Drabužių dizainerė griauna stereotipus: baltų chalatų profesijos žmonės gali atrodyti stilingai!

Darbo apranga mums asocijuojasi su žodžiu „uniforma“. O uniforma – su nuobodybe, neturinčia nieko bendra su mada. Drabužių dizainerė Sandra Žilinskienė ryžosi sugriauti stereotipus. Jai pavyko įrodyti, kad baltų chalatų profesijos žmonės gali atrodyti itin stilingai, o moderni visų darbuotojų apranga tapti ypatingu įmonės ženklu.

– Vienuolika metų gyvenote Paryžiuje, dirbote su garsiais mados prekių ženklais „Michael Kors“, „Kenzo“, tačiau drabužių dizainerės ateitį susiejote su Lietuva – 2020-aisiais čia sukūrėte elegantiškos darbo aprangos liniją „Sandée“. Kas paaiškėjo: ar tautiečiams grožio sferos darbuotojams ir medikams reikia gražesnės uniformos nei įprastas baltas chalatas?

Sandra Žilinskienė/Asmeninio archyvo nuotr.

– Ir dar kaip reikia! Gyvuojame antrus metus, o mūsų aprangą jau galima išvysti beveik visose Lietuvos grožio, kai kuriose privačiose sveikatos, odontologijos klinikose. Nenuostabu, kad „Sandée“ prabangių darbo drabužių užsakoma ir užsienyje – Europoje, Amerikoje, Australijoje. Grožio srityje besidarbuojančių profesionalų aprangą Lietuvoje kūrėme pavieniams klientams, grožio produktų pardavėjams, mokymų vedėjams, dėstytojams. Yra klienčių, kurios klausia: „Jau turiu visus jūsų modelius, reikia ko nors naujo – ar sukūrėte?“ Šiuo metu siūlome penkiolika modelių – suknelių ir kostiumų, kuriuos galima derinti tarpusavyje: švarką ar liemenę su įvairaus stiliaus kelnėmis ar šortais. Pasiūlėme du vyriškus kelnių ir švarko komplektus – jie taip pat turėjo paklausą. Jau turime idėjų ir kitų metų naujai kolekcijai.

Darbo apranga vis dažniau tampa svarbia įmonės įvaizdžio dalimi. Kiekviena grožio klinika nori atrodyti išskirtinai.

– Jūsų kuriamų modelių populiarumas suprantamas: švarko arba kimono tipo suknelė, dviem sagų eilėmis užsegamas ilgas švarkas su šortais, stilinga palaidinė su platėjančiomis kelnėmis – taip vilkėdama ir gatvėje bet kuri moteris mielai pasirodytų. Vis labiau drąsėjate ir laužote nuobodžios uniformos sampratą?

– Kurdama naują modelį visada įvertinu naujas mados tendencijas ir bandau rasti viduriuką tarp to, kas madinga, stilinga, ir to, kas patogu, praktiška. „Sandée“ modelių išskirtinumas – vienodos didelės kišenės, tarpusavyje derančios detalės, klasikinis, elegantiškas stilius. Kartais tenka padiskutuoti su klientėmis, prašančiomis patrumpinti sijoną, pagilinti iškirptę. Tuomet patariu, kad darbo apranga neturėtų būti provokuojanti. Kitas klientes, kurios, atvirkščiai, nori labai ilgo sijono ir santūresnio modelio, drąsinu: darbo apranga gali būti ne tik konservatyvi, bet ir stilinga. Iki šiol uniforma buvo suprantama kaip paprastas, patogus drabužis, niekaip nepabrėžiantis ir neišryškinantis moteriškumo. „Sandée“ gerbėjos džiaugiasi, kad pagaliau atsirado uniformų, kurias ne gėda vilkėti, kurios yra modernios ir kokybiškos. Dirbdamos grožio paslaugų sferoje jos pačios nori atrodyti gražiai. Ir aš, eidama į susitikimus su klientais, vilkiu savo sukurtą aprangą. Tai pati geriausia reklama. Darbo apranga vis dažniau tampa svarbia įmonės įvaizdžio dalimi. Kiekviena grožio klinika nori atrodyti išskirtinai.

Asmeninio archyvo nuotr.

– Darbo drabužiai turi užtikrinti komfortą, ilgai tarnauti, būti lengvai prižiūrimi. Tam ilgai buvo naudojami sintetiniai audiniai. Laikai pasikeitė, gal dabar teikiama pirmenybė sveikesniems, ekologiškesniems sprendimams?

– Taip, laikai pasikeitė, tačiau dauguma uniformų siuvėjų tebenaudoja sintetiką. Aišku, tuomet gaminio kaina mažesnė, bet vis daugiau žmonių renkasi geresnę kokybę ir yra pasiryžę už ją mokėti daugiau. Visi „Sandée“ drabužiai pagaminti iš aukščiausios kokybės medvilnės su elastanu ir nailonu. Audinį lengva prižiūrėti, lengvai išsiplauna įvairios dėmės, medvilnė puikiai praleidžia orą, elastanas nevaržo judesių, o dėl nailono medvilnė mažiau lamdosi. Mūsų užsakovai Meksikoje džiaugėsi, kad net karščiausiu oru su šiais darbo drabužiais neprakaituojama. Visuomet ieškau tokių audinių, iš kurių pasiūti drabužiai būtų patvarūs, pralaidūs orui, nesilamdytų, nebūtų teplūs, nerinktų pūkų. Pati esu atlikusi daug audinio patikrinimo testų, kurių rezultatus įkėliau į socialines medijas. Visi galėjo pamatyti, kaip lengvai iš mūsų naudojamo audinio išsivalo makiažo, kosmetinio grimo, pigmento, kraujo ir kt. dėmės. Savo vaikui daviau išbandyti ir piešti įvairiais dažais ir rašikliais ant mūsų medžiagos – viskas kuo puikiausiai išsiplovė. Na, o siunčiame savo gaminius plastikiniuose vokuose, kurie yra 100 proc. biologiškai skaidūs.

– Medikus vadiname žmonėmis su baltais chalatais. Baltai dažniausiai vilki ir grožio klinikų darbuotojai. Kaip yra su tomis spalvomis, ar įmanoma jų daugiau įsileisti į šią sritį?

– Jų jau įsileidome. Lietuvoje vyrauja ne tik balta, kreminė, bet ir mėlyna, juoda spalvos. Kai kurių užsienio šalių medikai vis dažniau renkasi juodą darbo aprangą. Nieko keisto – tai labai praktiška. Sulaukiame ir individualių užsakymų iš klinikų ar grožio produktų pardavėjų pagaminti tokios spalvos uniformų, kokia yra jų atstovaujamo prekės ženklo spalva, – siuvome net ir raudonos spalvos modelių. Didžiojoje Britanijoje, Londono „Selfridges“ prekybos centre, „By Dr.Vali“ grožio produktais prekiaujančius darbuotojus galima išvysti su mūsų siūtomis oranžinėmis uniformomis. Apie 50 darbuotojų komanda vilki vieno stiliaus, vienos spalvos „Sandée“ darbo drabužius. Pasirašėme ilgalaikę sutartį su šio prekės ženklo atstovais, kurie nori, kad jų darbuotojai ir visa komanda būtų reprezentatyvios išvaizdos ir išsiskirtų iš kitų. Tos pačios kompanijos antra linija „LMS Wellness“ pasirinko tokio pat modelio, tik juodus, kostiumus.

– Baigėte siuvimo studijas Lietuvoje. Ar pati prižiūrite siuvinių kokybę?

– Daugėjant užsakymų, ieškome galimybių plėstis. Kol kas turiu keturias puikias siuvėjas, kurios nepriekaištingai atlieka darbus. Jos juokiasi, kad esu tikra Mergelė, toks mano Zodiako ženklas, reikalauju preciziško darbo ir esu perfekcionistė, matau kiekvieną detalę, atrodo, kartais net su lupa nepastebėtum kokios blogos siūlelės, o aš viską pamatau. „Sandée“ visų pirma – kokybė. Būtent ji labiausiai vertinama mūsų klientų, dėl jos jie grįžta vėl įsigyti mūsų gaminių. Tai, kad drabužis pasiūtas Lietuvoje, užsienyje yra aukštos kokybės ženklas.

– Kokia „Sandée“ ženklo reikšmė ir žinia?

– Visų pirma – mano vardo, esu Sandra. Išvertus iš prancūzų kalbos, šis žodis reiškia „nušlifuoti“, kaip, pavyzdžiui, deimantą. Kadangi esu perfekcionistė, šis žodis atitinka mano siekiamybę – gerai užbaigtas, tobulai atliktas darbas. Kaip ir mūsų apranga.

Kurdama naują modelį visada įvertinu naujas mados tendencijas ir bandau rasti viduriuką tarp to, kas madinga, stilinga, ir to, kas patogu, praktiška.

– Jūsų planuose buvo ir laisvalaikio drabužių kolekcija. Ar pavyko juos įgyvendinti?

– Deja, nepavyko. Turėjome dalyvauti parodoje Dubajuje, kuri dėl pandemijos buvo atšaukta. Nutarėme palaukti geresnių laikų. Iš tiesų nesitikėjau, kad užplūs tiek „Sandée“ produkcijos užsakymų, kad neturėsiu laiko gretutiniams projektams. Vis dėlto planuose tai liko, idėjų yra, kitais metais tikrai pasirodys kažkas naujo.

– Netrukus turėsite naujagimį. Gal tas kažkas naujo bus drabužių vaikams kolekcija? Kaip jaučiasi mamytė – nėščiosioms pandeminis laikotarpis pateikia papildomų iššūkių?

– Esu iš tų žmonių, kurie nelaiko galvoje blogų minčių. Man atrodo – ką galvoji, tą ir prisitrauki. Toks yra ir mano vyras Egidijus. Mes abu pozityvūs, užsispyrę, atkakliai einame į priekį. Tik šeimos nariai vis bara mane: „Ko tu nėščia būdama visur vaikštai ir tiek dirbi!“, o aš išgeriu vitamino C ir toliau einu – turiu tiek reikalų, parodų, užsakymų. Reikia viską suspėti, kol gims lėliukas. Žinoma, pirmieji nėštumo mėnesiai nebuvo labai lengvi – kankinausi dėl migrenos ir pykinimo. Bet dabar manęs niekas nesulaikys (juokiasi). Neseniai vyko „Sandée“ fotosesija, ir mane nufotografavo drauge su modeliais. Aš vilkėjau mūsų siuvėjų specialiai man pasiūtas kelnes su skeltukais priekyje, priderintas prie švarko. Dabar tokios labai populiarios. Kai nuotrauka pateko į socialines medijas, iškart nėštukės ėmė tokių pačių prašyti. Teko paruošti jų pardavimui. Reikės apgalvoti tokią „Sandée“ plėtrą – darbo drabužiai nėščiosioms. Dėl drabužių vaikučiams kolekcijos – kol kas apie tai negalvojau. Dabar tokia jų pasiūla – rinkis ką nori.

Sandra Žilinskienė/Asmeninio archyvo nuotr.

– Išsipildė ir kitas jūsų noras – sugrįžusi į Lietuvą svajojote sukurti šeimą. Su ja moteriai tenka ir naujų pareigų, viena jų – rūpintis visų sveikata. Kaip sekasi?

– Visai neblogai. Oi, kiek mano mylimi vyrai dabar valgo daržovių (juokiasi)! Stengiamės valgyti sveikai, kuo daugiau gaminti namuose, produktus pirkti iš ūkininkų ar atsivežti iš močiučių kaimo. Atsisakėme cukraus, naudoju daug džiovintų žolelių ir vaistažolių. Visi daug sportuojame. Vyras apskritai pamišęs dėl sporto, sūnus Dominykas – pirmų vietų dziudo laimėtojas, o aš lankau nėštukių jogą. Dažnai einame vaikščioti po mišką. Net ir mūsų šuniui tenka pasportuoti ir nemažai pasivaikščioti kartu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Noreciau pamatyti

Noreciau pamatyti portretas
stilinga slaugytoja dvylikta jos budejimo valanda,neturint kada net pamyzti,lakstant apie 40 ligoniu!

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Nematau nei vieno vyriško modelio

Aila

Aila portretas
na, netinka medikui tokia apranga, labai nepraktiška, varžanti judesius, jiems juk dirbti reikia; direktoriaus sekretorei būtų pats tas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių