Idėjos Lietuvos šimtmečio šventiniam stalui

  • Teksto dydis:

Juoda duona, medus, virtos bulvės su lupena, o desertui – būtinai varškės apkepas su daug naminės grietinės.

Taip savo namuose Lietuvos šimtmečio šventės tradicinių patiekalų stalą įsivaizduoja Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas, nacionalinės Lietuvos virėjų rinktinės narys, restorano „Siesta“ šefas Jaroslavas Orševski.  Ir siūlo idėją, kaip šventinio stalo ruošimą paversti pramoga visai šeimai su ypatingais grybų virtinukais. Bei dalijasi moderniosios Lietuvos šimtmečio įkvėptos degustacinės vakarienės idėjomis: kaip tradiciniai lietuviški produktai ir patiekalai virsta netradiciškais, molekulinės virtuvės paliestais skonio kūriniais.

Paprasti patiekalai – nepaprastoms šventinėms akimirkoms

„Man patinka mintis, kad mūsų tautinės šventės proga ant šeimų stalų galėtų puikuotis su išmone ir meile paruošti mums būdingi patiekalai: būtinai juoda duona, pievomis kvepiantis medus, varškės sūris, virtos bulvės su lupena, kastinys. Desertui – varškės apkepas su daug naminės grietinės. Bet svarbiausiu stalo akcentu turėtų virsti patiekalas, pagamintas visų šeimos narių rankomis“, – taip artėjančią jubiliejinę Vasario 16-tosios šventę siūlo švęsti virtuvės virtuozas J. Orševski.

Pasak jo, šventinių pietų vinimi galėtų tapti nepretenzingas, bet šeimą suburiantis patiekalas, įtraukiantis ir vaikus, ir suaugusiuosius, rašoma pranešime spaudai. „Tikiu, kad vėliau gyvenime ragaujant jūsų šeimos tradicinio patiekalo, atgis šilčiausi vaikystės prisiminimai,“ – sako Jaroslavas ir siūlo idėją – virtinukus su grybais.

„Iš pradžių pasigaminkite virtinukų tešlą: kad ji būtų ypatinga, į miltus įmaišykite džiovintų baravykų pudros (galite paprasčiausiai sumalti džiovintus grybus kavamale) – tai tešlai suteiks sodraus grybų skonio. Pasigaminkite grybų įdarą – taip, kaip labiausiai mėgstate. O tada linksmoji dalis: leiskite vaikams kočioti tešlą ir visa šeima darbuokitės pirštais, suformuodami virtiniams būdingas klostes“.

Kai išvirs, Jaroslavas rekomenduoja virtinius dar pakepinti svieste – ir su juo tiekti į stalą: „Prieš atiduodant ragautojų tarybai, siūlau ant viršaus patarkuoti šiek tiek citrinos žievelės – ir paprastas lietuviškas patiekalas taps nepaprastu atradimu!“

Šimtmečio vaišės šefo akimis

„Pirmiausia ėmiausi analizuoti praėjusio amžiaus pradžios Lietuvos restoranų meniu. Įsitikinau, kad tuometiniuose valgiaraščiuose dominavo Vakarų Europos patiekalai, todėl nusprendžiau kurdamas teminę vakarienę atsispirti nuo tradicinių ir nostalgiškų lietuviškų produktų“, – sako vyras, kviečiantis į šešių patiekalų degustacinę vakarienę.

Truputis įžvalgų, truputis istorijos ir kūrybiškų interpretacijų – ir duona, bulvės, kiaulienos šoninė ar visiems pažįstamas Napoleono tortas virto netikėtumų kupina, visai kitokia tradicijos versija – kurios paragauti Jaroslavas kviečia ne tik per Vasario 16-tąją.

„Vištienos kepenėlių paštetas su namine sviestine duona ir šaltalankiais – lengvai istorija persmelktas patiekalas su kažkada kiekvienuose namuose kepta duona, senovine šaltalankių uoga ir iš kaimiškos kepeninės dešros evoliucionavusiu švelniu paštetu. Duoklę bulvei – kažkada pakeitusiai ant lietuvių stalo karaliavusias ropes – atidaviau sukūręs buitiškai skambantį, bet toli gražu nebuitiškai atrodantį ir dieviškai skanų bulvienės su šonine patiekalą. Iš virtų bulvių su naminiu majonezu ir šviežiais česnako laiškais sukūriau salotas prie rūkyto upėtakio. Kiaulienos šoninės su rugine duona ir marinuotais svogūnais patiekalą įkvėpė prisiminimai apie savo vaikystę pas močiutę kaime: kaip ji mano tėčiui į pievą atnešdavo lašinių, juodos duonos, agurkų, svogūnų ir šviežio pieno. Išėjo nostalgija persmelktas, bet visiškai sumodernintas patiekalas. Nerestoraniniai veršienos šonkauliai – savotiškas iššūkis man, nemėgstančiam veršienos, kurį įgyvendinau paskaninęs ropinėmis lietuviškomis daržovėmis su svogūnų plutele. Na ir, žinoma, Napoleonas.  Jei ne jūs patys, tai kažkas iš jūsų pažįstamų tikrai alpsta dėl šio deserto ir gali iki nukritimo ginčytis, koks turi būti tobulo Napoleono skonis. Tuo tarpu aš sukūriau kitokią Napoleono versiją: pyragą kepu ne iš tešlos lakštų, bet iš juostelių, viską susuku į vyniotinį ir, pritaikęs molekulinės gastronomijos žinias, dekoruoju spanguolių želė odele“, – sako vyras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

  • Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas (receptai)

    Prisipirkote mandarinų ir nespėjate suvalgyti? Vasarą privirėte uogienių, o dar pernykštės nesuvartotos? Nereikia išmesti – galima sudžiovinti ir mėgaujantis suvalgyti. Džiovinimas – seniausias būdas produktams išsaug...

  • V. Klopova: motinystė skatina veikti racionaliau ir nuveikti daugiau <span style=color:red;>(receptai)</span>
    V. Klopova: motinystė skatina veikti racionaliau ir nuveikti daugiau (receptai)

    Neseniai po vaiko priežiūros atostogų į darbą grįžusi dviejų mažamečių sūnų mama Viktorija Klopova namuose sugeba ne tik pasirūpinti šeima ir skaniai gaminti, bet ir rašyti apie tai instagramo paskyroje „Gaminame ir mėgaujam...

  • Morkos – ir vaikams, ir tėveliams <span style=color:red;>(receptas)</span>
    Morkos – ir vaikams, ir tėveliams (receptas)

    Iš šios kulinarijoje plačiai naudojamos daržovės galima pasigaminti tiek traškių salotų, tiek sočios ir maistingos sriubos ar kvapnių kepinių, desertų. Morkos yra puikus skaidulų, mineralų ir vitaminų šaltinis, todėl ...

  • Ragautoja A. Petkutė virtuvėje ir kuria, ir ilsisi <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ragautoja A. Petkutė virtuvėje ir kuria, ir ilsisi (receptai)

    „Esu skanaus maisto gerbėja ir kviečiu jus gaminti, ragauti ir mėgautis maistu drauge. Dalijuosi tiek laiko patikrintais receptais, tiek naujais atradimais“, – taip instagramo paskyroje „Ragautoja“ prisistato Augustė Petkutė,...

    1
  • Maisto gaminimas – būdas atsipalaiduoti, nusiraminti, kurti
    Maisto gaminimas – būdas atsipalaiduoti, nusiraminti, kurti

    Nors Dalios Raimondos Mačenskienės profesija neturi nieko bendra su maistu, o gaminti ji išmoko ištekėjusi, dabar maisto ruošimas yra pagrindinis kaunietės pomėgis. Savo patirtimi ir patikrintais receptais ji dalijasi tinklaraš...

    2
  • Desertų pasaulis – ir pasaka, ir romanas, ir drama
    Desertų pasaulis – ir pasaka, ir romanas, ir drama

    „Visai nesvarbu, kokia buvo jų gaminimo pabaiga, – visada norisi grįžti. Taip kasdien skrendu kartu su savo svajonėmis į saldųjį pasaulį“, – sako klaipėdietė, kūrybinės virtuvės „Cukraus burtai“ vadovė Regina G...

  • Kalėdų stalo favoritė – antis <span style=color:red;>(receptas)</span>
    Kalėdų stalo favoritė – antis (receptas)

    Sultinga, aromatinga ir švelniai apskrudusi antis beveik visada greitai dingsta nuo stalo, ypač patiekta su gardžiais pagardais. Tai vienas riebesnių paukščių, tad mėgautis ja reikėtų saikingai ir ruošti be papildomų riebalų. ...

  • A. Ivanauskas: mėgstu tobulinti tradicijas
    A. Ivanauskas: mėgstu tobulinti tradicijas

    Ruošdamiesi Kalėdoms daugelis sutelkiame dėmesį į vaišes, maistu nuklojame stalus. Virtuvės šefas Alfas Ivanauskas nuo seno vaišes ruošia apgalvotai, laikydamasis per daugelį metų susiformavusių tradicijų. Jis sako e...

    5
  • Kaip saugiai paruošti maistą šventiniam stalui?
    Kaip saugiai paruošti maistą šventiniam stalui?

    Mišrainės, tortai, pyragaičiai su kremu, pieno ir kiti gaminiai – gera terpė mikroorganizmams daugintis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kaip saugiai ruošti stalą, kad šventinės nuotaikos n...

    2
  • Tvaresnės Kalėdos: aplinkai draugiškos vaišės
    Tvaresnės Kalėdos: aplinkai draugiškos vaišės

    Per Kūčias ir Kalėdas stalai neretai lūžta nuo gardžiausių patiekalų, retai susimąstoma, kokią įtaką gamtai daro mūsų šventiniai mitybos įpročiai. Tradicinių valgių atsisakyti nereikia, tačiau suplanuoti aplinkai draugiškas ir ...

    6
Daugiau straipsnių