Daugėja vadinamosiomis senatvės ligomis sergančių vaikų

Moksleivių sveikata toliau prastėja. Tai paaiškėjo Kauno visuomenės sveikatos biuro specialistams atlikus analizę. Dažniausiai serga pradinių, rečiau – vyresnių klasių moksleiviai. Daugėja vadinamosiomis senatvės ligomis sergančių vaikų, praneša LTV „Panorama“.

Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinė mokykla Kaune – viena iš nedaugelio mokslo įstaigų, kurioje kryptingai ugdomi moksleivių sportiniai gebėjimai.

Čia dirbantys pedagogai sako, kad moksleivių fizinį aktyvumą reikėtų dar labiau didinti – tik taip galima užkirsti kelią vis prastėjančiai vaikų sveikatai.

Kad sergančių mokyklinio amžiaus vaikų mieste nemažėja, tvirtina ir Kauno visuomenės sveikatos biuro specialistai.

Analizuodami mokinių privalomo sveikatos draudimo pažymas jie nustatė, kad beveik kas antras pirmokas turi regos sutrikimų, tačiau didžiausia problema – skeleto-raumenų ligos.

„Visos mokyklos tikrai žino, kad fizinio aktyvumo stoka yra didelė problema, ir tikrai visos mokyklos skatina, kaip gali, tą fizinį aktyvumą. Mes tikrai nesam išimtis. Gal vėliau, kai tapsim sporto gimnazija, turėsim po 5 ar 6 [fizinio lavinimo] pamokas, tai tada tikrai tas rezultatas jausis“, – sako Kristina Pušnovienė, Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja.

Dažniausiai serga pradinių, rečiau – vyresnių klasių moksleiviai. Specialistai pastebi, kad tėveliai turėtų griežčiau kontroliuoti atžalas – moksleiviai nešioja daug sveriančias kuprines, todėl skauda kaklą, pečius, nugarą, sunkėja kvėpavimas, atsiranda laikysenos sutrikimų.

„Jau čia yra tikrai tėvų uždavinys išeinant iš namų patikrinti, kiek vaikas neša, o toje kuprinėje – ir šachmatų lenta, ir gėrimų litras ar pusantro“, – teigia Dalia Šmitienė, Gedimino sporto ir sveikatinimo vidurinės mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė.

Specialistai pastebi, kad daugėja vadinamosiomis senatvės ligomis sergančių vaikų – neretai moksleiviams nustatomas aukštas kraujospūdis.

Iš tūkstančio 93 vaikai serga kraujotakos sistemos ligomis, beveik 9 proc. vaikų turi kvėpavimo sutrikimų, daugėja patiriančių virškinimo problemų.

„Vaikams yra tikrai didelis mokslo krūvis, kompiuteris, televizorius, mažai poilsio. Pati esu mama ir matau, kad vaikams iš tikrųjų sunku“, – teigia Asta Gricienė, Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė.

Kone dvigubai padaugėjo nervų ligomis sergančių vaikų, vyresnių klasių moksleiviams dažniau diagnozuojami psichikos sutrikimai. O viršsvorį turinčių vaikų skaičius pastaisiais metais išlieka stabilus.


Šiame straipsnyje: vaikailigasergamumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
Visu pirma Gerb.Mokytoja, netie bambaliai vandens kalti , o kalti patys, pažiurekite kokios knygos vaikam išduodamos, uz juos pačius didesnes, ir taip kas diena, kiekviena pamoka turi didziule knyga.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių