Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga

  • Teksto dydis:

Dažnai domimasi, kokie pomidorai vertingiausi: raudoni, oranžiniai, geltoni ar juodi? Tiesa ta, kad skirtingų spalvų pomidorai turi skirtingų ypatybių, kurios visos mums savaip naudingos ir reikalingos. Dietistė Vaida Kurpienė pataria valgyti skirtingų spalvų pomidorus.

„Kuo įvairesnių spalvų maistą valgome, tuo daugiau skirtingų vitaminų ir maisto medžiagų gauname. Raudoni pomidorai turi labai daug likopeno. Tai ne tik pigmentas, suteikiantis raudoną spalvą, bet ir stiprus antioksidantas. Tyrimais įrodyta, kad likopenas naudingas norint sumažinti prostatos vėžio riziką ar sveikstant po šios ligos. Tamsiuose pomidoruose (juoduose, violetiniuose) likopeno yra dar daugiau. Šių spalvų pomidorai yra vertinami ir dėl juose esančio antocianino – dar vieno stipraus antioksidanto“, – sako dietistė.

Geltonuose pomidoruose gausu vitamino C ir beta karoteno, kuris teigiamai veikia atmintį. Tiesa, norint, kad organizmas įsisavintų beta karoteną, jį reikėtų vartoti kartu su riebalais. Tad, pasak V. Kurpienės, pomidorų salotos su grietine, jogurtu, aliejumi ar mocarelos sūriu – ne šiaip labai skanūs deriniai, bet ir naudingi sveikatai.

„Žalieji pomidorai naudingi dėl juose esančio chlorofilo. Moksliniai tyrimai teikia vilčių, kad chlorofilas gali padėti apsaugoti nuo vėžinių susirgimų. Tik vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad kalbu apie tuos pomidorus, kurie sunokę yra žalios spalvos, nes tokia jų veislė. Nesunokusių (todėl žalių) pomidorų valgyti nepatartina, nes gali sukelti virškinimo sutrikimų“ – pataria portalo sulieknek.lt autorė V. Kurpienė.

Pomidorus valgyti skanu, naudinga ir verta. „Pomidorai – antioksidantų šaltinis, jie mūsų organizmui padeda stiprinti imunitetą, apsaugo nuo kraujagyslių ir širdies ligų, teigiamai veikia burnos, akių ir odos būklę. Todėl savo mitybos racioną ne tik galima, bet ir rekomenduojama papildyti pomidorais“, – pataria dietistė.

Įdomu, kad vertingiausi yra ne patys didžiausi, o vidutinio dydžio ar net maži pomidoriukai. Pasak V. Kurpienės, dideliuose pomidoruose naudingų medžiagų koncentracija yra mažesnė. „Beje, didelis antioksidantų ir skaidulų kiekis yra pomidorų žievelėse, tad neturint skrandžio jautrumo ar rūgštingumo problemų pomidorus naudingiau valgyti su žievele.“

Jei pomidorų planuojate įsigyti daugiau – rinkitės, kad vieni būtų gerai sunokę, o kiti – kietesni. Taip ilgesnį laiką galėsite juos naudoti, imdami sunokusius, kol kiti dar noks.


Kaip ir su kuo skaniai derinti pomidorus

1. Pirmiausia, labai skanu pomidorus valgyti vienus, ypač kai jie – skirtingų rūšių. Mažučiukus įmetus į burną ir perkandus taip malonu jausti, kaip jie susprogsta ir kupinos įvairių skonių sultys užlieja mūsų skonio receptorius.

2. Įvairių daržovių salotoms pomidorai suteikia ir saldumo, ir rūgštelės vienu metu.

3. Įvairūs padažai su pomidorais tinka ir salotoms, ir karštiems patiekalams. Galima pasigaminti ilgesniam laikui ir net užšaldyti.

4. Pomidorus tinka parauginti. Nebūtina visos statinės raugti, užteks ir stiklainiuko.

5. Tobulai tinka kepti orkaitėje su vištiena. Viščiukas ar vištienos šlauneles dedame į gilesnį kepimo indą, apdedame daugybe pomidorų ir šauname į orkaitę. Tinka ir su kalakutiena, kiaulienos išpjova.

6. Su kiaušiniais – tinka ir švieži, ir kartu kepti pomidorai (pavyzdžiui, šakšuka – žydiška kiaušinienė).

7. Kai pakaitiname pomidorus – kepame, verdame, troškiname, vitamino C mažėja, tačiau net šešis kartus pagerėja stipraus antioksidanto – likopeno – pasisavinimas. Likopenas, gaudydamas laisvuosius radikalus, mūsų organizmo priešus, galimai sumažina riziką susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis, ne tik suteikia naudos kaulams, burnos ertmės sveikatai, bet ir palaiko vaisingumą, sveikatą.

8. Į sriubą ar troškinį įdėtas pomidoras suteiks ir saldumo, ir rūgštelės.

9. Karšta pomidorinė sriuba, pavyzdžiui, su pupelėmis ar jautienos kukuliukais.

10. Gaminkite šaltas sriubas. Juk ne vien šaltibarščiai egzistuoja, labai tiks paįvairinimui.

11. Gardus bus pomidorų troškinys su baklažanais, avinžirniais, pupelėmis ar kitomis daržovėmis.

12. Viso grūdo makaronai ir ankštinių makaronai, pavyzdžiui, avinžirnių, pupelių, lęšių, puikiai dera su pomidorų tyre ar šviežiai gamintu pomidorų padažu.

13. Pomidorai dera prie košės – galima kaitinti kartu ar šalia papjaustyti. Suteikia gaivos ir vasaros jausmo.

14. Prie bulvių tinka švieži, o prie makaronų – karšti pomidorai. Galima pasigaminti padažą. Skaniai dera su viso grūdo, avinžirnių ir pupelių makaronais.

15. Skanus sumuštinis su pomidoru. Net plonas jo griežinėlis suteiks gaivos.

16. Įdarykite pomidorus mėsa, avinžirniais ar varške. Tinka ir šaltus įdaryti, ir orkaitėje kepti.

17. Pomidorų gerosioms medžiagoms pasisavinti būtini riebalai. Tad valgykite kartu su sūriu, pavyzdžiui, tobulas derinys su mocarela, pomidorų salotoms tinka ir tradicinė grietinė, ir ypač tyras alyvuogių aliejus.

18. Teigiama, kad pomidoruose esančios medžiagos palengvina virškinimą – mėsos ir ypač riebesnių patiekalų (pavyzdžiui, šašlykų), kartu su jais valgydami pomidorus jausitės lengviau. Tik primenu, kad visada labai svarbu gerai sukramtyti kietesnius produktus, – valgote juos su pomidorais ar be jų.

19. Derinkite su varške ar varškės sūriu. Tinka ir šalti variantai, ir kepti.

20. Pomidoras su silke ar kita riebia žuvimi – ideali pora.


Gaivios pomidorų salotos su burata

200 g pomidorų,

125 g buratos,

2 šaukšteliai šaltai spausto ypač tyro alyvuogių aliejaus,

baziliko, druskos, pipirų pagal skonį,

šlakelis balzaminio acto (nebūtinai, bet jis visas dedamąsias dalis sujungia į vieną).

Pomidorus supjaustykite riekelėmis. Ant jų dėkite sūrį. Viską pagardinkite prieskoniais, aliejumi ir balzaminiu actu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yra

yra portretas
delfyje daug geru jos straisniu,bet uzrakinti,tad tikrai rasykit cia,nes daugiau skaitys

taip

taip portretas
jei jie - iš nuosavo daržo. Iš supermarketų jie nevalgomi.

Šiaip

Šiaip portretas
Nesvarbu, kad rašo nes neturi ką veikti. Tai pamylėčiau, raudonplaukę, sako būna karštos.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių