- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
-
Burnoje tirpstantys G. L. Demarco keksiukai tiks Helovinui: nustebins vienas ingredientas
Helovino šventė visais laikais būdavo neatsiejama nuo moliūgų, tad artėjant šiurpiausiai metų nakčiai, virtuvės šefas Gian Luca Demarco TV3 laidos „La maistas“ žiūrovus nustebins dar neragautais patiekalais būtent iš jų. O vienas jo receptas sudomins tuos, kurie negali atsispirti burnoje tirpstantiems keksiukams.
Kaip laidoje pasakos Gian Luca, šįkart jis keliaus link Nemuno kelio, kurį lygins su lietuvišku Provansu.
Čia, išėjusi į pensiją, mokslų daktarė Adelė ir jos vyras Vytautas, susigalvojo sau neįprastą veiklą – vieni pirmųjų Lietuvoje ėmė auginti nykštukinius jautukus, skambiu pavadinimu deksteriai. O norėdami palepinti galvijus, Adelė ir Vytautas vieną tuščią lauką užsėjo mėgiamiausiu jų dalyku – moliūgais.
„Visi pensininkai skundžiasi, kad gyventi yra labai nuobodu, tad aš nusprendžiau, jog gyvenimą reikia žaisti. O su kuo daugiau pažaisi, jei ne spalvomis?“ – apie savo ūkio idėją pasakos moteris.
Visgi pora nesitikėjo, kad moliūgų užaugs taip gausiai, kad netgi teks imtis už galvų. „Švelniai tariant, jų užaugo gal 50 kartų daugiau, negu tiems galvijams reikia“, – kaip deksterių ūkis virto moliūgų ūkiu, pasakos Adelė.
Savo ūkyje pora augina skirtingus moliūgus, o jų rūšis grupuoja pagal savitą sistemą – skiria į moliūgus, kurių sėklos turi lukštą, ir tuos, kurių sėklos yra belukštės. Adelė pasakos, kad skirtingiems patiekalams reikalingi vis kitos rūšies moliūgai, o kaip pasirinkti teisingai, sužinosite jau šio sekmadienio laidoje.
Kitaip nei įprasta „La maistas“ laidoje, virtuvės šefo rolę pirmiausiai perims pati Adelė. Ūkininkė parodys, kaip išsikepti tobulus moliūgų blynus be miltų ir kiaušinių. Viskas, ko prireiks tokiems sveikuoliškiems blynams, yra moliūgas, druska ir šiek tiek krakmolo. O taip pat Gian Lucą ji pavaišins neįprasta arbata iš moliūgų žievelių.
Grįžęs į Vilnių ir pats Gian Luca imsis ruošti moliūgus. Pirmiausiai laidos žiūrovus virtuvės šefas nustebins ypatingo skonio ir idealiai Helovino šventei tinkančiais, burnoje tirpstančiais keksiukais iš moliūgų. Pasirodo, kad net ir iš moliūgo galima pagaminti pačius saldžiausius keksiukus! Tam prireiks paprasto sviestinio moliūgo, kuris turi labai daug masės, o kartu – ir labai mažai sėklų.
„Įprastai prieskoniai ar druska moliūgą padeda paminkštinti, tačiau kadangi mes ruošime saldžius keksiukus, viso to naudoti negalime. Norint moliūgą suminkštinti, mūsų atveju reikės naudoti foliją – ja apvynioję moliūgų gabalėlius, įdėsime juos į orkaitę 20 minučių 220 laipsnių temperatūroje“, – gudrybę atskleis virtuvės šefas.
Taip pat Gian Lucos keksiukams reikės sviesto, rudojo cukraus, vieno kiaušinio, medaus, miltų, vieno šaukštelio valgomosios sodos, cinamono ir kiek įtarkuoto muskato riešuto.
Kaip paruošti idealaus skonio, Helovino šventei puikiai tinkančius keksiukus? Kokius kitus netikėtus skonius Gian Luca sujungs ruošdamas antrąjį savo moliūgų patiekalą?
Kulinarinės Gian Luccos kelionės – laidoje „La maistas“, sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...