Bezdukai Lietuvoje – valgomi, bet ar saugūs? Pereiti į pagrindinį turinį

Bezdukai Lietuvoje – valgomi, bet ar saugūs?

2025-07-25 10:26

Į miškus traukiantys lietuviai socialiniuose tinkluose dalijasi ne tik įspūdingais voveraičių ar baravykų laimikiais, bet ir kiek rečiau sutinkamais grybais. Vienas iš tokių – tai didysis kukurdvelkis, kitaip žinomas kaip milžinas bezdukas.

Bezdukai Lietuvoje – valgomi, bet ar saugūs?
Bezdukai Lietuvoje – valgomi, bet ar saugūs? / LNK stop kadras

Ar bezdukas yra valgomas, ar skanus ir ar naudingas sveikatai, plačiau papasakojo mikologas Jonas Kasparavičius.

– Ar šio grybo galima rasti daug Lietuvoje?

– Kol kas dar nėra bujojimo metas, nors rašoma, kad jis auga vasarą. Bet, kaip ir visi grybai, kai kurie nekantrūs išauga anksčiau, taip ir dabar pasirodo pirmieji vienetai.

– Ar tie grybai turi kažkokią didesnę naudą, ar juos galima valgyti?

– Taip, šitas grybas yra valgomas. Tiesa, ilgą laiką to nebuvo galima daryti, nes buvo įrašytas į Lietuvos Raudonąją knygą. Tačiau patekęs į tą knygą jis patraukė žmonių dėmesį ir buvo pastebėta, kad jų auga daug daugiau, nei mes žinojome, todėl iš knygos buvo pašalintas. Jį galima valgyti tik tol, kol jis dar jaunas – kol jį perpjovus viduje bus balta masė, nes vėliau pageltonuoja, paruduoja ir skonis pasikeičia. Visgi gal jo spardyti nereikėtų, nors ir pakelia nuotaiką bei įspūdingai atrodo.

– Ar jam patinka ši mūsų permaininga vasara?

– Vasara jam neturi įtakos. Svarbu, kad būtų tinkamas dirvožemis, pakankamas medžiagų kiekis ir nebūtų daug konkurentų arba labai netryptų, kadangi vis dėlto ilgainiui išnyksta. Kartais grybas pasirodo labai gausiai, kartais ir išnyksta, o kitais atvejais, kitose vietose, kur yra pakankamai geras dirvožemis, gali kurį laiką derėti.

– Ar galima jais apsinuodyti?

– Viskuo galima apsinuodyti. Jeigu grybą parsinešę ilgai laikote, tai tokie dalykai blogai baigiasi. Aišku, tai nėra pats populiariausias, pats skaniausias grybas – jį reikia atitinkamai paruošti. Jeigu perpjauni ir minkšta lyg vatos konsistencija, tai skonis atitinkamas. Kad jis būtų skanus, reikia pridėti kažkokių prieskonių, kažkaip paruošti, pakepinti arba sutarkuoti kaip sūrį, sumaišius su prieskoniais ir maišant aliejuje pakepinti. Tada tokiais trupinėliais galima paskaninti kitus patiekalus. Jeigu bandysite atsikąsti, tai skonis bus kaip vatos.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Kodėl kukurdvelkis turi tiek daug skirtingų pavadinimų?

– Jis auga arčiau namų, kažkur pievose, net ir kieme būna, kad šiltnamiuose ar malkinėje išauga. Grybas matomas iš tolo, atkreipia dėmesį, randamas beveik visoje Lietuvoje, matyt, žmonės, kaip mato, taip įvairiai ir sugalvoja pavadinimus. Šis grybas turi gerų savybių – susižeidus miške, pievoje ar šienaujant, vidinę pusę pridėjus prie žaizdos, jis gerai stabdo kraujavimą, sugeria kraują.

Radus galima siekti rekordų.

Tai buvo naudojamas tuo tikslu ir anksčiau. Jame taip pat rasta medžiagos kalvacino, kuri pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Tiesa, ji nevartojama tam gydyti, nes bandymai parodė, kad rezultatai prieštaringi – buvo kenčiama nuo šalutinio poveikio, tad reikėtų ją kažkaip modifikuoti.

– Kaip elgtis su šiuo grybu?

– Pasirinkčiau pasigrožėti – vis tik tai yra įspūdingas grybas, ypač vasarą. Taip pat jis gali pasiekti įspūdingų dydžių. Radus galima siekti rekordų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
tiesą sakant

nevalgomų grybų nebūna. Bet kai kurie iš jų tik vieną kartą.
1
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų