- Jūratė Žuolytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Gurmanų mėgstamą lašišą galima paruošti daugybe būdų. Vienas jų – gardus kepsnys su špinatais, sojos pupelėmis ir baltojo vyno padažu. Pamėginkite – pirštus apsilaižysite.
Šį receptą sukūrė baro "Cozy" (Dominikonų g. 10) virtuvės vadovė Lilia Kokoškina. Restorane lašišą ji kepa ant grotelių, tačiau namie galite kepti orkaitėje ar keptuvėje. Garnyrui tinka pagal jūsų skonį pagamintos bulvės: virtos, skrudintos ar jų košė. Išskirtinumo patiekalui suteikia įvairūs padažai.
Reikės (vienai porcijai)
150–160 g. atšaldytos lašišos filė, druskos, pipirų (nemaltų), aliejaus, špinatų lapų, sojos pupelių, citrinos, marinuotos tigrinės krevetės (marinatui – citrinų, apelsinų sulčių ir alyvuogių aliejaus), balzamiko karamelės padažo.
Vyno padažui: grietinėlės, svogūno, porų, sviesto, baltojo vyno, kaparėlių. Pesto padažui: šviežių bazilikų lapelių, alyvuogių aliejaus, balzamiko acto, česnakų, kedro riešutų ir parmezano sūrio.
Kaip pasigaminti
Lašišos filė nemarinuojame, tik pabarstome druska ir pipirais ir dedame ant grotelių (taip pat galima į keptuvę arba į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę). Kepti reikia apie 10 minučių, žuvį iš visų pusių patepant aliejumi, kad neprisviltų.
Išskirtinio skonio patiekalui suteikia baltojo vyno padažas. Kaip jį pasigaminti? Svogūnas nuplaunamas, perpjaunamas per pusę (nelupamas), supjaustomos žalios porų viršūnėlės, jie kepami svieste įkaitintoje padažinėje. "Gerai pakaitiname, kad padegintų iš visų pusių, įpilame baltojo vyno ir, kai alkoholis išgaruoja, įpilame grietinėlės. 10–15 minučių paverdame ir galiausiai dedame kaparėlių", – pasakojo L.Kokoškina.
Kitoje keptuvėje įkaitiname sviestą ir dedame virtas sojos pupeles bei pesto padažą. Jo galite nusipirkti arba pasigaminti patys. Švieži bazilikų lapeliai su alyvuogių aliejumi, balzamiko actu ir česnakais trinami smulkintuvėje, tada įdedama parmezano sūrio, kedro riešutų ir dar kartą pertrinama. Taip daroma, kad jaustųsi likę gardūs riešutų ir sūrio gabaliukai.
Keptuvėje šiek tiek pašildome špinatų lapus. "Šildome svieste, tačiau jis greitai sudega, todėl galima šiek tiek įpilti ir alyvuogių aliejaus, tuomet sviestas nebeskrunda", – patarė L.Kokoškina. Ant špinatų užberiame šiek tiek druskos ir pipirų, išėmus iš keptuvės juos reikia nusausinti servetėle.
Kai padažai jau beveik pagaminti, galima pradėti kepti krevetę. Ją marinuojame apelsinų ir citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Krevetę kepame keletą minučių ant grotelių arba keptuvėje.
Lėkštę papuošti galite balzamiko karamelės padažu. Jo taip pat galite nusipirkti arba pasigaminti patys. "Nenatūralus medus su balzamiko actu verdamas iki tirštos konsistencijos. Medaus ir acto dedame pusę per pusę ir verdame apie 20 minučių, kol sutirštėja. Padažo kokybę galima patikrinti užlašinus jo ant šaltos lėkštės. Jei pradeda lipti,padažas jau paruoštas, jei kaip vanduo – dar ne", – sakė L.Kokoškina.
Į lėkštę pirmiausia pilame vyno padažą, tuomet dedame špinatų lapus, pupeles su pesto padažu, lašišą. Ant jos uždedame krevetę. Šalia padedame citriną, ją prieš valgant reikia išspausti ant žuvies. Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...