Stumbryne nugaišo stumbriukas: aiškinamasi, ar jis – nušautos stumbrės jauniklis

Pašilių stumbryne nugaišo be motinos likęs stumbriukas. Aiškinamasi, ar tai – Utenos rajono savivaldybės tarybos nario „valstiečio“ Jono Slapšinsko nušautos stumbrės jauniklis, penktadienį pranešė Valstybinių miškų urėdija.

„Kadangi stumbrai savo jauniklius akylai saugo net iki dviejų metų, vos dviejų mėnesiui stumbriukui, likusiam vienam be mamos, adaptuotis ir išgyventi labai sudėtinga“, – pranešime teigė Panevėžio regioninio padalinio vadovas Giedrius Bronušas.

Pasak jo, stumbriukas jau kurį laiką jautėsi prastai, vengė maisto, atrodė vangus.

„Dar svarstėme galimybę perkelti jį į aptvarą su kitais stumbrais ir stebėti, ar jo savijauta, atsidūrus šalia kitų stumbrų, pagerės. Visgi nusprendėme, jog yra pernelyg didelė rizika, kad suaugę stumbrai nepriims į bandą svetimo jauniklio. Taigi, situacija buvo tikrai sudėtinga“, – sakė miškininkas.

Sausio pabaigoje urėdija pranešė, kad pasimetęs ir vienišas jauniklis atklydo į vieną iš Panevėžio rajone Iciūnų kaime esančių vienkiemių. Pamatęs stumbriuką, vietos gyventojas apie tai informavo Panevėžio urėdijos atstovus, kurie jauniklį pristatė į stumbryną.

Apie tai, kad stumbriukas nugaišo, urėdija informavo Aplinkos apsaugos departamentą, Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą ir stumbriuką prižiūrėjusį veterinarą.

Aplinkos apsaugos departamentas penktadienį BNS tvirtino, kad aplinkosaugininkai, gavę informaciją apie nugaišusį stumbriuką, nedelsiant išvyko į Pašilių stumbryną užfiksuoti situacijos.

Aplinkosaugininkai taip pat teigia, kad kreipėsi į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą dėl laukinio gyvūno kritimo priežasties nustatymo.

Be kita ko, teigiama, kad šiuo metu iš Vytauto Didžiojo universiteto laukiama tyrimo rezultatų, kurie parodys, ar nugaišęs stumbriukas buvo politiko nušautos stumbrės jauniklis.

Stumbro patelė sumedžiota sausio antrą dieną Valstybinių miškų urėdijai priklausančiame Krekenavos-Naujamiesčio profesionalios medžioklės ploto vienete varyminės medžioklės metu.

Stumbrę sumaišęs su šernu nušovė Utenos tarybos narys, „valstietis“ J. Slapšinskas, kuriam už tai skirta 12,2 tūkst. eurų bauda. Ją politikas sumokėjo.

Nustačius, kad stumbriukas iš tiesų buvo nušautos stumbrės jauniklis, bauda už nušautą stumbrę išaugtų 36,6 tūkst. eurų.

Tyrimą dėl nušautos stumbrės šiuo metu atlieka ir Panevėžio apskrities policija, kuri vertina Panevėžio aplinkosaugininkų veiksmus.

Stumbras yra įtrauktas į Lietuvos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą kaip saugomas žinduolis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

man px

man px portretas
.......

Kan to reikia

Kan to reikia portretas
Atkuriam Stumbrus, suvaldyt negalim, kuriam jiems rezervatus, yra planas jau kaip juos patraukt, is laisves, tai kur problema jei -2

Jei jis buvo STUMBRYNE,

Jei jis buvo STUMBRYNE,  portretas
turėjo būti rūpestingai prižiūrėtas? KAS BUVO UŽ JĮ ATSAKINGAS???
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių