Geologai ištyrė unikalų karjere aptiktą riedulį

  • Teksto dydis:

Lietuvos geologijos tarnybos specialistai Šaltiškių molio karjere (Akmenės r.) tyrė unikalų Lietuvoje radinį – iš granito ir diabazo sudarytą maždaug 3 m ilgio ir 2 m pločio riedulį.

Radinys įdomus dėl jame esančių uolienų intarpų. Jų forma įvairi: stačiakampio, lęšio, netaisyklinga. Kai kurie intarpai turi gana aštrius kampus, o kai kurie tokių neturi, yra aptakių formų. Dauguma intarpų turi šviesias, tikriausiai talpinančio granito/granodiorito sudėties gyslas.

Aptiktas riedulys – puikus magmų maišymosi (angl. magma mingling) pavyzdys. Šis reiškinys vyksta, kai į nepilnai išsikristalizavusį granitinį kūną, kurio lydymosi temperatūra yra apie 700°C, įsiskverbia tamsi bazaltinė magma, kurios lydymosi temperatūra yra žymiai aukštesnė, apie 1000–1100 °C. Dėl to, bazaltinė magma staigiai išsikristalizuoja ir susidaro tokie intarpai.

Tyrimą inicijavo Mosėdžio gimnazijos mokytojas metodininkas, paleontologijos būrelio vadovas Virgilijus Pajarskas. Radinys bus įtrauktas į Lietuvos geotopų sąrašą. Riedulį ketinama iš karjero iškelti ir eksponuoti lankytojams prieinamoje vietoje.


Šiame straipsnyje: riedulysakmenysgeologai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių