Tvarumas – pagrindinė 2020-ųjų metų mados tendencija

Metas susipažinti su artėjančių 2020-ųjų mada ir peržvelgti savo garderobą – ką jame reikėtų atnaujinti? "Naujieji metai nepranašauja kardinalių mados pokyčių: dauguma tendencijų nežymiai pakoreguotos pereina iš seno sezono į naują – tai pakitusio požiūrio į apdarą pasekmė", – sako dizaineris Kęstutis Lekeckas.

Atsakingas požiūris

Ekologijos problemos, besikeičiantis požiūris į vertybes skatina labiau domėtis tvaria, dar vadinama lėta mada. Ją propaguoja vis daugiau dizainerių, jos idėjas generuoja žinomiausi pasaulio mados namai.

Tvari mada išsikovojo itin stiprias pozicijas ir tarp vartotojų: jie pradeda pirkti atsakingiau, ieško kokybiškų ir ilgaamžių drabužių, kurie derėtų prie turimo garderobo.

Kęstutis Lekeckas: anksčiau buvo pristatoma tai, kas kardinaliai keičiasi, o dabar akcentuojama tai, kas pereina iš sezono į sezoną.

"Šiandien nėra nepatogu kelias dienas iš eilės vilkėti tuo pačiu drabužiu ar taip pat pasipuošus pasirodyti keliuose renginiuose iš eilės, – sako K.Lekeckas. – Atvirkščiai, tai demonstruoja atsakingą požiūrį."

Dizaineris atkreipia dėmesį: kalbant apie mados tendencijas anksčiau buvo pristatoma tai, kas kardinaliai keičiasi, o dabar akcentuojama tai, kas pereina iš sezono į sezoną, skatinamos individualumo paieškos.

Taigi, apibendrina pašnekovas, pagrindinė 2020-ųjų mados kryptis – tvarus požiūris į garderobą, kuris atsispindi visose stiliaus ir įvaizdžio detalėse.

Įvairovė: ant podiumo netrūksta stilingų idėjų.

Spalvų konfrontacija

Spalvų gamoje didelių pokyčių nepastebima: stilingomis laikomos oranžinė, raudona, koralo, geltona, žalia, mėlyna. Nedaug keičiasi tik šių spalvų atspalviai: daug kario, garstyčių, bordo, raudonojo vyno, rožinės, raudonai rudos, mėlynai violetinės, pistacijų, samanų, avokado žalios spalvos.

Originaliu sprendimu derinant drabužius tampa monochrominis įvaizdis: anksčiau viename komplekte buvo derinamos skirtingos spalvos, dabar siūloma žaisti tos pačios spalvos tonais ir net pustoniais. Pasak mados analitikų, subtilūs, vos pastebimi spalvų perėjimai garderobe kuria įdomias vibracijas.

Sezono numylėtine skelbiama klasikinė mėlyna, vadinamoji visatos mėlio spalva. Ji simbolizuoja ramybę, stabilumą, pasitikėjimą – visa tai, ko ilgisi įtemptu ritmu gyvenančio žmogaus siela. Vis dėlto  ši spalva turi labai stiprią konkurentę – ryškią raudoną, tiksliau, aitriosios paprikos atspalvio raudoną spalvą. Ji – taip pat mūsų šiuolaikiško gyvenimo atspindys, siejama su aktyvumu, veržlumu, dideliais užmojais ir drąsiais siekiais.

"Abi aktualiausios ateinančių metų spalvos tarpusavyje konfrontuoja tiek savo prasme, tiek keliamomis emocijomis, priešingos jos ir spalvų paletėje, nepaisant to, viename drabužių ansamblyje atrodo gana harmoningai", – atkreipia dėmesį mados žinovas.

Universali: klasikinė mėlyna arba visatos mėlio spalva tobulai dera prie bet kokio garderobo.

Vienspalvis santūrumas

Ateinančiais metais raštuoti, marginti audiniai kiek atsitraukia,  užleisdami dominuojančias pozicijas vienspalviams audiniams. Tai ne tik įprasti pluoštai – daug dirbtinio kailio, ypač odos – matinės, lakuotos, verstos, faktūrinės. Ji – ateinančių metų lyderė: odiniais drabužiais siūloma puoštis nuo galvos iki kojų, netgi juos sluoksniuoti.

Madingi išlieka augaliniai motyvai, bet ieškantys naujovių turėtų rinktis žirneliais (jų dydis nesvarbus) margintus audinius, dėmesį atkreipti į bohemiškus, futuristinius, kaleidoskopinius raštus, kuriuose neaišku, kas pavaizduota.

"Metalinė Žiurkė neapsieis be blizgesio, tiesa, jis švytės ne sidabru, o auksu, bus labai subtilus", – sako dizaineris.

Kostiumų era

Pastaruoju metu kostiumas pelnė griežto apdaro reputaciją – tradiciškai jis siejamas su atsakingomis pareigomis, aukštu postu arba dabitos įvaizdžiu.

Šiandien požiūris kardinaliai keičiasi. Pokyčius paskatino nauja kostiumo samprata: jis jau ne vien tradicinis klasikinio stiliaus švarko ir kelnių arba sijono derinys – tai gali būti eilutė iš bet kokio stiliaus švarko, liemenės, megztinio, striukės arba palto ir suknelės, sijono, kelnių, kombinezono, dėvima tiek kasdien, laisvalaikiu, tiek išskirtine proga.

Kostiumo detalės turi būti pasiūtos iš to paties audinio, tarpusavyje derėti savo apdaila. Nors siluetų gausa didelė, dėmesys koncentruojamas į liemenį: ryški tendencija – švarkus, paltus apjuosti diržu.

Stilių ir formų įvairovė

Unisex stilius tampa nebeaktualus – artėja drabužių skirstymo į moteriškus ir vyriškus eros pabaiga. "Moterys jau seniai įsisuko į vyrišką garderobą, pamėgo konkretų, griežtą, su akivaizdžiai išplatinta, struktūriška pečių linija, kai kurios – net grėsmingą stilių. O vyrai šiandien vis drąsiau dėvi tunikas, sijonus, renkasi ryškius, spalvingus audinius, mėgsta puoštis įvairiais aksesuarais", – apie nykstančius moters ir vyro garderobų savitumus pasakoja K.Lekeckas.

Oversize stilius pamažu traukiasi, išlieka tik viršutiniuose drabužiuose – ant podiumo karaliaus aštuntojo ir dešimtojo dešimtmečių stilistika.

Moteriškumu persunkti aštuntasis dešimtmetis skelbia grįžimą prie švelnesnių, dailesnių, labiau moteriškų formų, aktualiausios detalės – ilgos apykaklės, plačios kelnės, išryškintas juosmuo. Dešimtasis dešimtmetis vilioja savo laisve – kaip tik tuomet dizaineris Calvinas Kleinas paragino visus būti savimi. Čia dera lakoniškumas, minimalizmas, šiek tiek netvarkos ir seksualumo, patogūs audiniai ir formos, atsiranda sluoksniavimo elementai. Vis dar lieka ir devintojo dešimtmečio apraiškų: platūs pečiai, didelės apimties rankovės, įvairūs raukiniai.

MMM: kostiumas vilkimas kasdien ir bet kokia proga.

Audinių šlamėjimas

Tūrinės suknelės, tunikos, palaidinės įgauna dailesnį stulpelio siluetą, dažnai sujuosiamos diržu. Kelnės akivaizdžiai platėja – šaltuoju sezonu jos dengia batus, o vasarą gerokai patrumpėja.

"Seksualumo elementai – įvairios prakarpos drabužiuose. Jos gali atidengti ne tik pečius, bet ir krūtinę, pilvą, šonus, klubus", – pristato naujovę dizaineris.

Vis dar populiari tendencija – viršutiniai drabužiai kaip apatinių drabužių imitacija, tiesa, ji ryškiausia proginiuose apdaruose.

"Madingi garsą skleidžiantys drabužiai: šiugžda audiniai, žvyneliai, žvanga ar barška apdailos elementai, skamba karoliukais siuvinėtos detalės ar karoliukų vėriniai", – atskleidžia dar vieną madingą tendenciją pašnekovas.

Ryškūs akcentai

Ryškiaspalvių pėdkelnių tendencija nėra nauja – prieš daugiau kaip penkiolika metų moterys jau turėjo progą ją išbandyti. "Pėdkelnės – efektyvus, greitas ir gana pigus įvaizdžio keitimo būdas, – sako K.Lekeckas. – O jų spalvos priklauso tik nuo jūsų drąsos – galite rinktis ryškias neonines ar sodrių, tamsių spalvų."

Beje, pėdkelnių spalva neturi derėti su drabužiais, ją galima rinktis ir kontrasto principu. Itin stilingai atrodo mezgimą rankomis imituojančios pėdkelnės. Dizaineris atkreipia dėmesį į svarbų niuansą: pėdkelnės neturėtų idealiai priglusti prie kojų, jų aptempti, o būti tarsi kiek laisvokos, apkritusios.

Kita madinga detalė – diržas. "Tai vienas pagrindinių šių metų aprangos akcentų, – išskiria pašnekovas. – Daugelis dizainerių savo kolekcijose įprastus diržus keičia audinio kaspinais. Tai romantiškas, tarsi iš pasakos atkeliavęs elementas, kuris įvaizdžiui suteikia lengvumo, moteriškumo. Kaspiną galite surišti tradiciniu būdu arba įdomiu mazgu ant galvos, kaklo, juosmens."

Aksesuarų galia

Rankinės, kuriose moterys įprato sutalpinti visą savo pasaulį, akivaizdžiai mažėja, kai kurios jų – net delno dydžio. Tokius pokyčius lemia skaitmeninė era, kai viskas valdoma telefonu ar pulteliu.

"Rankinių forma ir modeliai labai įvairūs: apvalios, pusės apskritimo, keturkampės, su ilga rankena nešiojamos permestos per petį, gali būti prisegtos prie diržo", – vardija pasirinkimo galimybes K.Lekeckas.

Dydis: rankinių forma nesvarbi, svarbiausia – jos turi būti mažos.

Atvirkštinė tendencija pastebima kalbant apie auskarus: madingos didelės, masyvios formos. "Kuo jos originalesnės – tuo geriau, – pabrėžia dizeineris. – Pavyzdžiui, Eifelio bokšto kopijos, gyvūnai arba ilgi, įspūdingi pečius siekiantys vėriniai, grandinėlės ir net stambios grandinės. Ryški tendencija auskarą segti tik vieną ausį."

Apavo kraštutinumai

Pasakodamas apie madingą avalynę dizaineris K.Lekeckas šypsosi: "Ateinančiais metais tiks viskas, kas liks batų dėžėje po šių metų: sportinio stiliaus avalynė, lengvi plonapadžiai bateliai be pakulnės, originalus savo dizainu, spalva ir netradicine pakulnės forma apavas."

Vis dėlto dizaineris išskiria dvi pagrindines 2020-ųjų stilingo apavo kryptis: tai grubūs kareiviško stiliaus batai ant storos platformos ir priešingybė jiems – elegantiški, klasikinio stiliaus, dar vadinami princesės bateliais, laiveliai su smaila nosele ir tulpelės formos kulneliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Kai vaikščios plikom mižėm ir galės nusisysioti nenusimovę kelnių- va čia bus tikras tvarumas.

Miki

Miki portretas
"Pėdkelnės laisvos, apkritusios"- įsivaizduojat kaip tai atrodo-siaubas!!!!

Matau

Matau portretas
Tekste vienos spalvos nuotraukose kitos ir įvairios: nuo, iki.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių