- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Rudenėjant, parduotuvių lentynos gražėja nuo sezono derliaus gėrybių – jau prieš kelis tūkstančius metų Centrinėje bei Pietų Amerikoje augintų cukinijų bei iš Meksikos kilusių moliūgų gausos.
Daržovių, kurios ne tik puikiai prigijo mūsų klimatinėje aplinkoje, bet tapo ir itin pamėgtomis. Patarimais, kaip išsirinkti geriausius moliūgus ir cukinijas bei kur juos panaudoti, dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Cukinijos – sodrių spalvų bei blizgios
Rinkdamiesi cukiniją, atkreipkite dėmesį į jos spalvą. „Ieškokite cukinijos, kurios žievelė sodrios, blizgios spalvos ir nedėmėta. Venkite didelių cukinijų. Pastarosios dažniausiai būna ne tokios tinkamos maisto ruošimui – vandeningos arba karčios. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad cukinija būtų kieta, tai ženklas, jog ji yra šviežia“, – teigia Aidas Poleninas.
Gaminant patiekalus su cukinijomis ar iš jų galite sutaupyti laiko nelupdami žievelės, o tiesiog labai švariai ją nuplaudami. „Gamindami iš jaunų, nedidelių cukinijų, žievelės galite ir nelupti, užtenka cukiniją gerai nuplauti. Tačiau jei gaminsite iš didesnės cukinijos, jos žievelę, dėl galimo kartumo, siūlyčiau pašalinti. Tam puikiai tiks įprastas bulvių skustukas“, – toliau pasakoja A. Poleninas.
Ekspertas taip pat sako, jog cukinijas galima kepti ir ant alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus, ir ant sviesto. Tereikia nepamiršti, jog esant didesniam karščiui, sviestas į daržoves įsigers greičiau, tad svarbu ruošiamo maisto nesudeginti.
Remiantis „Maximos“ pardavimų duomenimis, didžiausia cukinijų paklausa fiksuojama rudenį ir pavasarį. Šiuo metu kilogramą cukinijų prekybos tinklo parduotuvėse galima įsigyti už 0,65 eurus.
Moliūgai – mažesni, tačiau pilni gėrybių
Rinkdamiesi moliūgą, taip pat ieškokite mažesnių, tokius daug lengviau paruošti bei apdoroti. O kai moliūgą valysite, sėklų neišmeskite – jas galėsite panaudoti patiekalams, pavyzdžiui, sriuboms ar salotoms, gardinti.
„Surinktas moliūgų sėklas išlukštenkite, nuplaukite, nusausinkite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašovę į orkaitę kepkite žemoje, maždaug 160 °C temperatūroje apie 15 min. tol, kol jos gražiai apskrus. Nepamirškite sėklų pavartyti, kad nesudegtų. Kepindami moliūgų sėklas, dar galite jas pagardinti druska, kariu ar kitais jums patinkančiais prieskoniais“, – siūlo A. Poleninas.
O kad moliūgų pjaustymas netaptų sudėtingu darbu, ekspertas dalinasi originaliu patarimu. Į lėkštę įpilkite šiek tiek vandens ir įdėkite į ją dalį moliūgo plokščiąja puse žemyn. Tuomet lėkštę su moliūgu sutalpinkite į mikrobangų krosnelę ir pašildykite. Kaitinimo laikas priklauso nuo moliūgo dalies dydžio. Jei moliūgas užima visą lėkštės plotą, šildykite apie 15 min. pasirinkę apie 1100 vatų karštį. Jei mikrobangų krosnelės neturite, moliūgą galite pakaitintu ir orkaitėje įkaitintoje iki 190°C. Mažą moliūgą orkaitėje reikėtų kaitinti apie 15 minučių, vidutinį apie 30 minučių, o didelį apie 45 minutes. Pakaitinę moliūgą, leiskite jam šiek tiek atvėsti, kad nenusidegintumėte pirštų, o vėliau peiliu lengvai pašalinkite žievelę ir pjaustykite moliūgą smulkiau“, – sako A. Poleninas.
Didžiausio susidomėjimo moliūgai sulaukia rudenį, rugsėjo-lapkričio mėnesiais, rodo pardavimų duomenys. Taip pat fiksuojama, kad pastaraisiais metais rudens laikotarpiu moliūgų paklausa kasmet paauga beveik dešimtadaliu. Šiuo metu lietuviško prekybos tinklo lentynose galima rasti trijų rūšių moliūgus nuo 0,79 iki 1,39 eurų už kilogramą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...