaisius, avokadus ir vynuoges.
Apelsinų užpilas
125 g cukraus tirpinti ant silpnos ugnies, kol parus, įpilti 1/8 l šviežių apelsinų sulčių ir virti pagardinus 1 šaukšteliu plonais šiaudeliais supjaustytų apelsinų žievelių. Užpilą atvėsinti ir sumaišyti su 2 šaukštais apelsinų likerio, jei reikia, dar paskaninti.
Kokosų užpilas
4 šaukštus kokosų likerio sumaišyti su 1 citrinos sultimis ir 1 šaukštu rudojo romo. Jei reikia, pagardinti.
Serbentų užpilas
2 šaukštus serbetų drebučių pašildyti, kol ištirps, nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su 120 ml rūgščios grietinės, 2 šaukštais serbentų likerio, 1 šaukšteliu šviežių citrinų sulčių bei trupučiu druskos. Jei reikia, pagardinti.
Lazdynų riešutų užpilas
25 g lazdynų riešutų branduolių sausai paspraginti ir sumalti. Sumaišyti su 6 šaukštais baltojo vyno, 2 šaukštais citrinų sulčių ir 1 šaukštu skysto medaus.
Varškės desertas
Išvydę šią taurę, pilną įvairiaspalvio kremo, seiles varvina ir vaikai, ir suaugusieji. Desertą galima valgyti nebijant nutukti, nes jame labai mažai kalorijų. Jo paruošimas trunka apie 30 min., bet šaldyti reikia valandą ar ilgiau.
Reikės (4 porcijoms)
4–5 šaukštelių želatinos,
500 g varškės sūrelių (neglaistytų) masės,
1/4 l pieno,
žiupnelio druskos,
4 šaukštų juodųjų serbetų sulčių,
2 šaukštų citrinų sulčių,
50 g miltelinio cukraus,
80 g susmulkinto karčiojo šokolado,
1 šaukšto lazdynų riešutų,
desertui papuošti – vyšnių, plaktos grietinėlės, šokolado drožlių.
Paruošimo būdas
Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje. Sūrelių masę, pieną ir druską ištrinti iki vientisos minkštos masės. Išbrinkusią želatiną ištirpinti 4 šaukštuose verdančio vandens, sukrėsti į kremą, gerai išmaišyti ir padalyti į tris dalis.
Vieną dalį kremo sumaišyti su juodųjų serbentų sultimis, pasaldinti ir sukrėsti į taures. Kitą dalį sumaišyti su citrinų sultimis, pasaldinti ir sukrėsti ant pirmojo sluoksnio. Trečią varškės kremo dalį sumaišyti su ištirpintu šokoladu (jį tirpinti galima prikaistuvyje ant silpnos ugnies), susmulkintais riešutais ir cukrumi. Palikti, kad atvėstų.
Viską papuošti plakta grietinėle, vyšniomis, šokolado drožlėmis. Galima įdėti biskvitinių sausainių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...