Azijos šalis kauniečiai pažino per jos skonius: vietų neliko vos per valandą Pereiti į pagrindinį turinį

Azijos šalis kauniečiai pažino per jos skonius: vietų neliko vos per valandą

Persisotinusiems cepelinais, flirtuojančiais su spirgučiais, traškiais vėdarais, besimaudančiais grietinės padaže, ar Kėdainių blynais, gardintais džiovintų baravykų kepurėlėmis, – Azijos virtuvės skoniai.

Didžiulis susidomėjimas

Paskelbus registraciją į Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Azijos savaitės antrosios dienos maisto dirbtuves, vietų neliko jau pirmą valandą. Patekę laimingieji juokavo, kad procesas priminė lenktynes, kuriose kasmet dalyvauja šimtai kauniečių, savo atžalas trokštančių ištremti į nemokamas arba iš dalies finansuojamas Kauno miesto savivaldybės vasaros stovyklas.

„Draugės labai norėjo pakliūti, bet atsidariusios puslapį pamatė, kad registracija jau baigta“, – Kaune dešimt metų gyvenanti, korėjiečių kalbos besimokanti Karolina džiaugėsi spėjusi užimti vieną paskutinių vietų korėjietiško maisto dirbtuvėse.

Vyko japoniško, kiniško maisto dirbtuvės, visgi korėjiečių – pačios populiariausios.

Pamatyti, kaip ruošiami japoniški makaronai ir kiniškas onigirazu – ryžių rutuliukas, įvyniotas į nori dumblių lapą, jai nepavyko dėl tos pačios priežasties – paprasčiausiai nespėjo.

„VDU Azijos savaitės renginiuose dalyvauju ne pirmą kartą. Praėjusiais metais gaminau gaivų desertą su arbūzu, močių ledus“, – Karolina džiaugėsi, kad VDU suteikia galimybę Azijos šalis pažinti ir per jos skonius.

Miestiečių susidomėjimą Azijos virtuvės dirbtuvėmis patvirtino ir organizatoriai. Aktyvumas pirmąją – kalbų – dieną, buvo didelis, tačiau neprilygo antrajai VDU Azijos savaitės dienai, kvietusiai į gardžias gastronomines keliones.

Įvertinimas: tie, kas ragavo sakė, kad korėjietiška vištiena yra tobulo skonio. Regimanto Zakšensko nuotr.

„Vyko japoniško, kiniško maisto dirbtuvės, visgi korėjiečių – pačios populiariausios. Teko net koreguoti dalyvių skaičių. Kitąmet svarstome rengti dar didesnes dirbtuves, nes šįkart, net ir baigus registraciją, plaukė užklausos dėl laisvų vietų, – VDU Azijos savaitės maisto dienos koordinatorė Kotryna Lazdauskaitė neabejojo, kad patekę į dirbtuves ne tik gerai praleis laiką, bet ir įgis patirties. – Šiandien gaminsime keptą aštrią vištieną. Ji tokia populiari, kad net korėjiečių dramose galima pamatyti ne vieną sceną, kai draugai sėdi ir dalijasi šiuo patiekalu. Pasigaminti jį nebus sunku ir namuose. Produktai – gan įprasti, daug išlaidų nebus. Brangiau atsieis tik aštrus aliejus, bet juk jo užteks ilgesniam laikui.“

Paskirstė darbus

Virtuvę apleidus grupei, prieš tai gaminusiai kinišką maistą, prie stalų stojo mainų programos studentai iš Pietų Korėjos: Yubin, Minsu, Hyeonsol, Soyeon. Ketvertukas priešais save išrikiavo aliejaus, padažų buteliukus, sudėjo plastikinius maišelius su smulkintais svogūnais ir česnakais, dubenėlius su kartą apkeptais, prieš tai krakmole apvoliotais paukštienos gabalėliais.

Siekis: VDU Azijos savaitės organizatoriai jaučia didžiulį įsipareigojimą šio festivalio tradiciją ne tik išlaikyti, bet ir plėsti. Regimanto Zakšensko nuotr.

„Korėjietiška vištiena ypatinga tuo, kad kepama du kartus. Tai jai suteikia daugiau traškumo, kurį žmonės labai mėgsta. Patiekalui naudosime ne krūtinėlę, o šlaunelių mėsą, nes ji ne tokia sausa“, – pasukęs rankenėlę, Yubin įjungė kaitlentę ir ant jos pastatė puodą su aliejumi.

Kai šis įkaito, subėrė dalį vištienos ir pačirškino kelias minutes, kol gabaliukai įgavo viliojantį auksinį atspalvį. Tą patį veiksmą Yubin pakartojo kelis sykius.

„Gal norite supjaustyti paprikas arba iškepti likusią vištieną? – dirbtuvių dalyvius įkinkęs į darbus, Yubin stebėjo, kaip jie tvarkosi su užduotimis ir dalijo patarimus: – Vištieną kepkite maždaug 4–5 minutes. Daugiau nereikia. Tada išgriebkite iš aliejaus ir atskirkite sulipusius gabaliukus. Paprikų labai nesmulkinkite, jos turi būti panašaus dydžio kaip svogūnai. Daržoves kepkite trumpiau nei vištieną. Jos neturi būti minkštos.“

Patirtis: norintys ne tik stebėjo gaminimo procesą, bet ir patys jame dalyvavo. Regimanto Zakšensko nuotr.

Apskrudinęs visus ingredientus, Yubin juos paskandino aštriame aliejuje, austrių ir kečupo padaže. Galiausiai jau paruoštą patiekalą paskleidė lėkštėse su plėšytais salotų lapais.

Dalijimosi kultūra

„Ar traški vištiena yra tas patiekalas, kuris reprezentuoja korėjietišką virtuvę?“ - išgirdę klausimą studentai iš Pietų Korėjos akimirkai susimąstė.

Ko gero, populiariausias yra bibimbapas – dubenėlis ryžių, ant kurių sudėti neišmaišyti skirtingi ingredientai: įvairios daržovės, daigai, jautiena arba vištiena, kiaušinis. Ne mažiau mėgstami šalyje ir kimčiai, bulgogi, korėjietiškas daržovių, mėsos, jūrų gėrybių troškinys, ryžių paplotėliai. Korėjietiški patiekalai, anot studentų, – ne tik maistas, tai – tradicijos. Tarkim, ant korėjiečių stalo lėkštės nenešamos viena po kitos. Viskas keliauja vienu metu, o sėdintys dalijasi jose esančiu maistu.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Korėjiečių restoranuose užsisakius pagrindinį patiekalą, kartu su juo bus atnešta ir daug mažų garnyro lėkštučių su įvairiomis salotomis, dumbliais, grybais, ryžiais, jei jie nėra patiekalo sudėtinė dalis, taip pat – sriubos. Kuo geresnis restoranas, tuo daugiau lėkštučių. Nuo vienos iki 20“, – Yubin netrukus papasakojo, kaip visa tai reikia valgyti. Pirmiausia imamas pagrindinio patiekalo kąsnis, tada – garnyro, o galiausiai sriūbtelima sriubos.

„Korėjos maisto kultūra – tai, visų pirma, dalijimasis“, – išrikiavę keturias gausiai prikrautas lėkštes su vištiena ir mažas tuščias lėkšteles šalia jų, laikinieji virtuvės šefai kvietė skanauti maisto. Antrą sykį prie stalo kviesti nereikėjo. Dirbtuvių svečiai medinėmis valgymo lazdelėmis žvejojo vištienos gabalėlius.

„Tik atsargiai, nes gali būti kiek aštru. Nors, tiesą sakant, kas jums aštru, mums – ne“, – Yubin pabrėžė, kad ypatingas patiekalų aštrumas yra Pietų Korėjos virtuvės išskirtinumas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų