Marsaeigis palieka Raudonojoje planetoje „Kinijos pėdsaką“

Raudonąją planetą tyrinėjantis Kinijos marsaeigis „Zhurong“ su išskleistais Saulės baterijų „sparnais“ ir dviem į priekį žiūrinčiomis kamerų „akimis“ šalies kosmoso agentūros penktadienį paskelbtose nuotraukose atrodo labai panašus į paukštį.

„Zhurong“ Marse nusileido gegužės mėnesį. Kinija tapo pirmąja valstybe, nusiuntusia zondą į Marso orbitą ir nutupdžiusia marsaeigį jau per savo pirmąją misiją šioje planetoje. Tai svarbus įvykis Kinijai siekiant kosmoso supergalybės statuso.

Kinų ugnies dievybės vardu pavadintas „Zhurong“ išriedėjęs iš nusileidimo platformos su didele Kinijos vėliava tyrinėja didžiulės Utopijos lavos lygumos šiauriniame pusrutulyje topografiją.

Kinijos nacionalinės kosmoso administracijos paskelbtose nuotraukose matyti ant raudono Marso grunto paliktos „Zhurong“ vėžės. Agentūra jas pavadino „Kinijos pėdsaku“.

Šešių ratų, Saulės energija varomas 240 kg sveriantis marsaeigis tris mėnesius turi fotografuoti, rinkti geografinius duomenis ir grunto pavyzdžius.

Kinijos kosmoso agentūra penktadienį paskelbė, kad Marso misijos „inžineriniai uždaviniai sklandžiai įvykdyti pagal planą“ ir kad įranga šiuo metu yra „geros būklės“.

Kinija jau yra pasiuntusi į kosmosą astronautų, tyrimo zondų ir mėnuleigių, o marsaeigio nusileidimas laikomas vienu prestižiškiausių pasiekimų varžantis dėl dominavimo kosmose.

Marsą taip pat yra pasiekusios tik JAV ir Rusija, o planetos paviršiumi važinėjusių ar važinėjančių marsaeigių dar turi tik amerikiečiai.

Praeityje buvo keli nesėkmingi JAV, Rusijos ir Europos bandymai nutupdyti Raudonojoje planetoje marsaeigių. Praėjusį kartą taip nutiko 2016 metais, kai sudužo bendras rusų ir europiečių aparatas „Schiaparelli“.

Vėliausia sėkmė buvo pasiekta vasarį, kai JAV kosmoso agentūra NASA nutupdė marsaeigį „Perseverance“, nuo tada tyrinėjantį Raudonąją planetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių