Gardžios idėjos velykiniam stalui: keturi nesudėtingi užtepėlių receptai

  • Teksto dydis:

Pasitinkant Velykų šventę dažnas ima laužyti galvą, ką gi šįmet patiekti ant šventinio stalo. Margučiai – žinoma, bet su kuo juos valgyti, kad būtų skanu ir sveika?

Maisto gaminimo ekspertas Aidas Poleninas sako, kad idėjų, kuo pakeisti įprastą kiaušinių ir majonezo derinį, apstu. Kaip pavyzdžius ekspertas pateikia skirtingų sveikuoliškų užtepėlių receptus, kurie puikiai tiks kiekvieno skoniui.

Pasak  prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovo A. Polenino, kiaušiniai – prie daugelio skirtingų ingredientų derantis maisto produktas, todėl ruošiant velykinio stalo vaišes tereikia pasitelkti fantaziją.

„Daug vietos fantazijai suteikia skirtingos užtepėlės, kurių pasirinkimas parduotuvėse šiandien – itin platus. Tačiau ne ką sunkiau nei įsigyti yra ir mėgstamą užtepėlę pasigaminti namuose. Dažniausiai skaniai užtepėlei paruošti reikia vos kelių ingredientų, o paruošimo laikas netrunka ilgiau 15-os minučių. Prie velykinių kiaušinių derančių užtepėlių variantų – gausu, todėl patiekti galima net keletą“, – sako specialistas ir dalijasi rekomenduojamais receptais.

„Tarp mūsų pirkėjų šiuo metu pati populiariausia užtepėlė yra su sūriu ir majonezu, kurios nuo metų pradžios jau buvo įsigyta daugiau nei 3 tūkst. kilogramų. Tai yra net trečdaliu daugiau nei per tokį patį laikotarpį 2018 metais“, – atskleidžia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Sūdytos lašišos užtepėlė

Kad kiaušiniai ir sūdyta lašiša – nepriekaištingai derantys maisto produktai, žino, tikriausiai, kiekvienas. Todėl ir ant velykinio stalo patiekta tokia užtepėlė netruks būti suvalgyta.

Užtepėlei paruošti reikės 100 g sūdytos lašišos, vieno pakelio tepamo varškės sūrio „Philadelphia“ ar kito pasirinkto tepamo varškės pagrindo sūrio, šiek tiek šviežių krapų, pusės citrinos sulčių ir citrinos ar apelsino žievelės drožlių.

„Ruošiant šią užtepėlę į vieną indą reikia sudėti lašišą ir sūrį, taip pat smulkintus krapus, kurių kiekį parinkite pagal skonį. Įspauskite pusės citrinos sulčių, šiek tiek patarkuokite citrinos ar apelsino žievelės. Pasirinkę tarkuoti apelsino žievelę, išgausite kiek neįprastesnį skonį. Tuomet visus ingredientus susmulkinkite maisto smulkintuvu. Gerai išmaišę gautą masę, indą pridenkite maistine plėvele, ir padėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek geriau sustingtų. Pamatysite, abejingų tikrai neliks“, – sako A. Poleninas.

Meksikietiška avokadų užtepėlė

Norintiems kiek gaivesnio skonio, maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas primena, kad prie kiaušinių puikiai tinka ir meksikietiška avokadų užtepėlė, kitaip vadinama gvakamole.

Tokiai paruošti prireiks dviejų vidutinio dydžio avokadų, pusės didelio arba vieno mažesnio pomidoro, pusės mėlynojo svogūno, skiltelės česnako, pusės žaliosios citrinos bei druskos ir pipirų pagardinimui.

„Į indą sudėkite visas daržoves, pagardinkite prieskoniais ir apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis. Visus ingredientus susmulkinkite maisto trintuvu, ir viskas – galite skanauti! Na, o jei norisi, kad masė nebūtų visai vientisa, ir smulkinti galite ne viską – pavyzdžiui, į avokado, česnako ir prieskonių masę atskirai sumaišyti smulkiai pjaustytus pomidorus ir mėlynąjį svogūną“, – sako prekybos tinklo atstovas.

Paprikų ir pievagrybių užtepėlė

Ši užtepėlė, pasak A. Polenino, patiks mėgstantiems kiek sodresnį skonį. O ir pagaminti ją užtruks kiek ilgiau – maždaug 20 minučių. Užtepėlei paruošti reikės 400 g pievagrybių, vienos raudonosios paprikos, vieno mėlynojo svogūno, vieno didelio arba dviejų mažesnių pomidorų, skiltelės česnako ir prieskonių – pipirų, druskos ir aitriųjų paprikų.

„Pirmiausia ant didelės ugnies apkepkite svogūnus, tuomet įberkite ir šiaudeliais supjaustytą papriką. Daržovėms suminkštėjus, į keptuvę suberkite riekelėmis pjaustytus pievagrybius, ir, uždengę dangčiu, leiskite kiek pakepti. Gautą masę pagardinkite visais išvardintais prieskoniais ir įmaišykite supjaustytus pomidorus. Kepkite tol, kol pomidorų sultys beveik išgaruos, o tada masę sudėkite iš keptuvės į indą ir leiskite atšalti. Kai masė atvės, viską susmulkinkite maisto trintuvu ir ragaukite“, – sako A. Poleninas.

Avokadų ir varškės užtepėlė

Galiausiai, A. Poleninas siūlo paragauti ir ypač lengvai paruošiamos puikiai pavasariui tinkamos užtepėlės su avokadais ir varške. Jai paruošti reikės vos kelių ingredientų – poros minkštų avokadų, 500 g liesos varškės, poros česnako skiltelių ir žiupsnelio druskos.

„Tam, kad užtepėlės konsistencija būtų puresnė, rekomenduoju avokadą ir varškę sutrinti šakute, o ne smulkinti maisto trintuvu, nors, žinoma, galima pasitelkti ir jį. Česnaką supjaustykite kuo mažesniais gabalėliais ir suberkite į gautą masę, tuomet viską paskaninkite druska. Gautą masę dar sumaišykite ir skanaukite dėdami tiesiai ant virtų kiaušinių puselių ar tepdami ant skrebučio“, – rekomenduoja A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių