- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
Helovino šventė visais laikais būdavo neatsiejama nuo moliūgų, tad artėjant šiurpiausiai metų nakčiai, virtuvės šefas Gian Luca Demarco TV3 laidos „La maistas“ žiūrovus nustebins dar neragautais patiekalais būtent iš jų. O vienas jo receptas sudomins tuos, kurie negali atsispirti burnoje tirpstantiems keksiukams.
Kaip laidoje pasakos Gian Luca, šįkart jis keliaus link Nemuno kelio, kurį lygins su lietuvišku Provansu.
Čia, išėjusi į pensiją, mokslų daktarė Adelė ir jos vyras Vytautas, susigalvojo sau neįprastą veiklą – vieni pirmųjų Lietuvoje ėmė auginti nykštukinius jautukus, skambiu pavadinimu deksteriai. O norėdami palepinti galvijus, Adelė ir Vytautas vieną tuščią lauką užsėjo mėgiamiausiu jų dalyku – moliūgais.
„Visi pensininkai skundžiasi, kad gyventi yra labai nuobodu, tad aš nusprendžiau, jog gyvenimą reikia žaisti. O su kuo daugiau pažaisi, jei ne spalvomis?“ – apie savo ūkio idėją pasakos moteris.
Visgi pora nesitikėjo, kad moliūgų užaugs taip gausiai, kad netgi teks imtis už galvų. „Švelniai tariant, jų užaugo gal 50 kartų daugiau, negu tiems galvijams reikia“, – kaip deksterių ūkis virto moliūgų ūkiu, pasakos Adelė.
Savo ūkyje pora augina skirtingus moliūgus, o jų rūšis grupuoja pagal savitą sistemą – skiria į moliūgus, kurių sėklos turi lukštą, ir tuos, kurių sėklos yra belukštės. Adelė pasakos, kad skirtingiems patiekalams reikalingi vis kitos rūšies moliūgai, o kaip pasirinkti teisingai, sužinosite jau šio sekmadienio laidoje.
Kitaip nei įprasta „La maistas“ laidoje, virtuvės šefo rolę pirmiausiai perims pati Adelė. Ūkininkė parodys, kaip išsikepti tobulus moliūgų blynus be miltų ir kiaušinių. Viskas, ko prireiks tokiems sveikuoliškiems blynams, yra moliūgas, druska ir šiek tiek krakmolo. O taip pat Gian Lucą ji pavaišins neįprasta arbata iš moliūgų žievelių.
Grįžęs į Vilnių ir pats Gian Luca imsis ruošti moliūgus. Pirmiausiai laidos žiūrovus virtuvės šefas nustebins ypatingo skonio ir idealiai Helovino šventei tinkančiais, burnoje tirpstančiais keksiukais iš moliūgų. Pasirodo, kad net ir iš moliūgo galima pagaminti pačius saldžiausius keksiukus! Tam prireiks paprasto sviestinio moliūgo, kuris turi labai daug masės, o kartu – ir labai mažai sėklų.
„Įprastai prieskoniai ar druska moliūgą padeda paminkštinti, tačiau kadangi mes ruošime saldžius keksiukus, viso to naudoti negalime. Norint moliūgą suminkštinti, mūsų atveju reikės naudoti foliją – ja apvynioję moliūgų gabalėlius, įdėsime juos į orkaitę 20 minučių 220 laipsnių temperatūroje“, – gudrybę atskleis virtuvės šefas.
Taip pat Gian Lucos keksiukams reikės sviesto, rudojo cukraus, vieno kiaušinio, medaus, miltų, vieno šaukštelio valgomosios sodos, cinamono ir kiek įtarkuoto muskato riešuto.
Kaip paruošti idealaus skonio, Helovino šventei puikiai tinkančius keksiukus? Kokius kitus netikėtus skonius Gian Luca sujungs ruošdamas antrąjį savo moliūgų patiekalą?
Kulinarinės Gian Luccos kelionės – laidoje „La maistas“, sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nemirštanti klasika: trys patiekalai iš šviežių bulvių pusryčiams, pietums ir vakarienei
Nesvarbu, kaitina karštis ar pila lietus – patiekalai iš bulvių yra neatsiejami nuo lietuvių stalo. Paprastai bulves lietuviai valgo pietums ar vakarienei, tačiau, pavyzdžiui, Ispanijoje šios daržovės mėgstamos net ir pusryči...
-
Šeši patarimai, kaip pasigaminti burnoje tirpstantį mėsainį
Tobulai iškeptam mėsainiui atsispirti gali nedaugelis. Tam, kad mėsainis tiesiog tirptų burnoje, svarbu ne tik kokybiški ingredientai, bet ir keli triukai, kuriais šiam, iš pažiūros paprastam patiekalui, suteiksite naujų spalv...
-
Kai maisto gamyba teikia malonumą tiek sau, tiek kitiems1
Šefas Edvinas Černiauskas jau šešerius metus tiek sau, tiek kitiems gamina augalinį maistą ir moko to visus norinčius, dalijasi savo žiniomis mokymuose ir feisbuko paskyroje „Saldi druska“. Vyro teigimu, įvairiausių rece...
-
Grilis – ne tik mėsai: kaip teisingai skrudinti daržoves, vaisius, tofu ir augalinius paplotėlius?1
Lietuvių skonio receptoriams puikiai pažįstama visa gausybė ant grilio ruoštų mėsos patiekalų, tačiau populiarėjant augalinei mitybai, sparčiu tempu kinta ir tėvynainių požiūris į grilio valgių asortimentą. Nenustebkite iš jų l...
-
Ką skanaus iškepti vaikams?
Tinklaraščio „Svečiuose pas Godą“ autorės Gerdos Morozovienės šeimoje kepimas ant kepsninės – mėgstama veikla, į kurią noriai įsitraukia visi nariai. Tačiau vaikus norisi nustebinti ne tik gardžiais, bet ir sveikatai...
-
Vitaminų šaltinis – agrastai: naudokite juos ne tik uogienėms1
Šviežio derliaus agrastai – jau pasirodė parduotuvių lentynose. Šios gėrybės – nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu kiek primirštos. O veltui. Šios sodo gėrybės ne tik skanios, bet ir ypatingai v...
-
Joninių vaišės – proga pasireikšti fantazijai1
Joninės neatskiriamos nuo būrio draugų, smagaus laiko gamtoje ir, žinoma, skanaus maisto, dažniausiai ruošiamo virš laužo žarijų ar grilyje. Dalijamės patarimais, kaip ir ką pasigaminti gamtoje, kad maistas būtų gardus, o patenkinti l...
-
Valgykite žalią, kepkite ar troškinkite – tik prisiminkite vieną taisyklę apie jautieną5
Pasaulyje yra ne viena šalis, kuri didžiuojasi savo jautienos ir iš jos pagamintų patiekalų kokybe. Pavyzdžiui, Teksaso valstijoje esantis Herefordo miestas net vadinamas pasaulio jautienos sostine ir juokaujama, kad čia gyvena daugiau jau...
-
Penki itališki receptai, kurie įkvėps dažniau ir įvairiau virtuvėje naudoti citrinas1
Citrinmedžiai klesti šiltame, sausame Viduržemio jūros klimate, todėl citrinos šių regionų kulinarijoje užima ypatingą vietą. Didele meile citrinoms pasižymi italai – jas galima atrasti pačiuose netikėčiausiuose maisto ir gėri...
-
Vasaros karalienė – braškė: nekaloringa ir gaivi2
Žinoma, visų pirma skubėsime braškių atsivalgyti – kai tik į valias bus savų, lietuviškų. Paskui jau suksime galvą, ką skanaus iš jų pagaminti, kokių atsargų paruošti žiemai. Braškių mėnuo ne tik ragina i...