NASA marsaeigis „Perseverance“ nuo Marso paviršiaus paėmė pirmąjį uolienų mėginį

NASA patvirtino, kad jos marsaeigis „Perseverance“ nuo Marso paviršiaus sėkmingai paėmė pirmąjį uolienų mėginį.

„Aš jį turiu!“ – ankstų pirmadienį vietos laiku tviteryje parašė JAV kosmoso agentūra, kartu prisegdama nuotrauką, kurioje matyti mėgintuvėlio viduje esantis uolienos gabalėlis.

NASA praėjusią savaitę teigė mananti, kad užbaigė šią operaciją, tačiau marsaeigiui padarius tik prastai apšviestas nuotraukas, misiją vykdanti komanda nebuvo tikra, ar mėginys išliko jam skirtame mėgintuvėlyje.

Komandai teko daryti naujas nuotraukas esant geresniam apšvietimui, tačiau nuotraukų atsiuntimas įprastai užtrunka kelias dienas.

„Geriau apšvietus mėgintuvėlį matyti, kad mano paimtas mėginys vis dar yra ten“, – kitame tviterio įraše parašė NASA, pridurdama, kad kitas žingsnis bus užsandarinti mėgintuvėlį ir jį laikyti.

Uolienų mėginio paėmimo operacijos taikinys buvo portfelio dydžio akmuo, pavadintas „Rochette“. „Perseverance“ naudoja grąžtą su tuščiaviduriu antgaliu, kad galėtų paimti mėginius.

„Perseverance“ ant Marso paviršiaus nusileido vasario pabaigoje itin rizikingo manevro metu. Marsaeigio kūrimas ir statyba atsiėjo apie 2,5 mlrd. dolerių ir truko aštuonerius metus.

Misijos tikslas – Raudonojoje planetoje ieškoti praeities gyvybės pėdsakų ir tirti planetos geologiją bei klimatą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių