- jokuboreceptai.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šiandieną gaminame traškius sluoksniuotos tešlos sviestinius pyragėlius – kruasanus. Tešlą gaminsime patys.
Sviestiniai rageliai traškia plutele, kurių kilmės nepasidalina Prancūzija, Austrija ir kitos Europos šalys… Kad būtų paprasčiau, tegul vadinsime, kad šie rageliai yra kilę iš Prancūzijos. Gaminant ragelius prireiks šiek tiek kantrybės, taip pat ir laiko, kadangi tešlą reikės ir pašaldyti, ir palikti iškilti. Pradėkime!
Sudėtinės dalys:
Miltai, 250 g
Pienas, 70 ml
Vanduo, 70 ml
Cukrus, 2 v. šaukštai
Sausos mielės, 5 g
Sviestas, 160 g
Druska, žiupsnelis
Kiaušinis, 1 vnt.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišome birius ingredientus: miltus, keletą šaukštų cukraus, sausas mieles, žiupsnelį druskos. Įdedame 20 g (1.5 v. šaukštą) kambario temperatūros sviesto, supilame pieną ir vandenį, tešlą gerai išmaišome ir išminkome rankomis (2-3 min.). Iš tešlos suformuojame suplotą blyną, supakuojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent dviems valandoms. Čia svarbu ilgai neužgaišti su tešla, kuo daugiau leisime jai iškilti, tuo sunkiau vėliau bus su ja dirbti (perdengiant su sviestu).
Tuo tarpu 140 g sviesto dedame tarp sviestinio popieriaus lakštų, pakočiojame iki vientiso blyno (geriausia dar šaltą sviestą susipjaustyti 4 mm storio riekėmis ir sudėjus vieną prie kitos suformuoti kvadratinį lakštą arba sviestą sudėti į kvadratinį užtraukiamą šaldymo maišelį ir per jį iškočioti). Sviesto lakštą taip pat dedame į šaldytuvą, kad būtų tokios pat temperatūros kaip ir kruasanų tešla.
Išimame tešlą iš šaldytuvo, pakočiojame taip, kad galėtume suvynioti sviesto lakštą iš abiejų pusių (galima iškočioti dvigubai didesnį ir aplenkti sviesto lakštą // taip pat galima padėjus sviesto lakštą į vidurį tešlos lakšto kampus užlankstyti į vidurį (kaip voko)). Iškočiojame į pailgą stačiakampį su kraštinių santykiu 1:3. Tuomet nuo ilgųjų kraštų lenkiame po vieną dalį į vidurį, kiek suplojame rankomis ir suvynioję į maistinę plėvelę dedame į šaldytuvą valandai.
Išėmus kruasanų tešlą iš šaldytuvo, dedame ją ant miltais pabarstyto stalviršio taip, kad prieš tai padarytos lenkimo linijos būtų iš kraštų, t.y. tarsi knygą. Iškočiojame vėl į pailgą stačiakampį santykiu 1:3 ir vėl užlenkiame kraštus ant vidurinės dalies. Pasukame tešlą 90 laipsnių (vėl kaip knygą priešais save) ir iškočiojame į pailgą stačiakampį lakštą (4 mm), supjaustome į trikampius ir juos dedame į šaldytuvą pusvalandžiui.
Išėmus, kiekvieno trikampio bukoje kraštinėje darome įpjovą (žr. nuotrauka Nr. 5) ir nuo jos pradedame vynioti kruasaną iki pat smailosios dalies (žr. nuotrauka Nr. 6). Taip suvyniotus kruasanus dedame ant kepimo formos, išklotos kepimo popieriumi (žr. nuotrauka Nr.7), aptepame kiaušinio plakiniu (pasūdytu žiupsneliu druskos) ir paliekame 20 min. kambario temperatūroje. Kadangi naudojome sausas mieles – palikti ilgiau nereikia, neišsipūs. Aptepame kruasanus kiaušinio plakiniu dar kartą ir dedame į iki 190°C įkaitintą orkaitę 16-21 min., kol rageliai dailiai įrus.
Ką gi, sviestiniai rageliai jau iškepė. Skanaujame kruasanus šiltus su pienu arba pravėsusius su kava ar arbata. Gero apetito!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...