Paukščius vilioja garsiakalbiais

Ventės rage – neįprastas reginys. Ornitologai prie didžiosios paukščių gaudyklės pasistatė garsiakalbius, iš kurių paukščiai viliojami specialiomis giesmėmis.

Šių giesmių garsai per lapkritį priviliojo neįtikėtiną daugybę čimčiakų. Vien per spalio pabaigą ir lapkričio pradžią Ventėje sužieduota tiek šių paukščių, kiek iš viso Ventės ornitologai yra sužiedavę per 88 metus nuo stoties atidarymo pradžios.

"Iki šios dienos pagauta 5,5 tūkst. čimčiakų. O per lapkritį sužieduota 6,5 tūkst. paukščių. Tiek lapkritį dar nesame žiedavę", – tikino Ventės rago ornitologijos stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Šių metų rudeninė paukščių migracija ypač intensyvi. Tiesa, ornitologai nedrįsta prognozuoti, ar paukščiai iš tundros į pietus traukia dėl artėjančių arktinių šalčių. Tikėtina ir tai, kad šiemet jų populiacijai buvo sėkmingas sezonas.

"Čimčiakai minta augalų sėklomis. Du pagavome su Norvegijos ornitologiniais žiedais, du – su lietuviškais ir vieną su suomišku žiedu. Lietuvoje jie buvo žieduoti Neringoje", – pasakojo V.Jusys.

Vis dėlto didžiausia gudrybe, pritraukiančia čimčiakų būrius, vertėtų įvardyti ornitologų pastatytus garsiakalbius prie gaudyklės.

"Viliojame juos giesmėmis. Taip, mes – paukščių apgavikai. Visą dieną čimčiakų giesmės liejasi ir taip atvilioja juos į tinklus", – juokėsi V.Jusys.

Šiemet Ventėje sužieduota 92 tūkst. paukščių.

"Kol kas tai – ketvirta vieta pagal sezono rodiklius nuo 1929-ųjų. Bet jei ir toliau taip bus, pasieksime trečią vietą. Didžiąją rodyklę laikysime iki gruodžio 1-osios", – tikino V.Jusys.

Spalio pabaigoje Ventės rage buvo sužieduotas pirmasis šiais metais poliarinis čimčiakas.


Šiame straipsnyje: Ventės ragaspaukščiaistirna

NAUJAUSI KOMENTARAI

K.

K. portretas
Duokite ir mums paklausyti mažųjų čimčiakų giesmių. Gal ir mes - čimčiakai:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių