Putinas paskelbė rinkimų programą 20-čiai metų

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, atskleidęs šeštadienį savo sugrįžimo į Kremlių schemą, apmetė veiksmų artimiausiems 20 metų planą ankstesnių kalbų citatomis, pridūręs pažadą apmokestinti turtuolius.

V.Putinas buvo prezidentu du laikotarpius iš eilės 2000-2008 metais, padarė konstitucijos numatytą pertrauką, per kurią jo įgaliojimų perėmėjas pratęsė prezidentavimo terminą iki šešerių metų, ir dabar sugrįžta į Kremlių.

„Vado balsas kol kas neprarastas“, - garsiai pajuokavo Putinas per sugedusį mikrofoną „Vieningosios Rusijos“ suvažiavime. Partijos draugai sveikino savo lyderį karštais plojimais.

„Mūsų su jumis niekas negali išmušti iš balno“, - konstatavo premjeras, kuriam spalį bus 59 metai, ir pranašavo pergalę sau ir valdžios partijai.

„Noriu kreiptis į visus Rusijos piliečius ir paprašyti remti rinkimuose į Valstybės Dūmą “Vieningąją Rusiją„, remti jos kandidatus ir visų pirma Dmitrijų Medvedevą“, - paragino V.Putinas.

„Esu tikras, kad “Vieningoji Rusija„ iškovos pergalę ir, remdamasis visuotine paramą Dmitrijus Anatoljevičius ... vadovaus Rusijos Federacijos vyriausybei“, - sakė jis.

Partija vieningai paskelbė 41 minutę trukusią V.Putino kalbą savo rinkimų programa.

V.Putinas konstatavo, kad po 12 metų jo valdžios metų problemos šalyje vis dar tos pačios.

„Reikia pasakyti atvirai ir dar kartą dėl mūsų ekonomikos priklausymo nuo žaliavos konjunktūros, dėl pavojingo socialinės nelygybės lygio, smurto, korupcijos, dėl to, kad žmonės patiria neteisingumą ir jaučiasi neapsaugoti, kai kreipiasi į valstybines įstaigas, į teismus ar teisėsaugos institucijas, taip pat dėl kliūčių iniciatyvoms versle, valstybės tarnyboje, visuomeninėje veikloje. Vis tai, deja mus iki šiol lydi“, - sakė nacionalinis lyderis, pasiūlydamas išbandytus receptus.

„Mes turime sukurti inovacinę ekonomiką, sustiprinti demokratinius institutus. Mūsų dėmesio centre visada, nuolat turi būti žmogus“, - sakė V.Putinas.

Tai pasiekti, pasak jo, padės politinis stabilumas, socialinių išlaidų didinimas ir ekonomikos augimas.

Krizė pakirto Rusijos pozicijas ryškiausiai plėtojamų ekonomikų klube. V.Putinas prezidentavimo starte paraginęs pralenkti Portugaliją pagal augimo spartą ir du kartus padidinti BVP, vėl pasikliauja spartinimu.

„Mūsų plėtotė turi vykti kardinaliai greičiau nei dabar... Mums reikia įsukti ekonomikos plėtotės smagratį iki 6-7 proc. per metus, o per ateinančius penkerius metus patekti į didžiausių pasaulio ekonomikų penketuką“, - sakė jis, pavadinęs tai „visiškai realiu uždaviniu“.

V.Putinas pažadėjo sukurti pramonės ir biudžeto sektoriuje ne mažiau kaip 25 milijonus „šiuolaikinių, modernizuotų“ darbo vietų. „Tai mūsų nacionalinis uždavinys artimiausiems 20-čiai metų“, - pažymėjo jis.

Vienai iš dviejų tradicinių problemų V.Putinas sumažino planavimo horizontą dvigubai: "Per artimiausius dešimt metų du kartus padidinsime kelių tiesimo apimtį šalyje.

VIENU RITMU

V.Putinas žadėjo padėti verslui apsiginti nuo užsienio veržimosi ir pažadėjo palengvinti mokesčius žaliavų sektoriui, bet tučtuojau priminė socialinę lygybę.

„Jeigu kalbame apie socialinį teisingumą, mokesčius labai pasiturimai gyvenantiems žmonėms, turtingiesiems - o tokių pas darosi vis daugiau ir daugiau - vis dėlto mokesčiai tokiems žmonėms turi būti didesni nei vidutinei klasei, nei daugumai piliečių“, - paskelbė jis, ir vėl susilaukė karštų plojimų.

Pirmiausia iš vartojimo mokesčių, nekilnojamojo turto ir turo mokesčių", - sakė V.Putinas.

Jis žadėjo neatsisakyti plokščios pajamų mokesčio skalės. O verslas turi „aktyviai investuoti į socialinius projektus“.

„Mes tikimės, kad verslas gyvens vienu ritmu ir bendrais rūpesčiais su mūsų šalimi, su Rusija ir su jos piliečiais“, - sakė jis.

V.Putinas apgailestavo už valstybės aparato mokesčių administravimo klaidas ir pažadėjo dovanoti iki 2009 metų susidariusią beveik 30 mlrd. transporto, žemės ir turto mokesčių ir mokesčių, kurių jau nėra, skolą.

„Piliečių, kurie ne savo noru tapo skolininkais dėl pačios valstybės klaidų, skaičius - beveik 36 mln. žmonių“, - suskaičiavo jis.

Savo pagrindinės kalbos išvakarėse V.Putinas pripažino valdžios rinkimų pažadų rizikingą mastą, po to įspėjo bendražygius dėl nepopuliarų reformų, kurios, ekonomistų nuomone, neišvengiamos po 2012 metų rinkimų. Foną kulminacinei kalbai sudarė fondų rinkų ir rublio kritimas, analitikai tai aiškino investuotojų reagavimu į nepastovumą pasaulyje ir nepasitikėjimu politiniu ir verslo klimatu Rusijoje.

Nepatenkintieji Putino politika aiškina įplaukų į iždą stygių tuo, kad valstybės pinigai vagiami, jėgos struktūrų ir teismų prispaustą verslą apėmė depresija, taip pat kitais politinės konkurencijos ir laisvų rinkimų panaikinimo padariniais.

Pirmasis ir paskutinis SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas šią savaitę prisijungė prie režimo kritikų, įspėjęs apie Rusijos subyrėjimo grėsmę, jeigu nebus reformų, ir pareiškė įsitikinimą, kad V.Putinas nesugebės vykdyti pribrendusių permainų, jeigu jos kels grėsmę jo asmeninei valdžiai.


Šiame straipsnyje: Vladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

haja

haja portretas
aha, po 20 metu bus kadafis 2
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių