- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant nekasdieniškus patiekalus.
Maisto tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė įsitikinusi, kad Valentino diena yra puiki proga drauge nuveikti ką nors šventiško – pasigaminti vakarienę namuose, pažiūrėti romantišką filmą ar tiesiog nusiųsti meilės laiškus artimiesiems.
„Mūsų šeima tikrai mėgsta Valentino dieną – tai dar viena jauki ir smagi šventė mūsų namuose. Kartais mėgstame dviese su vyru iškeliauti paminėti ją į miestą, bet dažniausiai Valentino dienos proga drauge su vyru ir dukra surengiame namuose šventinę vakarienę, kurioje karaliauja nebrangūs, bet kartu šventiški ir nekasdieniški patiekalai. Kadangi mūsų aštuonmetė ne visada mielai valgo gurmaniškus patiekalus, renkamės tokius, kurie tiktų visos šeimos skoniams“, – pasakoja B. Garuckė ir dalijasi Meilės dienos užkandžio, pagrindinio patiekalo ir deserto receptais.
Traškios brusketos su kumpiu
80 g vytinto kiaulienos kumpio,
šlakelis alyvuogių aliejaus,
1 ilgas batonas,
keli pomidorai,
kelios skiltelės česnakų,
žiupsnis druskos, juodųjų pipirų,
ryšelis šviežių bazilikų.
Batoną supjaustykite vidutinio storio riekutėmis, apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi ir apkepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje. Pomidorus perpjaukite perpus ir sutarkuokite minkštimą, kad būtų vientisa masė. Pagardinkite druska. Apkeptas riekutes lengvai patrinkite česnakais, tepkite paruoštą pomidorų tyrę ir dėkite kumpio griežinėlius. Brusketas pagardinkite juodaisiais pipirais ir druska, šlakeliu alyvuogių aliejaus ir šviežiais bazilikais.
Vištiena su kumpiu
400 g vištienos filė,
100 g vytinto kumpio,
kelios nedidelės šviežios bulvės,
150 g vyšninių pomidoriukų,
žiupsnis prieskoninės druskos,
šiek tiek alyvuogių aliejaus,
kelios šakelės šviežių rozmarinų.
Bulves nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Dėkite į kepimo indą, pagardinkite prieskonine druska ir alyvuogių aliejumi. Berkite pomidorus, paskaninkite smulkintais rozmarinais. Vištienos filė gabalėlius apvyniokite vytintu kumpiu ir dėkite į kepimo indą. Viską dar lengvai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje apie 30–35 min.
Jogurtinės spurgytės
1 ½ puodelio miltų,
1 ½ šaukštelio kepimo miltelių,
200 g graikiško jogurto,
2 kiaušiniai,
4 šaukšteliai cukraus,
3 šaukšteliai miltelinio cukraus,
1 šaukštelis smulkiai tarkuotos apelsinų žievelės,
aliejus kepti.
Dubenyje sumaišykite birius produktus – miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius kartu su jogurtu ir tarkuotomis apelsinų žievelėmis. Supilkite viską į birių produktų dubenį.
Išmaišykite tešlą – iš pradžių maišykite šaukštu, vėliau lengvai išminkykite. Tešla turėtų nelipti prie pirštų – jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų. Puode įkaitinkite aliejų. Tarp delnų formuokite norimo dydžio spurgas ir jas apkepkite gerai įkaitintame aliejuje. Iškepusias spurgas dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Spurgytes pagardinkite milteliniu cukrumi. Šalia galite patiekti apelsininio jogurto padažo – tiesiog pagardinkite jogurtą šlakeliu apelsinų sulčių ir tarkuotomis apelsinų žievelėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...