- Eglė Astrauskaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
E. Straleckaitė virtuvėje mielai improvizuoja: siūlo pasigaminti tris jos atradimus
-
Eglė Straleckaitė su dukra
-
E. Straleckaitė virtuvėje mielai improvizuoja: siūlo pasigaminti tris jos atradimus
-
E. Straleckaitė virtuvėje mielai improvizuoja: siūlo pasigaminti tris jos atradimus
-
E. Straleckaitė virtuvėje mielai improvizuoja: siūlo pasigaminti tris jos atradimus
-
E. Straleckaitė virtuvėje mielai improvizuoja: siūlo pasigaminti tris jos atradimus
Dukrytės Vakarės rugpjūtį susilaukusi šokėja ir šokių mokytoja Eglė Straleckaitė-Daugėlė vis daugiau laiko praleidžia virtuvėje. Eglės, kaip gyvsidabrio, pilna visur. Šokėja atvirauja, kad pavydėtinais genais nesididžiuoja, o mitybą ir fizinį aktyvumą kontroliuoti privalo. Todėl cepelinai ir kugelis ant jos stalo negaruoja.
Su malonumu improvizuoja
Beveik kiekviena moteris gali pasigirti receptais, perduotais iš kartos į kartą. Tačiau Eglės virtuvėje užrašų su mamos ir močiutės receptais nerasime, o savo kasdienę maisto gamybą ji paįvairina netradiciniais bandymais.
"Kai turime laisvą dieną, stovime prie puodų ir tuo mėgaujamės. Labai mėgstu eksperimentus, ypač saldžius. Smagu kepti pyragus ir juos ragauti. Kadangi tai negražina figūros, stengiuosi dažnai su tuo neužsižaisti", – šypsosi garsi šokėja.
Kai turime laisvą dieną, stovime prie puodų ir tuo mėgaujamės. Labai mėgstu eksperimentus, ypač saldžius.
Eglės improvizacijos gimsta iš to, ką randa šaldytuve. Idėjų semiasi ir naršydama internete, ir žiūrėdama kulinarijos laidas. Ypač žavisi Beata, todėl dažnai įkvėpimo semiasi iš jos.
"Mano mama beprotiškai skaniai gamina, viskas jai puikiai pavyksta. Bet ypatingų tradicijų, receptų neturime. Kadangi mano mityba daugiau ar mažiau taisyklinga, nei mano mama, nei aš nemokame virti cepelinų, nors diedukas ir močiutė juos labai mėgo ir dažnai gamino. O mano virtuvėje viskas gaminama bandant. Dabar jau aš galiu ir su mama savo atradimais pasidalyti, ji vis manęs paklausia, kaip ką paruošiau. Tai labai smagu", – dalijasi pašnekovė.
Vejasi prarastą laiką
Profesionali šokėja visą laiką paauglystėje paskyrė intensyvioms varžyboms ir treniruotėms, todėl sukiotis virtuvėje tiesiog nelikdavo laiko.
"Stengdavausi bent savaitgaliais visiems staigmeną padaryti ir tyliai nuėjus į virtuvę blynų iškepti", – į prisiminimus trumpam pasineria E.Straleckaitė-Daugėlė.
Prieš keletą metų pradėjusi gaminti, Eglė pajuto tikrą malonumą. Maisto nuodėme ji nevadina ir net galvoti taip nenori. Profesionali šokėja įsitikinusi, kad labiau turi rūpėti ne svarstyklių rezultatas, o gera savijauta.
"Kai mes visi nustosime kalbėti apie nuodėmes virtuvėje ir pyragėlį vadinti nusikaltimu, visiems bus lengviau. Tai nebūtinai yra nuodėmė, tik ragauti reikia laiku, vietoje ir turint saiką, – pastebėjimais dalijasi šokėja. – Aš manau, kad geriausia, kai yra balansas. Nereikia savęs riboti, visiškai atsisakant pyragėlių, geriau pagalvoti, kaip tą pyragėlį išdeginti pasportuojant."
Pusryčių ritualas
Maistas vakarais E.Straleckaitės nežavi, o dieną ji stengiasi kuo mažiau užkandžiauti. Geriausias energijos šaltinis – sotūs pusryčiai. Ankstyvas valgymas ryte šokėjos gyvenime tapo viena iš svarbiausių mitybos taisyklių, kurių ji stengiasi laikytis kiekvieną dieną.
"Anksčiau visai nevalgydavau pusryčių, bet dabar, kai yra mažoji, pusryčiai man – ritualas. Dažniausiai tai įvairios košės, pieno produktai, o savaitgaliais – kiaušinienės. Aš beprotiškai mėgstu pusryčių maistą, net ir išvykus į keliones viešbučiuose man pats skaniausias – pusryčių maistas. Galėčiau tik tuos produktus ir valgyti. Pusryčių maistas – lengvas, bet kartu labai sveikas ir naudingas", – sako E.Straleckaitė.
Eglės dienos aktyvios. Žaibiškai prabėga laikas su dukryte, kai abi kažką veikia, – pradedant namų ruoša ir baigiant žaislų dėliojimu į vietas. Po pietų ji lekia į treniruotes pas mažuosius, kur moko šokių žingsnelių. Be to, kai kuriomis savaitės dienomis, dažniausiai triskart per savaitę, sportuoja pati. O dabar gerinti fizinį aktyvumą pradėjo ir su naujomis sporto programomis.
Nors kiekviena Eglės diena labai aktyvi, žiemą savo mitybą ji planuoja dar labiau sugriežtinti. Pasak jos, nuo sunkaus maisto prasideda sąstingis: aptingstame, judėti norisi mažiau.
Salotos su vištiena
1 vištienos krūtinėlės filė,
1 kiaušinis,
2 pomidorai,
salotų lapų,
saulėgrąžų daigų,
½ avokado,
fetos sūrio,
alyvuogių aliejaus padažui,
prieskonių.
Vištieną pamarinuokite su mėgstamais prieskoniais ir kepkite orkaitėje arba keptuvėje. Susmulkinkite pomidorus, sudėkite plėšytus salotų lapus, saulėgrąžų daigus. Supjaustykite avokadą ir fetos sūrį. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir viską pabarstykite juodaisiais pipirais arba kitais prieskoniais. Minkštai išvirkite kiaušinį, kad prapjovus išbėgęs trynys kartu su aliejumi ir prieskoniais susilietų – paprastas ir labai skanus padažas.
Kalakutiena su daržovėmis
1 kalakutienos krūtinėlės filė,
1 morka,
2 saldžiosios bulvės,
4 pievagrybiai,
cukinijos,
baklažano,
brokolio,
žiedinio kopūsto,
garstyčių,
alyvuogių aliejaus,
prieskonių pagal poreikį,
sultinio.
Kalakuto filė marinuokite iš vakaro arba mažiausiai 40 min. prieš kepdami mėsą. Marinuokite su garstyčiomis, prieskoniais, alyvuogių aliejumi. Daržoves galima rinktis ir kitokias: ką tuo metu randate šaldytuve ar kas patinka labiausiai. Supjaustykite daržoves norimo dydžio gabalėliais. Geriau – didesniais, nes keps orkaitėje. Žiedinį kopūstą ir brokolį atskirkite žiedynais. Gilesnę skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite supjaustytas daržoves. Pilkite mėgstamo sultinio, šlakelį alyvuogių aliejaus ir apibarstykite prieskoniais. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C ir kepkite apie 40 min. Galima patiekti su kuskusu. Paprasta ir labai skanu pietums.
Pyragas "Obuolių skanuolis"
Pagrindui:
2 pakeliai sausainių,
200 g sviesto.
Varškės kremui
6 dideli obuoliai,
3 kiaušiniai,
250 g varškės,
2 stiklinės cukraus,
cinamono,
druskos.
Viršui:
100 g sviesto,
1 stiklinė miltų,
½ stiklinės cukraus.
Sausainius, skirtus pagrindui, sutrupinkite ir užpilkite išlydytu sviestu. Gautą masę pakepkite apie 10 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. Kiaušinius kartu su varške, cukrumi ir žiupsneliu druskos išplakite ir supilkite ant jau paruošto pagrindo. Nulupkite ir griežinėliais supjaustykite obuolius. Sumaišykite juos su cukrumi, trupučiu cinamono ir dėkite ant varškės kremo. Pyrago viršuje dedama trupininė tešla. Šaltą sviestą supjaustykite mažais gabalėliais, užpilkite miltus ir cukrų. Minkykite rankomis, kol liks tik tešlos trupiniai. Šį viršutinį sluoksnį galite gaminti pagal bet kurį patinkantį trupininės tešlos receptą. Viską kepkite apie 1 val. 180 °C orkaitėje. Galite papuošti šilauogėmis arba mėlynėmis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...