- Marijana Jasaitienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
"Kai pagrindinis valgymas – vakare, o per dieną neturėjome nė kąsnio burnoje, prie Kūčių stalo pulsime su žvėrišku apetitu. Kad taip neatsitiktų, reikia pavalgyti pusryčius, per dieną gerti daugiau vandens, pavakariams sukrimsti obuolį", – pataria G.Jasmontienė.
Valgyti Kūčias kuo anksčiau, kad dar liktų laiko prieš miegą išeiti pasivaikščioti ir pasigrožėti žvaigždėtu dangumi – pats geriausias variantas.
Nenuvertinkime vištienos
O ką valgyti kitą dieną?
Gydytoja K.Jasmontienė sakė orkaitėje kepsianti vištą, nes jos mėsa yra vienas geriausių visaverčių baltymų šaltinių, o lyginant su populiariąja kiauliena, vištienoje yra net iki 40 proc. mažiau riebalų. Ši mėsa, pasirodo, turi ir geležies ir kitų organizmui reikalingų vitaminų bei mineralinių medžiagų. Išties, juk kažkada būtent vištiena, jos sultiniais buvo maitinami ligoniai, kad sustiprėtų po sunkios ligos ar operacijos. Tačiau šiandien šiai mėsai, juolab iš paukštynuose užaugintų vištų, turime ir priekaištų.
"Paukštienos kokybė pirmiausia priklauso nuo paukščių auginimo sąlygų. Mėsos pramonėje keliami itin aukšti standartai paukščių auginimui, antibiotikus draudžiama naudoti paukščių ligų profilaktikai", – gydytoja K.Jasmontienė žino, kodėl nepasitikime šia mėsa.
Specialistė pataria vištieną valgyti virtą, troškintą garuose ar keptą orkaitėje, nenaudojant riebalų jai ruošti.
"Vištieną valgykite be odelės – taip sumažinamas cholesterolio kiekis", – dar vieną patarimą pateikia gydytoja.
Ir tai dar ne viskas: prie paukštienos – jokių mišrainių su majonezais, riebaluose keptų bulvių!
Taigi, lieka palinkėti skanių, bet sveikų Kūčių ir Kalėdų valgių.
Gydytojos dietologės K.Jasmontienės receptas
Tai tradicinis gydytojos patiekalas Kūčių vakarienei. Jis skanu ir karštas, ir šaltas.
Reikia:
200 g avinžirnių,
pusės raudonos ir žalios paprikos,
1 mėlyno svogūno,
2 skiltelės česnako,
pusės baklažano,
1 pomidoro,
pusės citrinos sulčių,
1 džiovintos aitriosios paprikos,
aliejaus (tinkamo kepti – skanu ir lydytas sviestas), druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
saujos šviežių petražolių, žiupsnelio raudonėlių.
Pirmiausia reikia išvirti avinžirnius. Juos geriausia užpilti vandeniu ir laikyti per naktį. Virti su žiupsneliu druskos ne mažiau kaip valandą.
Apkepinti smulkiai supjaustytą svogūną. Kai jis suminkštėja, sudėti smulkiais gabaliukais supjaustytą papriką, baklažaną, sutrupinti aitriąją papriką. Kepti visą laiką maišant.
Kai daržovės gražiai apkeps, sudėti nuluptą ir kubeliais supjaustytą pomidorą, sutraiškytą česnaką. Viską maišant kepti dar kelias minutes, tada suberti išvirtus avinžirnius, įdėti šviežiai maltų pipirų. Troškinti, kol avinžirniai sušils.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...