Prancūziški rageliai – kruasanai

  • Teksto dydis:

Šiandieną gaminame traškius sluoksniuotos tešlos sviestinius pyragėlius – kruasanus. Tešlą gaminsime patys.

Sviestiniai rageliai traškia plutele, kurių kilmės nepasidalina Prancūzija, Austrija ir kitos Europos šalys… Kad būtų paprasčiau, tegul vadinsime, kad šie rageliai yra kilę iš Prancūzijos.  Gaminant ragelius prireiks šiek tiek kantrybės, taip pat ir laiko, kadangi tešlą reikės ir pašaldyti, ir palikti iškilti. Pradėkime!

Sudėtinės dalys:

Miltai, 250 g

Pienas, 70 ml

Vanduo, 70 ml

Cukrus, 2 v. šaukštai

Sausos mielės, 5 g

Sviestas, 160 g

Druska, žiupsnelis

Kiaušinis, 1 vnt.

Gaminimas:

Dubenyje sumaišome birius ingredientus: miltus, keletą šaukštų cukraus, sausas mieles, žiupsnelį druskos. Įdedame 20 g (1.5 v. šaukštą) kambario temperatūros sviesto, supilame pieną ir vandenį, tešlą gerai išmaišome ir išminkome rankomis (2-3 min.). Iš tešlos suformuojame suplotą blyną, supakuojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent dviems valandoms. Čia svarbu ilgai neužgaišti su tešla, kuo daugiau leisime jai iškilti, tuo sunkiau vėliau bus su ja dirbti (perdengiant su sviestu).

Tuo tarpu 140 g sviesto dedame tarp sviestinio popieriaus lakštų, pakočiojame iki vientiso blyno (geriausia dar šaltą sviestą susipjaustyti 4 mm storio riekėmis ir sudėjus vieną prie kitos suformuoti kvadratinį lakštą arba sviestą sudėti į kvadratinį užtraukiamą šaldymo maišelį ir per jį iškočioti). Sviesto lakštą taip pat dedame į šaldytuvą, kad būtų tokios pat temperatūros kaip ir kruasanų tešla.

Išimame tešlą iš šaldytuvo, pakočiojame taip, kad galėtume suvynioti sviesto lakštą iš abiejų pusių (galima iškočioti dvigubai didesnį ir aplenkti sviesto lakštą // taip pat galima padėjus sviesto lakštą į vidurį tešlos lakšto kampus užlankstyti į vidurį (kaip voko)). Iškočiojame į pailgą stačiakampį su kraštinių santykiu 1:3. Tuomet nuo ilgųjų kraštų lenkiame po vieną dalį į vidurį, kiek suplojame rankomis ir suvynioję į maistinę plėvelę dedame į šaldytuvą valandai.

Išėmus kruasanų tešlą iš šaldytuvo, dedame ją ant miltais pabarstyto stalviršio taip, kad prieš tai padarytos lenkimo linijos būtų iš kraštų, t.y. tarsi knygą. Iškočiojame vėl į pailgą stačiakampį santykiu 1:3 ir vėl užlenkiame kraštus ant vidurinės dalies. Pasukame tešlą 90 laipsnių (vėl kaip knygą priešais save) ir iškočiojame į pailgą stačiakampį lakštą (4 mm), supjaustome į trikampius ir juos dedame į šaldytuvą pusvalandžiui.

Išėmus, kiekvieno trikampio bukoje kraštinėje darome įpjovą (žr. nuotrauka Nr. 5) ir nuo jos pradedame vynioti kruasaną iki pat smailosios dalies (žr. nuotrauka Nr. 6). Taip suvyniotus kruasanus dedame ant kepimo formos, išklotos kepimo popieriumi (žr. nuotrauka Nr.7), aptepame kiaušinio plakiniu (pasūdytu žiupsneliu druskos) ir paliekame 20 min. kambario temperatūroje. Kadangi naudojome sausas mieles – palikti ilgiau nereikia, neišsipūs. Aptepame kruasanus kiaušinio plakiniu dar kartą ir dedame į iki 190°C įkaitintą orkaitę 16-21 min., kol rageliai dailiai įrus.

Ką gi, sviestiniai rageliai jau iškepė. Skanaujame kruasanus šiltus su pienu arba pravėsusius su kava ar arbata. Gero apetito!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Janina Kasm

Janina Kasm portretas
Aš manau,kad galima.Žinoma naminė tešla ir lieka naminė,tik va paplušėti truputi reikia.

O jeigu

O jeigu portretas
Gal galima kruasanus daryti is sluoksniuotos sviestines teslos (is parduotuves)?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių