Idėjos cepelinų mėgėjams: ką daryti su nuo vakar užsilikusiais didžkukuliais?

  • Teksto dydis:

Jei tektų sudarinėti mėgstamiausių lietuvių patiekalų sąrašą, jo viršūnėje veikiausiai atsidurtų mūsų nacionalinės virtuvės pasididžiavimas – cepelinai.

Tad, tikėtina, jog ir vakar, vasario 2-ąją, minėtą Pasaulinę cepelinų dieną ne vienas atšventė mėgaudamasis šiuo patiekalu. Apie nemenkstantį cepelinų bei kitų bulvinių patiekalų populiarumą liudija prekybos tinklų fiksuojamos pardavimų tendencijos, įrodančios, kad bulvės išlieka tarp labiausiai šalies gyventojų perkamų daržovių.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad daugelis lietuvių savo mitybos raciono be bulvių neįsivaizduoja, todėl, nepriklausomai nuo metų laiko, šios daržovės visuomet išlieka paklausios ir gausiai perkamos.

„Tradiciškai bulvės lietuviams yra artimos daržovės, kurios mūsų mityboje buvo svarbios nuo seniausių laikų. Ir nors šiandien įvairių daržo ir sodo gėrybių pasirinkimas yra itin platus, bulvės savo pozicijų neužleidžia. Be abejo, pirkėjai pirmenybę teikia lietuviškoms bulvėms. Galima pridurti, kad lietuviai bulves vis dažniau stengiasi rinktis ekologiškas“, – sako V. Drulienė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, parduotuvėse pirkėjams siūlomos sveriamos, fasuotos, skirtingo dydžio, plautos ir neplautos, ekologiškos, universalios, specialiai kepimui ar cepelinų ruošimui skirtos bulvės. Įdomu tai, kad pastarųjų pardavimai pernai, lyginant su 2018 metais, išaugo daugiau nei tris kartus. Anot V. Drulienės, tai dar vienas įrodymas, kas bulvinių patiekalų mėgėjų Lietuvoje tik daugėja.

Dažnas tautietis šiuo patiekalu mėgaujasi iki soties, tad gamindamas cepelinus nesikuklina priruošti jų gausiai – tiek, kad neretai lieka ir kitai dienai. Tiesa, šildyti cepelinai nebūtinai yra tokie skanūs, kaip ką tik išvirti. Dėl to vakarykščiams cepelinams visuomet verta pamėginti suteikti naujo skonio patiekiant juos šiek tiek kitaip.

Prekybos tinklo maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė dalijasi keletu idėjų, kaip vakarykščiams cepelinams „įkvėpti“ naujų skonių.

Keptuvėje kaitinti cepelinai su lydytu sviestu

Vakar dienos cepelinai gali būti ypatingo skonio paprasčiausiai pakaitinus juos keptuvėje. B. Baratinskaitė rekomenduoja tam naudoti lydytą kaimišką sviestą arba sviestą ghi (ghee). Jo keptuvėje reikėtų pašildyti apie 40 g ir iš abiejų pusių paskrudinti jame į keletą dalių supjaustytus cepelinus. Patiekiant pakepintus cepelinus, juos patartina pagardinti tuo pačiu keptuvėje naudotu sviestu, petražolių, čiobrelių ar kitų prieskoninių žolelių šakelėmis. Kepiniams lydytas sviestas suteikia malonų riešutus primenantį skonį, todėl ir jame pakepinti cepelinai atsiskleis naujomis spalvomis.

Orkaitėje apkepti cepelinai su šonine

Kitas būdas naujai pateikti cepelinus yra pagardinti juos šonine ir grybų padažu. Išbandant šį receptą tereikia pusiau perpjautus cepelinus apvynioti karštai rūkyta šonine ir apie 10-15 minučių kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kol cepelinai kepa, galima paruošti grybų padažą.

Jam reikia susmulkinti šiek tiek karštai rūkytos šoninės (galima naudoti tą pačią, kuria apsukti cepelinai), apie 200 g mėgstamų grybų ir tiek pat svogūnų. Šoninę, grybus ir svogūnus reikia trumpai pakepinti keptuvėje ir supilti į ją po 100 g grietinės bei grietinėlės. Šį mišinį reikia virti, kol jis sutirštės, o tuomet pridėti smulkintų žalumynų – petražolių ir krapų. Pagal skonį padažą galima pagardinti druska ir pipirais. Tuomet telieka šiuo padažu aplieti orkaitėje keptus cepelinus su šonine ir ragauti naujai patiektą vakarykštį patiekalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nubausti sadistus

Nubausti sadistus portretas
nufotografavusius ir čia TYČIA rodančius tokius tikroviškus, tartum močiutės gamintus cepelinus, taip gražiai pačirškintais spirgučiais apibarstytus! Tai niekinga, sadistiška tų atžvilgiu, kam nebegalima jais gardžiuotis, ar nebepajėgia pasigaminti.

Supratau

Supratau portretas
Jeigu siandiena issivirsite cepelinu rytoj jie jau taps didzkukuliais.

...,asmeninio POBUDZIO NAUJIENA...,

...,asmeninio POBUDZIO NAUJIENA..., portretas
issiviriau labai SKANIOS RAUGINTU KOPUSTU SRIUBOS,dabar einu PIETAUTI...,IKI!...,IKI!!! MALONIU KONTAKTU poPIETEJE...,TASKAS
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių