Erdvėlaivio „Starship“ prototipas sprogo išbandant variklį

JAV bendrovės „SpaceX“ kuriamo erdvėlaivio „Starship“, skirto tolimiesiems kosminiams skrydžiams, prototipas sprogo penktadienį išbandant variklį Boka Čikos kosmodrome, pranešė tinklalapis „Spaceflight Now“.

„Starship“ prototipas sprogo pietų Teksase per bandymą paleidus jo variklį „Raptor“, – sakoma pranešime.

Kaip pranešama, sprogimas driokstelėjo 13 val. 49 min. vietos (21 val. 49 min. Lietuvos) laiku, praėjus apie dviem minutėms po variklio paleidimo.

„Spaceflight Now“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip bandymo vietoje pliūpteli didžiulis liepsnos kamuolys ir į šalis pažyra nuolaužos.

Apie šio bandymo metu nukentėjusius žmones pranešimų nebuvo.

Naujausias antžeminis bandymas žymėjo jau ketvirtą „Starship“ nesėkmę per pastaruosius šešis mėnesius.

„SpaceX“ naujojo erdvėlaivio pirmasis visavertis prototipas „Starship Mk1“ pernai lapkritį sprogo Boka Čikoje, išbandant degalų bakų visišką pripildymą kriogeninio skysčio.

Milijardieriaus Elono Musko (Ilono Masko) valdomo „SpaceX“ kuriamas naujos kartos erdvėlaivis „Starship“ daug didesnis už ankstesnius šios bendrovės kosminius aparatus ir turėtų būti iškeltas į kosmosą sunkiosios nešančiosios raketos „Super Heavy“.

E. Muskas daugkartinio naudojimo sunkiosios raketos „Starship“ projektą pirmąkart pristatė 2017 metais. Raketą sudaro daugkartinio naudojimo pirmoji pakopa ir daugkartinio naudojimo antroji pakopa su integruotu erdvėlaiviu. Antroji pakopa gali būti naudojamas kaip pilotuojamas erdvėlaivis, kapsulė kroviniams arba degalams gabenti arba kaip palydovų iškėlimo platforma.

Numatoma, kad „Starship“ į žemąją orbitą aplink Žemę galės iškelti iki 150 tonų krovinių. Šių raketų komercinius skrydžius planuota pradėti jau 2022 metais.

Be to, tikimasi, kad šie erdvėlaiviai galės būti naudojami planuojamiems žmonių skrydžiams į Marsą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gal tegul ir toliau perka senas sovietines raketas ? Tos bent nesprogsta...

Čiubaka

Čiubaka portretas
Rengiantis pilotuojamam JAV skrydžiui į kosmosą artėja „SpaceX“ triumfo valanda 2020-05-27 10:51:00 Rūta Androšiūnaitė, BNS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių