Mianmare įspūdingai sutiktas saulės energija varomas lėktuvas

  • Teksto dydis:

Saulės energija varomas lėktuvas „Solar Impulse 2“ (Si2) ketvirtadienį nusileido Mianmaro antrajame didžiausiame mieste Mandalėjuje, kur buvo sutiktas šokėjų pasirodymu, baigęs ketvirtąjį etapą istorinėje kelionėje aplink Žemės rutulį, per kurią nebus sunaudota nė lašo degalų.

Vienvietis lėktuvas nutūpė 19 val. 51 min. vietos (15 val. Lietuvos) laiku, dėl stipraus palankaus vėjo atskridęs keliomis valandomis anksčiau negu planuota, po 13 val. trukusios kelionės iš Indijos šventojo miesto Varanasio.

Nuotraukose matėsi du vyrai, užsidėję ryškiaspalvį dramblio kostiumą, taip pat daugybė tradicinius drabučius vilkinčių vietos šokėjų.

Lakūnas Bertrand'as Piccard'as (Bertranas Pikaras) pilotavo lėktuvą ketvirtajame iš 12 etapų, perėmęs vairalazdę iš kolegos šveicaro aviatoriaus Andre Borschbergo (Andrė Boršbergo), kuris atskraidino Si2 į Varanasį iš Indijos vakarinio Ahmedabado miesto.

„Akimirka, kurią prisiminsiu: nusileidimas #Mianmare“, – B.Piccardas parašė „Twitter“ tuojau po to, kai lėktuvas nutūpė.

„Buvo nuostabu, kad nusileidus #Mandalay su manimi buvo mano žmona Michele (Mišel) ir dukra Estelle (Estel)“, – jis pridūrė vėlesnėje žinutėje.

Šis šveicarų nuotykių ieškotojas anksčiau lankėsi Mianmare 1998 metais, mėgindamas apskristi pasaulį karšto oro balionu „Breitling Orbiter 2“.

Tuo metu Mianmarą dar valdė brutali ir nuo pasaulio užsisklendusi karinė chunta.

Tačiau 2011 metais tiesioginis kariškių valdymas buvo pakeistas pusiau civiline vyriausybe, o nuo to laiko Mianmare buvo įvykdyta virtinė reformų, paskatinusių užsienio investicijų antplūdį.

Šios neturtingos Pietryčių Azijos šalies infrastruktūra tebėra menkai išvystyta, o „Solar Impulse“ komandai teko pastatyti Mandalėjaus oro uoste didžiulį kilnojamąjį pripučiamą angarą, kuriame lėktuvas bus laikomas per šį sustojimą.

Tas angaras per Si2 kelionę aplink pasaulį buvo panaudotas pirmąkart.

„Solar Impulse“ komanda sakė, kad lėktuvas liks Mianmare bent dvi dienas, o vėliau išskris į Kinijos miestą Čongčingą, jeigu orai bus palankūs.

Skrydis iš Varanasio turėjo trukti apie 20 valandų, bet dėl stipraus galinio vėjo saulės energijos varomas lėktuvas išvystė rekordinį greitį.

„Šis skrydis, vertinant pagal greitį, buvo rekordinis – greitis siekė 117 mazgų (217 km per valandą), pučiant galiniam vėjui“, – sakoma pranešime, kurį komanda paskelbė portale „YouTube“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių