- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šventinis stalas be namuose kepto pyrago – kaip Kalėdų eglutė be viršūnėje spindinčios žvaigždės.
Vienoms šeimininkėms – tai galimybė savo kulinariniu talentu nustebinti namiškius ir svečius. Kitoms – dar vienas virtuvės iššūkis, kurio rezultatas ne visada džiugina taip, kaip norėtųsi. Vis dėlto vadovaujantis pora patarimų, be didelių pastangų iškepsite komplimentų vertą gardėsį, o pats kepimas taps įspūdžių ir atradimų kupina veikla.
Produktų parinkimas – pusė darbo
Kruopščiai atrinkti ingredientai – nemaža dalis sėkmės. Tačiau yra ir mažyčių gudrybių, padėsiančių iškepti ne tik skanesnį, bet ir sveikesnį pyragą.
Prieš kepimą įsitikinkite, kad turite visus reikiamus ingredientus bei pasirūpinkite, kad produktai nebūtų per daug skirtingų temperatūrų. Kepimui reikalingus produktus iš šaldytuvo išimkite pusvalandžiu anksčiau, taip išvengsite nemalonių emocijų, kai pritrūksta vieno ar kito ingrediento, ar kai juos išmaišyti yra labai sudėtinga.
Pasak virtuvės šefo Gian Luca Demarco, kepant pyragus vertėtų rinktis kaimiškus kiaušinius, kurie kepiniams suteikia natūralaus, labai skaniai atrodančio geltonumo. Vietoj įprasto cukraus išmėginkite beržų cukrų, steviją, agavės sirupą ar kitus sveikus saldžiuosius pakaitalus – nustebsite, kokių skanių gamų atrasite.
Slaptas ingredientas – drėgmė ir garai
Sėkmingai iškeptas pyragas paprastai yra ypač traškus išorėje bei drėgnas ir minkštas viduje. Tačiau tokiam rezultatui reikalingas preciziškas garų kiekis.
Karštis ir garai kepimo metu daro stebuklus. „Naujausios daugiafunkcinės orkaitės turi atskiras garų programas. Belieka tik į orkaitėje esantį vandens stalčiuką įpilti vandens, o toliau orkaitė pagal pasirinktą programą tam tikru metu įpurškia reikiamą garų kiekį.
Taip kepinys iškyla tolygiau, tampa puresnis, minkštas ir neperdžiūvęs viduje. Be to, garai praverčia kepant mėsos, žuvies patiekalus ar net pašildant maistą“, – apie kepimo garuose privalumus pasakoja „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis.
Pasak P. Gendvilio, dar vienas garų išskirtinumas – tolygus karščio paskirstymas orkaitėje: „Garai kepimo metu ne tik padeda išlaikyti vienodą temperatūrą, bet ir drėkina patiekalą, suteikia sultingumo ir suformuoja traškią plutelę. Kepant pasirinkus 100 proc. garų programą išsaugomos produktų maistinės medžiagos ir vitaminai.“
Kepimas garuose ypač mėgstamas ir vertinamas profesionalų. „Papildoma garų drėgmė užtikrina tolygesnį kepimą, geresnę tekstūrą ir skonį – atskleidžiama skonių gama ir aromatas. Nustebinsite net išrankiausius!“, – konditerijos paslaptimis dalijasi šefas Gian Luca Demarco.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...