„Net Nanny“ saugos vaikus internete

Lietuvoje pristatyta viena populiariausių vaikų apsaugos nuo interneto grėsmių programinių įrangų „Net Nanny“.

Ją pradeda platinti pažangius programinės įrangos sprendimus Baltijos šalių rinkoms pristatanti bendrovė „NOD Baltic“, rašo technologijos.lt.

„Be priežiūros paliktiems vaikams internete tampa prieinama smurtinio, seksualinio pobūdžio informacija, jie neretai tampa piktų kėslų turinčių suaugusiųjų taikiniu. Vaikai internetu pradeda naudotis vis jaunesnio amžiaus, todėl jiems būtina tėvų priežiūra ir pagalba siekiant išvengti pavojų virtualioje erdvėje. „Vaikų kontrolė“ leidžia tėvams kontroliuoti jų atžalas pasiekiančios informacijos turinį, matyti kokiose svetainėse jie lankosi, su kuo bendrauja“, - sako „NOD Baltic“ pardavimų vadovė Jolanta Leškytė. Anot jos, vaikų apsaugos priemonių poreikį mūsų šalyje skatina ir daugėjantis pranešimų apie nusikaltimus prieš vaikus skaičius. Skaudūs pavyzdžiai priverčia visuomenę ir atsakingas institucijas atkreipti dėmesį, teikti prioritetą mažųjų šalies gyventojų apsaugai.

Tėvų kontrolės sprendimas (angl. Parental Control) padeda kontroliuoti vaikams prieinamos informacijos turinį, stebėti kokios informacijos jie ieško, ką veikia socialiniuose tinkluose. „Net Nanny“ suteikia galimybę tėvams blokuoti ne tik pornografijos, bet ir neapykantos kurstymo, azartinių ar kitų interneto žaidimų interneto portalus. Sistema neleidžia vaikams prieiti prie blokuojamų internetinių kanalų, jų vaizdų ir per paieškos sistemas, tokias kaip „Google“, „Yahoo“ ir kitas.

„Net Nanny“ yra pirmoji programa, leidžianti nustatyti metų cenzą kompiuteriniams žaidimams, taip apribojant priėjimą prie žaidimų svetainių pasižyminčių smurtiniais ar kitais vaikams netinkamais vaizdais. Tėvams leidžiama riboti ne tik prieinamą interneto turinį, bet ir naudojimo laiką, o išvykus iš namų gauti pranešimus tiesiai į elektorinį paštą apie jų atžalų šiuo metu lankomus galimai pavojingus portalus.

Anot J. Leškytės suaugusieji, deja, dažnai nežino ką jų vaikai veikia prie kompiuterio palikti vieni. Tyrimų duomenimis daugiau nei 50 proc. vaikų Lietuvoje naršo internete be tėvų priežiūros. „Vaikai yra labai pažeidžiama visuomenės grupė, juos galima daug lengviau apgauti, išvilioti svarbią asmeninę informaciją. Benaršydami internete jie gali parsiųsti ir kenkėjiškų programų, užklysti į nederamo turinio svetaines. Norėdami išvengti nelaimių tėvai turėtų paaiškinti savo atžaloms apie galimus pavojus. Būtina pasirūpinti ir techninėmis vaikų apsaugos programomis“, - sako saugumo ekspertė J. Leškytė.

„Net Nanny“ tėvų kontrolės programa pasižymi paprastu valdymu, ji suderinama su „Windows“ ir „Mac“ operacinėmis sistemomis. Šios programos versijos pritaikytos namų aplinkai, mokykloms, valstybinėms įstaigoms ir kitoms institucijoms, kur yra interneto prieiga. Vienas įtakingiausių kompiuterijos žurnalų pasaulyje „PC Magazine“ „Net Nanny“ išrinko geriausia 2009 metų vaikų apsaugos programa. TopTenReviews.com duomenimis ši programa 5 metus iš eilės neužleidžia pirmos vietos tarp 12 panašių „tėvų kontrolės“ programų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių