Kultūrizmo čempionė pasidalijo purių ir sočių veganiškų varškėčių receptu

  • Teksto dydis:

Sveikos mitybos entuziastai visame pasaulyje vis dažniau pasuka augalinės mitybos keliu, ji sparčiai populiarėja ir Lietuvoje. „Vasarą veganiškai maitintis yra kur kas lengviau ir smagiau, nes įvairiausių šviežių produktų apstu – tiek parduotuvėse, tiek darže, tiek miške“, – teigė kultūristė Deimantė Šiaulytė, veganiškai besimaitinanti jau penkerius metus. Sportininkė dalijasi savo istorija ir patarimais pradedantiesiems veganams.

D. Šiaulytė per penkerius metus, kai valgo vien tik augalinį maistą, sako matanti didžiulį pokytį prekybos centrų asortimente, tinkančiame veganams.

„Ypač paskutiniais metais pastebėjau, kad parduotuvių lentynose atsirado daugybė nematytų veganams skirtų produktų – ėmiau juos pirkti ir ragauti, labai įdomu. Vien augalinio pieno rūšių gausa stebinanti. Ir dar vis atsiranda naujų prekės ženklų produktų“, – pastebėjo sportininkė.

Tačiau ji atkreipė dėmesį, kad didėja ne tik sveiko veganiško maisto pasiūla, bet ir ne itin sveikų produktų, kuriuos reikėtų traktuoti kaip desertus ir vartoti labai saikingai.

Vien pavadinimas „veganiška“ dar nereiškia, kad tai sveika. Svarbu mokėti atsirinkti produktus ir įdėmiai skaityti jų etiketes.

„Daržovių traškučiai, veganiški šokoladai ar kiti gardėsiai, turintys, pavyzdžiui, nemažai cukraus. Reiktų suprasti, kad vien pavadinimas „veganiška“ dar nereiškia, kad tai sveika. Svarbu mokėti atsirinkti produktus ir įdėmiai skaityti jų etiketes. Būna, kad žmonės pradeda maitintis veganiškai, bet ima ir priauga svorio, neatsakingai vartodami minėtus produktus“, – pastebi D. Šiaulytė.

Gauti daug baltymų – nesudėtinga

„Parduotuvių lentynose randamos šviežios daržovės, vaisiai, uogos – tai naudinga ne tik veganams, bet ir visiems. Vasara – tai metas, kai galime pasiruošti ir užsišaldyti vertingų atsargų žiemai. Be to, juk išvažiavus į gamtą, neišleidžiant pinigų galima prisirinkti visokių skanių, sveikų, maistingų, vitaminų kupinų ingredientų: prieskoninių žolelių, uogų ir netgi neįprastų produktų, kurie kartais net neatrodo valgomi. Pavyzdžiui, veganai nevalgo bičių medaus, tad kai kurie „medų“ gaminasi iš kiaulpienių žiedų“, – pasakojo D. Šiaulytė.

Sportininkė atskleidė, kad ne tik vasarą, bet ir žiemą jos kasdienį racioną daugiausiai sudaro uogos, kurias valgyti sportininkams yra didelė įpročio dalis. Taip pat daržovės, vaisiai, viso grūdo miltai, avižos, grikiai, sėklos, riešutai, ankštiniai produktai, sojos ir kiti baltymų šaltiniai. Ji itin vengia baltų miltų, nes jie nėra labai vertingi. Medų yra pakeitusi agavų, klevų sirupu, cukrų – ksilitoliu (beržų cukrumi) – alternatyvomis, nesunkiai randamomis daugelyje prekybos centrų.

„Svarbiausia, kad mityba būtų subalansuota ir organizmas gautų visų reikiamų medžiagų. Kadangi esu sportininkė ir man labai svarbu gauti didesnį kiekį baltymų, vartoju sojos produktus – sojos pieną, tofu ir iš kviečių pagamintą seitaną. Tai yra mėsos pakaitalas, turintis nedidelį kiekį kalorijų. Iš seitano galima pasiruošti nors ir šašlykus ir vežtis į pikniką, kuriame draugai valgo mėsą. Labai svarbu, kad baltymai būtų gaunami ne iš vieno šaltinio“, – sakė kultūristė.

Ji pažymėjo, kad dažnai girdi, jog ankštinės daržovės laikomos baltymų šaltiniu, tačiau jose vis dėlto daugiau angliavandenių. Nepaisant to, jos turi daug skaidulų ir yra neatsiejama pilnavertės mitybos dalis.

Pagerėjo sveikata

D. Šiaulytė pasakojo, kad anksčiau turėjo nemažai sveikatos problemų – dažnai sirgdavo ir turėdavo lankytis pas gydytojus, kraujo tyrimų rezultatai būdavo prasti. „Dabar pas gydytojus užsuku tik tam, kad būtų padaryti kraujo tyrimai – profilaktiškai pasitikrinti, ar viskas gerai, ar netrūksta kokių vitaminų, pavyzdžiui, D, kuris dažnam lietuviui yra problema“, – teigė sportininkė.

Be to, rinkdamasi veganišką mitybą, ji džiaugėsi, kad prisideda prie tvarumo puoselėjimo – tokie produktai paprastai gaminami tvariau. Pasak jos, nors kai kurie augaliniai produktai Lietuvoje ir yra brangesni nei kitose šalyse, apskritai maitintis veganiškai nėra brangiau – atvirkščiai, neretai gyvulinės kilmės produktai kainuoja daugiau negu augaliniai.

Išbandykite: veganiški varškėtukai – tofifiukai

D. Šiaulytė siūlo išbandyti itin jos mėgstamą veganišką receptą – varškėčius be varškės. Pasak jos, šie tofifiukai turi daug baltymų bei skaidulų, todėl yra itin sotūs. Ir be laktozės. Jie iškepa itin purūs, minkštučiai ir nebyra.

D. Šiaulytės nuotr.

Reikės (vienai porcijai, 10 vnt.):

180 g natūralaus tofu,

50 g kuo labiau sunokusio banano,

40 g kokoso miltų,

12 g /2 v. š. maltų gysločio luobelių,

1 v. š. saldiklio,

1 a. š. kepimo miltelių,

1 v. š. obuolių acto,

150 ml vandens,

vanilės skonio lašelių.

Gaminame: vandenį sumaišykite su gysločio luobelėmis ir leiskite išbrinkti. Sutrinkite bananą, supilkite obuolių actą, saldiklį, vanilės lašelius ir išbrinkusias luobeles, išmaišykite. Sutrinkite tofu pirštais, dėkite į bendrą masę ir darsyk išmaišykite. Kokoso miltus sumaišykite kartu su kepimo milteliais ir berkite į bendrą dubenį. Išmaišę formuokite tofifiukus ir dėkite ant kepimo skardos. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 25–30 min., kol paruduos krašteliai. Skanu valgyti su graikišku mangų ar aviečių skonio sojos jogurtu bei paskaninti klevų sirupu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NESUPRANTU KO TA ČEMPIONĖ DŽIŪGAUJA ...

NESUPRANTU KO TA ČEMPIONĖ DŽIŪGAUJA ... portretas
Atrodo baisiai , o jos patiekalai - tik jai vienai yra tokie stebuklingai gardūs. Gi tie veganai yra paprasčiausi sektantai , kaip ir kai kurie tikintieji (keistų bažnyčių)..... Išbalę , kaip katės šūdai iš toli matos , kad veganai ....

Baltimu

Baltimu portretas
Jai suvaryciau

jis

jis portretas
su avies intelektu gyventi žymiai lengviau- nereikia daug galvoti, todėl nešvaistai daug energijos smegenims. Negalvoji apie savo poelgius, net mintis nekyla... tai taip paprasta, štai kodėl tiek daug avies intelekto yra pasaulyje. Geriausia to parodija "Don't look up".
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    7
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių