E. Straleckaitė virtuvėje mielai improvizuoja: siūlo pasigaminti tris jos atradimus

Dukrytės Vakarės rugpjūtį susilaukusi šokėja ir šokių mokytoja Eglė Straleckaitė-Daugėlė vis daugiau laiko praleidžia virtuvėje. Eglės, kaip gyvsidabrio, pilna visur. Šokėja atvirauja, kad pavydėtinais genais nesididžiuoja, o mitybą ir fizinį aktyvumą kontroliuoti privalo. Todėl cepelinai ir kugelis ant jos stalo negaruoja.

Su malonumu improvizuoja

Beveik kiekviena moteris gali pasigirti receptais, perduotais iš kartos į kartą. Tačiau Eglės virtuvėje užrašų su mamos ir močiutės receptais nerasime, o savo kasdienę maisto gamybą ji paįvairina netradiciniais bandymais.

"Kai turime laisvą dieną, stovime prie puodų ir tuo mėgaujamės. Labai mėgstu eksperimentus, ypač saldžius. Smagu kepti pyragus ir juos ragauti. Kadangi tai negražina figūros, stengiuosi dažnai su tuo neužsižaisti", – šypsosi garsi šokėja.

Kai turime laisvą dieną, stovime prie puodų ir tuo mėgaujamės. Labai mėgstu eksperimentus, ypač saldžius.

Eglės improvizacijos gimsta iš to, ką randa šaldytuve. Idėjų semiasi ir naršydama internete, ir žiūrėdama kulinarijos laidas. Ypač žavisi Beata, todėl dažnai įkvėpimo semiasi iš jos.

"Mano mama beprotiškai skaniai gamina, viskas jai puikiai pavyksta. Bet ypatingų tradicijų, receptų neturime. Kadangi mano mityba daugiau ar mažiau taisyklinga, nei mano mama, nei aš nemokame virti cepelinų, nors diedukas ir močiutė juos labai mėgo ir dažnai gamino. O mano virtuvėje viskas gaminama bandant. Dabar jau aš galiu ir su mama savo atradimais pasidalyti, ji vis manęs paklausia, kaip ką paruošiau. Tai labai smagu", – dalijasi pašnekovė.

Vejasi prarastą laiką

Profesionali šokėja visą laiką paauglystėje paskyrė intensyvioms varžyboms ir treniruotėms, todėl sukiotis virtuvėje tiesiog nelikdavo laiko.

"Stengdavausi bent savaitgaliais visiems staigmeną padaryti ir tyliai nuėjus į virtuvę blynų iškepti", – į prisiminimus trumpam pasineria E.Straleckaitė-Daugėlė.

Prieš keletą metų pradėjusi gaminti, Eglė pajuto tikrą malonumą. Maisto nuodėme ji nevadina ir net galvoti taip nenori. Profesionali šokėja įsitikinusi, kad labiau turi rūpėti ne svarstyklių rezultatas, o gera savijauta.

"Kai mes visi nustosime kalbėti apie nuodėmes virtuvėje ir pyragėlį vadinti nusikaltimu, visiems bus lengviau. Tai nebūtinai yra nuodėmė, tik ragauti reikia laiku, vietoje ir turint saiką, – pastebėjimais dalijasi šokėja. – Aš manau, kad geriausia, kai yra balansas. Nereikia savęs riboti, visiškai atsisakant pyragėlių, geriau pagalvoti, kaip tą pyragėlį išdeginti pasportuojant."

Pusryčių ritualas

Maistas vakarais E.Straleckaitės nežavi, o dieną ji stengiasi kuo mažiau užkandžiauti. Geriausias energijos šaltinis – sotūs pusryčiai. Ankstyvas valgymas ryte šokėjos gyvenime tapo viena iš svarbiausių mitybos taisyklių, kurių ji stengiasi laikytis kiekvieną dieną.

"Anksčiau visai nevalgydavau pusryčių, bet dabar, kai yra mažoji, pusryčiai man – ritualas. Dažniausiai tai įvairios košės, pieno produktai, o savaitgaliais – kiaušinienės. Aš beprotiškai mėgstu pusryčių maistą, net ir išvykus į keliones viešbučiuose man pats skaniausias – pusryčių maistas. Galėčiau tik tuos produktus ir valgyti. Pusryčių maistas – lengvas, bet kartu labai sveikas ir naudingas", – sako E.Straleckaitė.

Eglės dienos aktyvios. Žaibiškai prabėga laikas su dukryte, kai abi kažką veikia, – pradedant namų ruoša ir baigiant žaislų dėliojimu į vietas. Po pietų ji lekia į treniruotes pas mažuosius, kur moko šokių žingsnelių. Be to, kai kuriomis savaitės dienomis, dažniausiai triskart per savaitę, sportuoja pati. O dabar gerinti fizinį aktyvumą pradėjo ir su naujomis sporto programomis.

Nors kiekviena Eglės diena labai aktyvi, žiemą savo mitybą ji planuoja dar labiau sugriežtinti. Pasak jos, nuo sunkaus maisto prasideda sąstingis: aptingstame, judėti norisi mažiau.

Salotos su vištiena

1 vištienos krūtinėlės filė,

1 kiaušinis,

2 pomidorai,

salotų lapų,

saulėgrąžų daigų,

½  avokado,

fetos sūrio,

alyvuogių aliejaus padažui,

prieskonių.

Vištieną pamarinuokite su mėgstamais prieskoniais ir kepkite orkaitėje arba keptuvėje. Susmulkinkite pomidorus, sudėkite plėšytus salotų lapus, saulėgrąžų daigus. Supjaustykite avokadą ir fetos sūrį. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir viską pabarstykite juodaisiais pipirais arba kitais prieskoniais. Minkštai išvirkite kiaušinį, kad prapjovus išbėgęs trynys kartu su aliejumi ir prieskoniais susilietų – paprastas ir labai skanus padažas.

Kalakutiena su daržovėmis

1 kalakutienos krūtinėlės filė,

1 morka,

2 saldžiosios bulvės,

4 pievagrybiai,

cukinijos,

baklažano,

brokolio,

žiedinio kopūsto,

garstyčių,

alyvuogių aliejaus,

prieskonių pagal poreikį,

sultinio.

Kalakuto filė marinuokite iš vakaro arba mažiausiai 40 min. prieš kepdami mėsą. Marinuokite su garstyčiomis, prieskoniais, alyvuogių aliejumi. Daržoves galima rinktis ir kitokias: ką tuo metu randate šaldytuve ar kas patinka labiausiai. Supjaustykite daržoves norimo dydžio gabalėliais. Geriau – didesniais, nes keps orkaitėje. Žiedinį kopūstą ir brokolį atskirkite žiedynais. Gilesnę skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite supjaustytas daržoves. Pilkite mėgstamo sultinio, šlakelį alyvuogių aliejaus ir apibarstykite prieskoniais. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C ir kepkite apie 40 min. Galima patiekti su kuskusu. Paprasta ir labai skanu pietums.

Pyragas "Obuolių skanuolis"

Pagrindui:

2 pakeliai sausainių,

200 g sviesto.

Varškės kremui

6 dideli obuoliai,

3 kiaušiniai,

250 g varškės,

2 stiklinės cukraus,

cinamono,

druskos.

Viršui:

100 g sviesto,

1 stiklinė miltų,

½ stiklinės cukraus.

Sausainius, skirtus pagrindui, sutrupinkite ir užpilkite išlydytu sviestu. Gautą masę pakepkite apie 10 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. Kiaušinius kartu su varške, cukrumi ir žiupsneliu druskos išplakite ir supilkite ant jau paruošto pagrindo. Nulupkite ir griežinėliais supjaustykite obuolius. Sumaišykite juos su cukrumi, trupučiu cinamono ir dėkite ant varškės kremo. Pyrago viršuje dedama trupininė tešla. Šaltą sviestą supjaustykite mažais gabalėliais, užpilkite miltus ir cukrų. Minkykite rankomis, kol liks tik tešlos trupiniai. Šį viršutinį sluoksnį galite gaminti pagal bet kurį patinkantį trupininės tešlos receptą. Viską kepkite apie 1 val. 180 °C orkaitėje. Galite papuošti šilauogėmis arba mėlynėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

  • Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai
    Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai

    Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po at...

    1
  • Kepsnių sezonas: 5 žingsniai iki tobulo marinato
    Kepsnių sezonas: 5 žingsniai iki tobulo marinato

    Druska ir pipirai – šiuos du pagrindinius prieskonius galima rasti kone kiekvienuose namuose, o ir jie beveik visada atsiduria kepamai mėsai naudojamame marinate. Tačiau maisto ekspertai pastebi, kad yra gausybė būdų, kaip paįvairinti mėsos...

    2
  • „Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai
    „Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai

    Visame pasaulyje stebima tendencija, kad vis daugiau žmonių domisi sveika ir tvaria mityba, rūpinasi aplinkosauga, ieško alternatyvų mėsai, todėl auga susidomėjimas augalinės kilmės produktais. Tokie maisto gaminiai yra puikus baltymų bei skai...

    15
  • Kepsninių sezonas: naujų vėjų – daug, grilio karalius – vienas
    Kepsninių sezonas: naujų vėjų – daug, grilio karalius – vienas

    Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje po atviru dangumi kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų de...

    1
  • E. Monkevič: virtuvėje man reikia patirti atradimo džiaugsmą
    E. Monkevič: virtuvėje man reikia patirti atradimo džiaugsmą

    Yra žmonių, kurie gebėjimą gaminti paveldėjo. Viena tokių – maisto tinklaraštininkė, kelių knygų apie maisto gamybą ir gausybės receptų autorė Elžbieta Monkevič, kurios giminėje gamino visi – tiek vyrai, tiek moterys. Dabar g...

    6
  • Daugiavaikė mama šeimos gyvenimą papildo spalvomis
    Daugiavaikė mama šeimos gyvenimą papildo spalvomis

    Živilė Stumbrienė – trijų vaikų mama, kuriai patinka būti fėja virtuvėje ir burti maisto produktais, ieškoti naujų skonių. Ne mažiau jai svarbios ir spalvos, nes spalva, kaip ir kvapas ar skonis, yra viena svarbiausių maisto produktų ...

    3
  • Salierų stiebai – pietų stalui
    Salierų stiebai – pietų stalui

    Salierai – išties universali daržovė: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierus reikėtų įtraukti į būtinų daržovių sąra&...

    1
  • Ajurvedos specialistė: valgymas turėtų būti tarsi ritualas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ajurvedos specialistė: valgymas turėtų būti tarsi ritualas (receptai)

    Kaunietė Asta Gruodė gyvena vadovaudamasi ajurvedos filosofija, praktikuoja ajurvedinę mitybą ir jau šešerius metus moko maitintis ir gaminti pagal ajurvedą kitus. Šis holistinis mokslas padeda jai atrasti balansą gyvenime. Tai žini...

    16
  • M. Janavičius įrodė: gaminti maistą – puikus vyriškas hobis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    M. Janavičius įrodė: gaminti maistą – puikus vyriškas hobis (receptai)

    „Vieno vyro hobis gali būti žvejyba ar medžioklė, kito – krapštytis prie automobilio, o vienas iš mano hobių yra gaminti maistą“, – sako maisto tinklaraštininkas Marius Janavičius. Jam patinka gaminti ir apie...

    4
  • Velykų stalui – išbandyti skoniai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)

    Kiekviena šeimininkė turi savo Velykų valgiaraštį – šeimos pamėgtus patiekalus. Tačiau neprošal kasmet jį atšviežinti. Gal pravers maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėjos O...

    1
Daugiau straipsnių