Lietuvoje ir pasaulyje vertinami pomidorai: ką skanaus iš jų pasigaminti?

  • Teksto dydis:

Pomidoras yra viena populiariausių daržovių pasaulyje. Lietuvos gyventojai šias ryškiaspalves gėrybes taip pat labai mėgsta.

Vien per penkis šių metų mėnesius „Maximos“ klientai nupirko per 11 procentų daugiau pomidorų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Pomidorai naudojami salotoms, sriuboms, padažams, troškiniams, gėrimams ir garnyrui gaminti, tad ne veltui italai pomidorus pavadino „aukso obuoliais“.

Prekybos tinklo maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas atkreipia dėmesį, kad patiekalus iš pomidorų galima pasigaminti lengvai ir greitai. Ekspertas siūlo tris vasariškus receptus, kurie primins apie virtuvės klasiką ir atgaivins.

Šalta pomidorų sriuba

Reikės:

1 kilogramo pomidorų,

2 litrų kefyro,

kelių šakelių krapų,

ryšulėlio svogūnų laiškų,

skiltelės česnako,

žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminimas. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles, sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilkite kefyrą. Sudėkite susmulkintus svogūnų laiškus, krapus, prieskonius, įspauskite česnaką. Išmaišykite ir ragaukite.

Pomidorai su pelėsiniu sūriu

Reikės:

5 didelių pomidorų,

70-80 gramų pelėsinio sūrio,

3 šaukštų lydyto sviesto,

pusės stiklinės džiūvėsėlių,

šaukštelio džiovintų bazilikų,

šaukštelio cukraus,

žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminimas. Pomidorus perpjaukite per pusę. Paruoškite prieskonius – sumaišykite baziliką, cukrų, druską ir pipirus. Prieskonių mišiniu pabarstykite pomidorus. Sumaišykite džiūvėsėlius su lydytu sviestu ir sutrupintu pelėsiniu sūriu, uždėkite masę ant pomidorų. Paruoštas pomidorų puseles sudėkite į kepimo skardą, uždenkite folija ir pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę. Kepkite 5 minutes. Šis užkandis skanus tiek šiltas, tiek šaltas.

Pomidorų ir mocarelos salotos

Reikės:

250 gramų pomidorų,

250 gramų mocarelos sūrio,

poros šaukštų alyvuogių aliejaus ir tiek pat balzaminio acto,

žiupsnelio druskos ir pipirų,

kelių šviežio baziliko lapelių,

šiek tiek kedrinių pinijų.

Gaminimas. Pomidorus ir mocarelos rutuliuką supjaustykite riekelėmis. Išdėliokite lėkštėje vieną ant kito, apšlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu, užberkite druskos ir pipirų, baziliko lapelių ir kedrinių pinijų. A. Poleninas teigia, kad šio klasikinio patiekalo skonis gali akimirksniu nukelti į saulėtąją Kaprio salą Italijoje.

Mitybos specialistai pomidorus vertina dėl gausybės šiose daržovėse esančių naudingųjų medžiagų. Be to, šimte gramų pomidorų yra tik 18 kalorijų. Pomidoruose yra organizmui vertingos folio rūgšties, vitaminų B6, A, C, E, K, taip pat – mineralų ir elektrolitų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ggg

ggg portretas
Iš tokių kaip nuotraukoje --nieko negalima pasigaminti.Neskanūs

Ozys&Ozesnis

Ozys&Ozesnis portretas
Ar cia del to , kad dabar maximoje akcija????
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių