Rytų kultūros pomidoro giminaičiu vadinamą baklažaną nuo seniausių laikų laikė daržovių karaliumi, tik europiečiai šios keistos formos tamsiai violetinės spalvos daržovės ilgokai privengė.
Įdomu, kad iš Indijos kilę baklažanai, dar prieš 2500 metų atkeliavę į Kiniją, auginti Pietų Amerikos indėnų, Europą pasiekė tik viduramžiais, bet čia buvo auginami tik kaip dekoratyvinis augalas. Dėl formos jis pavadintas kiaušinio augalu (angl. – egg plant).
Tikėta, jog paragavus baklažano vaisių pasimaišo protas – jie net vadinti beprotybės obuoliais. Šiandien šie „obuoliai“ ypač populiarūs Prancūzijoje, Bulgarijoje, Viduržemio jūros bei Kaukazo šalių virtuvėse ir suka galvas viso pasaulio gurmanams.
Vitaminų gausa baklažanai pasigirti negali, bet daugiau nei 90 proc. šios daržovės sudaro vanduo, ląsteliena, cukrus, įvairios druskos, yra askorbino rūgšties, karotino ir B grupės vitaminų, o pagrindinis baklažano pranašumas – gebėjimas iš organizmo pašalinti blogąjį cholesterolį. Dėl mažo kaloringumo baklažanus į savo valgiaraštį drąsiai įtraukia lieknėjantys bei metantys rūkyti – baklažanuose yra nemažai nikotino rūgšties, gelbstinčios pereinamuoju laiku.
Karamelizuoti baklažanai
Reikės
1 baklažano;
35 g cukraus;
60 g apelsinų sulčių;
vanilės lazdelės;
šaukšto medaus.
Baklažaną supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais. Keptuvėje užvirkite apelsinų sultis, dėkite vanilės lazdelę, suberkite cukrų ir įmaišykite medų. Į gautą sirupą dėkite baklažano griežinėlius ir pavirkite 3–5 minutes. Griežinėlius nudžiovinkite, išdėliokite lėkštėje ir pašlakstykite sirupu. Patiekite kaip užkandį kartu su ožkų sūriu arba kaip garnyrą.
Suktinukai su graikiniais riešutais
Reikės
3 nedidelių baklažanų;
200 g graikinių riešutų;
ryšelio žalumynų (bazilikų, petražolių, salierų, kalendrų ar kt.);
1 svogūno;
2–3 česnako skiltelių;
1 a. š. chmeli-suneli prieskonių ar šafrano;
1–2 a. š. adžikos;
aliejaus;
vandens;
acto arba granatų sulčių;
druskos,
maltos paprikos.
Neluptus baklažanus supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis, dėkite į pasūdytą vandenį ir palaikykite 15–20 minučių, kad dingtų kartumas. Apkepkite iš abiejų pusių aliejuje. Paruoškite įdarą: iki vientisos masės sumalkite graikinius riešutus, svogūną, česnaką, žalumynus, dėkite prieskonių, pasūdykite. Į masę įpilkite truputį acto arba granatų sulčių ir vandens, kad masė būtų ne tokia tiršta. Baklažano juosteles aptepkite mase, sukdami formuokite rožės žiedą ar tiesiog suvyniokite į ritinėlį. Papuoškite žalumynais ir palikite 3–4 valandoms šaldytuve.
Saldžiarūgštis troškinys
Reikės
1 baklažano;
2 kiaušinių baltymų;
4 v. š. kukurūzų krakmolo;
sezamų aliejaus;
svogūnų laiškų, kalendrų, sezamų sėklų;
1 morkos;
1 skiltelės česnako;
žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių;
kelių pievagrybių;
0,5 raudonojo svogūno;
2 v. š. klasikinio sojų padažo;
1 v. š. cukraus;
1 a. š. ryžių acto.
Baklažaną supjaustykite nedideliais kubeliais. Išplakite kiaušinių baltymus ir įmaišykite kukurūzų krakmolą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Baklažano gabaliukus apvoliokite kiaušinių ir kukurūzų krakmolo masėje ir dėkite į aliejų. Tolygiai apkepkite. Gabaliukus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
Gaminkite padažą: keptuvėje įkaitinkite sezamų aliejų ir jame trumpai pakepinkite susmulkintas morkas ir svogūną. Dėkite sutraiškytą česnako skiltelę, supjaustytus pievagrybius, berkite aitriąją papriką, pakepkite apie minutę. Berkite cukrų, pilkite ryžių acto, sojų padažo ir gerai išmaišykite. Sudėkite baklažanų gabalėlius ir keletą minučių pakepkite. Prieš patiekdami apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais, kalendromis ar sezamų sėklomis. Troškinį galima patiekti su sojų varškės sūriu.
Baklažanų užtepėlė
Reikės
2 baklažanų;
1 česnako galvutės ir 1 česnako skiltelės;
0,5 citrinos sulčių;
50–70 ml sezamų aliejaus;
1 a. š. malto kumino;
2 a. š. saldžiosios paprikos miltelių;
žiupsnelio petražolių;
1 a. š. druskos.
Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių temperatūros. Baklažanus perpjaukite pusiau išilgai, apšlakstykite sezamų aliejumi ir suvyniokite į foliją. Nupjaukite neluptos česnako galvutės viršūnėlę ir taip pat suvyniokite į foliją. Viską kepkite apie 45–60 minučių. Atvėsinkite. Baklažanų minkštimą išskobkite ir nuspauskite vandens perteklių. Išlukštenkite česnako skilteles. Baklažanų minkštimą, kepto česnako skilteles, šviežią česnako skiltelę, citrinos sultis, kuminą, 1 paprikos miltelius ir druską sutrinkite iki vientisos masės. Ją pagardinkite sezamų aliejumi, apibarstykite petražolėmis ir patiekite su plokščios duonos paplotėliais.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected]
Naujausi komentarai