- Domantė Juknonytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Advento laikotarpis laikomas ne tik susikaupimo, bet ir kasdienių įpročių, apimančių ir mitybą, pokyčių metu.
Apie pasninko reikšmę – pokalbis su sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpiene.
– Ar pasninkas vis dar aktualus šiandienos visuomenėje?
Advento tradicijos aptariamos kiekvienais metais. Pirmiausia, Adventas yra rimties ir susikaupimo metas, todėl vertėtų apmąstyti, ar džiaugiamės dabartine veikla ir klausti, ką galime pakeisti savyje. Tamsusis metų laikas simbolizuoja sugrįžimą į namus, pas šeimą ir artimuosius.
Ilgi vakarai turėtų būti skirti gilesniam bendravimui, dalinimuisi tuo, ką turime, su kitais. Tai – savųjų fizinių poreikių apribojimo, savęs pažinimo laikotarpis. Kai mes užgniaužiame emocijas, nerealizuojame savęs, visa tai neigiamai pasireiškia mums patiems; tai susiję ir su mityba, pavyzdžiui, persivalgymu.
– Kokių mitybos principų reikėtų laikytis Advento savaitėmis?
– Šiuo metu neturėtų būti vartojamas alkoholis, rekomenduojama atsisakyti mėsos ir riboti pieno produktų vartojimą. Patarčiau rinktis vertingą ir sveiką maistą, ne tik atsisakyti nerekomenduotinų. Tam tikrų produktų atsisakymas ar ribojimas pats savaime nėra pasninkas.
Pasninkas yra puiki proga peržiūrėti savo mitybą, kad nereikėtų duoti pasižadėjimų ateinantiems metams. Nėra ko laukti – Adventas yra puikus metas keisti netinkamus mitybos įpročius.
Jei vienų produktų atsisakysime, o kitų vartosime per daug, tai bus įvykdytos tik techninės sąlygos, o ne pasninko esmė. Būtina vengti persivalgymo, skirti laiko maistui. Svarbu pajusti organizmą, valgyti tik tiek, kiek reikia.
Ruošiant patiekalus naudinga prisiminti, kas buvo valgoma anksčiau. Į maisto racioną patarčiau įtraukti daugiau daržovių, pavyzdžiui, griežtį, ropę, ankštinius, šviežią arba raugintą kopūstą. Tinkami viso grūdo ruginiai produktai, džiovinti grybai, balta bei riebi žuvis, pavyzdžiui, silkė.
Senovinius maisto gamybos būdus galima pritaikyti ir dabar. Seniau burokėlius kepdavo krosnyje – dabar šį metodą galime pritaikyti kepdami juos orkaitėje. Šviežias, smulkiai tarkuotas burokėlis, apšlakstytas citrinos sultimis ir pagardintas petražolėmis – taip pat puikus pasirinkimas.
– Kokia tokio maisto ribojimo nauda mūsų organizmui?
– Akivaizdu, jog Lietuvos gyventojai suvartoja per daug gyvūninių produktų. Ypač daug vartojama perdirbtų gaminių: mėsos bei pieno. Vertėtų riboti šiuos produktus – tai ypač naudinga dėl įvairių uždegiminių procesų organizme.
Atsisakydami saldintų pieno gaminių, sumažiname gaunamo cukraus kiekį, todėl stabdome iš to dažnai kylančius uždegiminius procesus, geriname cholesterolį. Tačiau, kaip minėjau, jei mėsą pakeisime bandelėmis – sveikatai naudos iš to nebus.
Pasninkas yra puiki proga peržiūrėti savo mitybą, kad nereikėtų duoti pasižadėjimų ateinantiems metams. Nėra ko laukti – Adventas yra puikus metas keisti netinkamus mitybos įpročius.
Verta žinoti
Per adventą tradiciškai reikalaujama atsisakyti pieno ir mėsos. Tad juos reikėtų pakeisti pupelėmis ir riešutais.
Per dieną reikėtų suvalgyti bent riekę duonos, 30 g dribsnių, pusę stiklinės ryžių ir maždaug tiek pat kokių nors kitų kruopų.
Racioną būtina praturtinti daržovėmis — pusė stiklinės šviežių ir stikline lapinių daržovių, bulve ir puse stiklinės įvairių virtų daržovių.
Labai dažnas pasninko patiekalas — pupelių ar burokėlių sriubos, paskanintos grybais. Nepamirškite ir vaisių. Žuvies rekomenduojama valgyti daugiau nei įprastai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...